Boerenblog

3365 x bekeken laatste update:9 sep 2015

Talent voor varkenshouderij

Meedoen met het Weekend van het Varken kost veel voorbereidingstijd. Gelukkig helpt het hele team mee.

Zaterdag 12 september doen we op ons bedrijf mee aan het Weekend van het Varken. We zijn niet aangesloten als zichtstal, maar ons is gevraagd om deze dag mee te draaien. Van de 26 formele zichtstallen doen de meesten niet mee dit jaar. Dat heeft alles te maken met het beperkte budget, nu het Productschap weggevallen is.

POV minder kwistig

Op zich vind ik het goed dat de collectieve PVV-heffingen verleden tijd zijn. Wanneer het geld als vanzelf via heffingen op slachtingen en export binnenrolt, wordt het even makkelijk met scheppen vol weer uitgestrooid. We zien duidelijk dat het POV minder kwistig is. Dat is goed, al zijn nog miljoenen in kas; met het strooiniveau van het voormalige PVV is de bodem snel in zicht. Wel blijft jammer dat de meeste zichtstallen geen aanvullende activiteiten organiseren. Zij zijn er het beste toe uitgerust.

Dochter en invalkracht nemen organisatie op zich

Al ontvangen wij in de showroom vele duizenden mensen per jaar, zelf had ik geen deelname toegezegd. We deden een paar keer eerder mee aan het Weekend en het vraagt veel tijd. Dit jaar waren onze meiden enthousiast en ze tekenden in. Dochter Manouk (19) en invalkracht Asley (22) hebben van begin tot eind de organisatie op zich genomen, dat is hen wel toevertrouwd.

 

Asley kwam vanuit het dorp op haar twaalfde al bij ons helpen in de kraamstal en is altijd gebleven. Kort geleden heeft ze haar eerste formele werkbetrekking aanvaard bij dierenartsenpraktijk Lintjeshof in Roermond. Is ze echter weer twee uur noordelijker thuis, dan zien we haar gelijk terug in de stal. Manouk begon vorig jaar flink mee te helpen in de stal en is er nu elk vrij uur te vinden.

Getalenteerde jeugd

Ik verbaas mij erover hoe snel deze meiden leren. In een jaar tijd kan Manouk vrijwel alles zelfstandig uitvoeren. Kraamstal, biggen, vleesvarkens verzorgen, maar ook insemineren, vaccineren, spenen, ze draait er de hand niet voor om. We zijn blij dat ze de volledige technische administratie verzorgt, met PigExpert, en de koppelingen met de Nedap-voerstations onderhoudt. Ben ik van huis, dan redt ze zich goed met een eventuele storing. Zo draaide ze de hamermolen al eens los en kent ze de brijvoercomputer van binnen en van buiten.


Ik heb het altijd mooi gevonden dat mijn vrouw naast haar eigen baan de financiële administratie volledig verzorgt, maar vond altijd dat de kinderen hun eigen weg maar moesten volgen. Bij Manouk was dat de pabo, waar ze nu het derde jaar volgt en inmiddels stages op basisscholen loopt. Nu ze daarnaast volleerd varkensverzorger is, vind ik het prachtig om eigen bloed terug te zien binnen ons team. Mooi om te aanschouwen hoe beide meiden komende zaterdag voorbereiden. Ik heb er alle vertrouwen in dat het een geslaagde dag wordt.

Of registreer je om te kunnen reageren.