Redactieblog

7 reacties

Klant betaalt dus bepaalt

In een overvolle markt wordt het kaf van het koren gescheiden. Met een goed varken loopt de afzet door.

In de propvolle varkensmarkt van dit moment komen de verschillen boven drijven. De ene vermeerderaar kan zijn biggen nog goed kwijt, terwijl zijn collega er mee zit te houden. Vleesverwerker Westfleisch lanceerde juist deze zomer het plan om voor varkens die geen risico vormen op salmonellabesmetting een bonus te betalen.

In een vraagmarkt gebeuren deze dingen niet. Dan wordt iedere big geladen en is elk varken welkom op de slachterij, al is deze vierkant. In een dergelijk slechte varkensmarkt zoals nu het geval is, weet iedere varkenshouder weer hoezeer zijn dieren gevraagd zijn in de markt. Dat blijkt uit de continuïteit van de afzet en vooral ook de opbrengstprijs.

Maatwerkbig

Zeugenhouder Michiel Taken snapt drommels goed hoe het werkt. Op zijn 900 zeugen gebruikt hij drie eindberen. Voor elke afnemer produceert hij zo biggen op maat. Het werkt wel wat ingewikkelder met drie beren en vraagt meer tijd. Maar het levert ook veel op. Hij kan zijn biggen nog steeds goed kwijt, zonder dat de toeslag onder druk staat.

Een goed big leveren gaat natuurlijk veel verder dan de juiste eindbeerkeuze. De verzorging van de zeugen en biggen is belangrijk. Net als de beschikbare ruimte in de opfokstal, de gezondheid en speenleeftijd.

Mooie gelegenheid

Dinsdagmiddag 8 september, vanaf 13.30 uur  bent u als varkenshouder van harte welkom om in gesprek te gaan met Taken over het fokken van kwaliteitsbiggen. Dan organiseert Boerderij het symposium Ondernemen in de varkenshouderij. Het thema is marktgericht produceren. De toegang is gratis voor varkenshouders.

Deze middag is ook Dirk Govers aanwezig, van Vaex Varkens- en Veehandel. Andere sprekers zijn Addy van Rooi van het gelijknamige vleesbedrijf en veehandel en Kathelijne Hilckmann en Peter de Haan van slachterij Hilckmann Meat. Stuk voor stuk mensen die de markt exact kennen en weten wat de afnemer voor een varkens wenst. Een geweldige mogelijkheid om op één dag met diverse mensen in discussie te gaan over marktgericht produceren en wat dat oplevert.

Klanttevredenheid.

Na gesprekken met diverse handelaren blijft steeds één ding hangen: belangrijk is dat een varkenshouder kritisch naar zichzelf wil kijken en samen met zijn tussenpersoon en afnemer de intentie heeft een goed product te leveren. Dan is veel te bereiken op het punt van kwaliteitsdieren en klanttevredenheid. Wat vervolgens veel werkplezier oplevert en een goede opbrengstprijs. Maar het begint allemaal met marktkennis. Juist in deze slechte markt. Laat u daarom 8 september bijpraten over de actuele situatie op de varkensmarkt en nog meer waar vleesvarkenshouders en vleesverwerkers om vragen.

 

Bekijk het programma en schrijf u in voor Ondernemen in de varkenshouderij

Laatste reacties

 • agratax2

  Laten we alle varkens vermeerderaars dit trukje leren, dan hebben ze allemaal geen afzet problemen meer. Of zou door deze methode te promoten juist weer iedereen hetzelfde leveren en hebben we dan weer allemaal hetzelfde probleem, overvolle markt en lege bankrekeningen. Waarom moeten boeren altijd direct hun nieuwe en goed uitpakkende productie methoden aan de grote klok hangen via simposia en vakbladen? Zo zal de voorloper moeten bljven sprinten om nog iets meer te pakken dan de achtervolgers. Wij boeren lijken deze race  naar de bodem best leuk te vinden en doen er alles aan om hem in stand te houden. 

 • John*

  zaak is gewoon goeie gezonde biggen leveren die probleemloos de eindstreep halen. Verder goed communiceren met je afnemers! wil je betere biggen gaan maken dan moet je bij je afnemers informeren hoe het loopt en wat er verbeterd kan worden.. En dan bedoel ik niet handelaar maar de boer die ze in zijn stal heeft liggen!

 • farmer4life1

  Kom op zeg. Wat een artikel. Zorg eerst maar eens voor een fatsoenlijke prijs die minstens kostprijs dekt. 

  100 euro per big en 2 euro per kilo 

 • fransderondhoeven

  als deze schrijver betaald werd naar de waarde van zijn artiekelen die hij schijft wilde nienmand zijn biggen hebben

 • gerard364099

  100 euro per big is ok maar dan wel 3 euro per kilo vlees

 • veldzicht

  En dan allemaal weer nieuwe stallen bouwen !!! het verdient zo lekker.

 • evanderpasch1

  moet er een plus op kostprijs betaaldt worden en niet zoals nu veel er onder

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.