VarkensOpinie

De gevaren van exportafhankelijkheid

In de EU groeit de varkensvleesproductie dit jaar met 2,8 procent volgens de jongste voorspelling van de Rabobank. Tastbaarder wordt het als het percentage wordt uitgedrukt in vrachtwagens met vlees; het zijn er achttienduizend.

Een enorme hoeveelheid vlees die wordt geproduceerd in een werelddeel waar de consumptie van het product onder druk staat. In andere sectoren zijn soortgelijke trends waar te nemen met de toegenomen melkproductie in Nederland als meest actuele voorbeeld. Om al die producten goed te verwaarden is een goed lopende export een noodzakelijke voorwaarde.

Onderkennen afhankelijkheid

Juist daar wringt de schoen. Het sluiten van de Russische grens en de volle Chinese markt als het gaat om zuivel zorgen direct voor problemen. Tegelijkertijd trekken de Chinezen wel volop aan het varkensvlees en zijn er voor de pluimveehouderij goede mogelijkheden om te exporteren naar de VS. Dierziektes, dichte grenzen of landen die de productie zelf flink opkrikken, zorgen voor grote verschuivingen op de wereldmarkt. Dat hoeft zeker niet nadelig te zijn, maar het zorgt wel voor een steeds grilliger prijsverloop. Het is een realiteit waar veel partijen in de keten mee moeten leren werken. Dat geldt zeker voor de primaire producent die de grootste klappen opvangt. Het onderkennen van deze exportafhankelijkheid en de bijbehorende gevaren is de eerste stap richting een mogelijke oplossing.

Beheer
WP Admin