Boerenblog

19 reactieslaatste update:19 jan 2016

Er is geen eerlijke prijs

Het is een illusie om te denken dat er een eerlijke prijs bestaat. Het heeft ook geen zin om daarom te vragen. Een column van Erwin van de Wolfshaar.

Brandende autobanden, snelwegblokkades en gigantische ravages. Franse, Belgische en Nederlandse varkenshouders zien hun bedrijven langzaam ten onder gaan door internationale concurrentie en kloppen aan bij hun staat en de EU in Brussel. De boeren eisen een betere en vooral eerlijkere prijs, maar is dit wel terecht? Kunnen we om een betere prijs vragen als we structureel te veel en te duur produceren?

Waarom protesteren we?

Enkele weken geleden stond ik op een feestje te praten met een man die me vroeg waarom we eigenlijk aan het protesteren waren. De man handelde in ledlampen en vertelde dat ook zijn bedrijf veel concurrentie had. “Ik ga toch ook niet protesteren in Den Haag als ik mijn lampen niet meer met winst kan verkopen?!”, zei hij. Ik moest hem volledig gelijk geven.

Van lokale handel naar wereldmarkt

We moeten beseffen dat het niet meer vanzelfsprekend is geld te verdienen in de varkenshouderij. Vroeger vertelde mijn opa mij over de tijd waarin hij wekelijks tien varkens verkocht. De handelaar kwam dan langs met een volle portemonnee en onder het genot van een borrel werd er afgerekend. De romantiek van die tijd is helaas voorbij: het ondernemen is verschoven van lokale handel naar een wereldmarkt.

Competitieve kostprijs

De vraag is hoe we een competitieve kostprijs kunnen blijven realiseren. We moeten niet naar slachthuizen wijzen, omdat onze kostprijs te hoog is. Waarom zouden ze ons meer betalen? We concurreren op de wereldmarkt en daar ligt de kostprijs vaak lager.

In de rest van Europa zijn er geen mestproblemen en varkensrechten; de mest wordt vaak zelfs gratis opgehaald. Arbeid en grond zijn goedkoper en er zijn vaak subsidies en belastingvoordelen.

Erwin van de Wolfshaar. Foto: Jan Willem Schouten
Erwin van de Wolfshaar. Foto: Jan Willem Schouten

 

Efficiënter produceren

We moeten niet klagen over een oneerlijke ketenverdeling, maar kijken waar en hoe we efficiënter kunnen produceren. We moeten of een meerwaarde creëren of innoveren om onze kostprijs drukken. Er liggen voldoende kansen via bijvoorbeeld warmte­terugwinning, fermentatie, genetica, SPF en niet te vergeten ons vakmanschap.

Natuurlijk heeft onze regering invloed op bovenstaande punten. Daar moeten we ook voor blijven lobbyen, maar we moeten ons wel realiseren dat we ondernemers zijn. Iedereen is vrij om te kiezen waar en hoe hij produceert, al begrijp ik dat stoppen in veel gevallen een onmogelijke keuze is.

Niet om eerlijke prijs vragen

Omdat er geen quotum in Europa is, zorgt een structureel hogere prijs alleen maar voor meer productie en verschuift het slechts tijdelijk het probleem. Dat is marktwerking. Op basis van vraag en aanbod is er slechts één eerlijke prijs en dat is de kostprijs. De varkensprijs zal immers altijd in de buurt van de gemiddelde kostprijs liggen. Omdat de kostprijs in elk land anders is, bestaat er geen eerlijke prijs en moeten we er dus ook niet om vragen!

Laatste reacties

 • info36

  Shell opereert ook voor een wereldmarkt maar is iets minder snel tevreden dan jij gerekent in % marge. Dat is overigens bij de meeste echte ondernemers zo.

 • schoenmakers1

  we hoeven geen eerlijke prijs, maar eerlijke kosten

 • kleine boer

  Eerst in de winkel maar es een eerlijke prijs ipv een heerlijke consumenten prijs....

 • Boer Thieu

  'De varkensprijs zal immers altijd in de buurt van de gemiddelde kostprijs liggen.' ?? Waarom ga je daar van uit?
  Een 'normale marge' zoals in de rest van de economie van 15 of 20 % is toch niks mis mee? Enkel het 'vraag en aanbodsysteem' zoals we het nu kennen werkt niet voor niet-houdbare produkten. De prijs stijgt pas bij echt tekort maar je kan(of wil) het aanbod amper in die richting sturen.

 • agratax2

  Als we als voedselproducenten ons door de goedkoopte landen uit de markt laten drukken en dat gebeurt als overheden niet van plan zijn in te grijpen. Dat ingrijpen is nu juist wat overheden verplicht zijn, omdat anders de voedselzekerheid in het geding komt. Eten is niet te vergelijken met LED lampen. Wie zijn landbouw bewust -uitkleed- zal ontdekken dat daar honger uit voort komt bij de groepen die het minste geld te besteden hebben. Als het onze regenten ernst is "Honger de wereld uit" dan zullen ze hierna moeten handelen en niet altijd hun oren laten hangen naar de handel en de Groei-economen. Deze groepen zijn net als politicie Korte termijn denkers".

 • John*

  varkensproductie bijsturen gaat met een vertraging van een jaar en we kunnen onze producten niet goedkoop opslaan..

  gevolg na een dal komt ook altijd een piek.. van overschot naar tekort.. en die piek duurt ook weer een hele tijd omdat de productie verhogen ook weer een jaar duurt. dit is de varkenscyclus..

  De oplossing is integratie net zoals in Spanje gebeurt nu. Deze partijen verkopen eerst t vlees en gaan daarna de productie zo efficiënt mogelijk invullen en pakken daar de winst.

 • gvleemingh1

  Als er structureel te veel geproduceerd wordt kun je inderdaad niet om een betere prijs vragen. Wie produceert er dan te veel , iedereen of alleen jijzelf ??

 • horstink

  Alle varkensboeren samen! Wanneer je hier door productiebeperking het aanbod verlaagt stijgt de prijs. Diegene die zijn productie niet hoeft te verlagen (varkensboeren in het buitenland/buiten de europese unie voor mijn part) zijn degene die kortstondig profiteren totdat ze onze productiedaling weer opgevuld hebben en de productie weer net zo hoog (zo niet hoger) is dan op dit moment.

 • farmer4life1

  Innerlijk trieste collum. Hier wordt vertelt dat de varkenshouderij uit Nederland moet. Net als led lampen en de staalfabrieken, kleding Makelarij. Verhuizen naar de goedkoopst producerend landen. Tja, Erwin van wolfshaar heeft ook geen visie.

  Vrije markt is hetzelfde als de natuur. De sterkste wint. 2014 was een top jaar voor de natuur. Velen hebben het overleefd. 2015 ziet er totaal anders uit.

  Vele rassen in de natuur zijn al vergaan. Is dat wat we willen in onze samenleving? De sterkste wint? Dan kunnen er heel wat mensen komen te sterven als we niet aan ze dachten.

 • farmer4life1

  Mijn voorspelling is dat de boeren weer heel belangrijk worden. Over een paar jaar een enorme oorlog in Europa. Door alle extreme mensen die tegen vluchtelingen/buitenlanders zijn.

 • alco1

  Farmer. Erwin snapt het en laat zich geen worst voorspiegelen.

 • veldzicht

  Dus vergeet het maar dat je van boeren rijk wordt of je moet je bedrijf goed kunnen verkopen,arm leven rijk sterven.
  de boeren doen het gedeeltelijk ook zelf, ze gaan net zo lang door met prijs opdrijven Land €65.000 per ha melkquotum €2 per liter dat het wel erg moeilijk wordt om er nog wat aan te verdienen.Als Sieta van Keimpema haar zin krijgt 45 cent per liter vast is het land (en fosfaat ?) straks dubbel zo duur.

 • pinkeltje

  Is er dan iets nieuws onder de zon? Deze grammofoonplaat van klachten draait toch al vrijwel zo lang als dat er boeren zijn op de wereld?

 • farmer4life1

  Sinds wanneer worden boeren buitenspel gezet? In o.a natuur, capabel genoeg om dieren te houden, regels/wetten in te dienen.

  Een eeuw geleden waren boeren nog een stuk belangrijker. Waarom laten we alles over aan derden. Je krijgt bijna een minderwaardigheidscomplex.

  De menselijke samenleving is aan het einde. Zelfs hun primaire behoeftes zijn niet belangrijk genoeg om te verzekeren.

 • Rbommel

  Zelf doen we er toch ook aan mee? Nederlands personeel is voor veel dingen ook te duur en gaan we dus goedkoper personeel zoeken in het buitenland. En dat is goed. Waarom stuurt elke sector een rekening naar zijn klanten/afnemers en laat de agrarische sector zijn eigen vertellen hoeveel ze kunnen beuren voor hun product. Nederland kan niet opbrengstprijs verhogen maar wel de kostprijs verlagen door het allemaal iets makkelijker te maken.

  Subsidies kunnen ook niet recht gepraat worden, en al helemaal niet als de een het wel krijgt en de ander niet. Als het zonder subsidie niet uit kan. Begin er dan niet aan. Hier kunnen we het hoofd amper boven water houden, en aan de andere kant van Europa worden volledig door Europees geld gebouwd en beuren ze ook nog 10 euro subsidie per big die word opgelegd.

 • veldzicht

  Rbommel,Je kan je eigen rekening zelf wel sturen ,alleen jammer dat als ze het ergens anders goedkoper kunnen krijgen ze jou met je spullen laten zitten.

 • toin

  compliementen voor de kolm met een mooi open eind je zegt niets te veel maar geeft wel aan hoe de markt werkt!

  en dan is het voor ieder, om in de markt waar in wij zitten de goed keuzes te makken!

 • John*

  @veldzicht,

  een lege haak kost ongeveer 20 cent per kg..

 • evanderpasch1

  Moet een led lamp fabriek ook aan zoveel eisen voldoen?en geeft hij zijn lampen mee aan handel en kijkt naderhand wat hij er voor krijgt

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.