Boerenblog

6289 x bekeken 13 reacties

Spotgoedkoop voedsel en de boer krijgt een fooi

Voedsel is beter dan ooit en is spotgoedkoop. De passende beloning voor de boer ontbreekt helaas. Daarbij is het oneerlijk om te wijzen naar de eeuwige zondebok, de supermarkt.

Er is geen mooier beroep dan dat van boer. Het verzorgen van dieren, het werk aan huis en royale mogelijkheden om werk en privé in balans te houden. Door de jaren heen is het boeren steeds meer topsport geworden en doen we in ondernemerschap beslist niet onder voor andere branches. Mijn grootouders waren boer, mijn ouders waren boer en onze oudste dochter helpt inmiddels naast haar opleiding al weer volop mee.

Bedrijf vertienvoudigd vanwege steeds lagere marge per dier

Als kind ging ik graag naar de boerderijen van mijn grootouders, die naar huidige maatstaven zeer kleinschalig van opzet waren. Een handvol koeien, wat zeugen en een aantal hectares grond. Mijn ouders vertienvoudigden en ik deed dat vervolgens nog eens. Niet vanwege een kick voor meer dieren, wel om de steeds lagere marges per dier vaker te kunnen vermenigvuldigen. Een al wat oudere varkenshouder kon het onlangs mooi illustreren: waar hij vroeger van de opbrengst van een big een dag de bouwvakker kon laten werken, kan hij dat vandaag nog slechts een uur.

Spagaat: opbrengsten blijven gelijk, consument betaalt bijna niks

Het is een spagaat, opbrengstprijzen blijven al tientallen jaren gelijk, het voedselpakket is spotgoedkoop. Consumentenuitgaven zijn verlegd van voedsel naar luxe speeltjes. Ondanks deze wetenschap richten overheden, milieu- en dierenbeschermingsorganisaties hun focus enkel op het boerenerf. De stortvloed aan regelgeving met bijbehorende kostenverhoging heeft geleid tot een grote uittocht en schaalvergroting die niet ophoudt. Met deze bijvangst zijn overheden en organisaties niet gelukkig, maar om die te veroordelen is hypocriet. Nooit zullen ze burgers/consumenten aanspreken, zij zorgen immers voor stemmen en donaties. Nu vooral de gezinsbedrijven het niet meer trekken, wordt een nieuwe zondebok gezocht en gevonden. Supermarkten krijgen er flink van langs, omdat ze de politiek en maatschappelijk opgelegde meerkosten niet willen betalen. De wereld op zijn kop natuurlijk.

Supermarkt kan consument echt niet moreel opvoeden

Supermarkten vermarkten en maken marge, niks mis mee. Ze schuiven dozen en de kassa is hun enige bedrijfsmiddel. Van hen kun je niet verwachten dat ze al hun klanten opvoeden met morele zaken. Voedsel op zich is beter dan ooit, mensen worden alsmaar ouder. Met regulier vlees en melk en eieren is niets mis, de burger kan hierop vertrouwen en dat dus voor een scherpe prijs. Keuzemogelijkheden in assortiment met een plus zijn er te over, de meeste consumenten kiezen echter voor goedkoop.

Minimale marges voor boer, zodat velen afhaken

De marges voor de boer zijn nu zo minimaal dat zowel groot als klein er moeilijk nog een bestaan in kan vinden. Het aantal afhakers is groot, nieuwe generaties dienen zich slechts mondjesmaat aan. Politici zwabberen in beleid en weten niet hoe het werkt of willen het domweg niet weten. Hun job is ook maar tijdelijk; boer ben je voor het leven.

Laatste reacties

 • Tearpoal

  De consument betaald genoeg voor het produkt. Er zit een behoorlijke marge op het produkt dat de varkenshouder aflevert. Als je een heel varken terugteld naar wat er in de supermarkt voor betaald wordt. Ook onze leveranciers schrijven allemaal zwarte jaarcijfers met een fatsoenlijke beloning voor de medewerkers.
  Maar zolang we nog collegavarkenshouders hebben die denken dat ze het langer volhouden dan u en ik, zal de situatie niet veranderen.

 • farmerbn

  Het probleem is dat politici niet kunnen scoren met varkenshouders en het aantal varkenshouders is ook niet zodanig dat politici hun stem hard nodig hebben. Daarnaast misbruiken de politici de varkenshouders door de boycot van Rusland. Het enige wat volgens mij goed is ,is dat vion verkocht /weggegeven wordt aan de Chinezen en daardoor al het varkensvlees direct naar China gaat Je kunt in Europa ook afspreken dat iedere varkensboer 10 % minder gaat produceren (als dat mag van de politiek!).

 • fietskip

  De politiek prifiteert van de boeren . 1 is goedkoop voedsel zodat de koopkracht op peil kan blijven. 2 de export brengt veel geld op voor Nederland. 3 ze kunnen met dierenwelzijn over de rug van de boer stemmen winnen tijdens verkiezingen. Je kunt het lezen in het stuk van vergaderboer, men wil niet in het openbaar met vlees gezien worden want dat kost stemmen. Ik vind dit een heel goed stuk om te lezen en ben het er mee eens. 

 • agro1


  zoals onze grootste staatsman, wijlen de Heer H. Koekoek reeds zei: ''Dit loop fout!!!'.

 • joannes

  Door de jaren heen, met de productiviteits winsten dankzij kennis, gebouwen, middelen en gereedschap en nu met het goedkope geld voor investeringen groeit er overcapaciteit en daarmee lage opbrengsten. De productiecapaciteit loopt al jaren voor de vraag uit, vandaar die lage opbrengst prijzen. Er is gewoon nog teveel interesse om varkensboer te zijn en te produceren. Er moeten boeren stoppen of... men moet collectief een plafond inbrengen. Dat laatste lukt nooit in de inmiddels internationale vlees handel. Dus..... stoppen! 

 • alco1

  Waar johnny de uitbreidingen ziet als noodzakelijk voor de lagere marges. Zie ik alleen de gezonde bedrijven mateloos uitbreiden. ( Zie Schuttert) Waardoor dus over productie met lage prijzen.

 • trijnie

  Dus nu krijg ik als consument de schuld van de lage prijzen?
  Ik koop eieren bij de boer en soms een pakket koeievlees maar welke boer verkoopt rechtstreeks varkenslapjes aan de consument?

  Ik en met mij vast wel meer consumenten vinden de prijs van ons dagelijks 'brood' geen eerlijke prijs maar dat ligt niet aan ons.

  Het is de vrije markt die jullie kapot maakt en nu de boter- en melkpoederbergen weer groeien krijgen ook de melkveeboeren er van langs.

  Ook dit ervaar ik als niet wenselijk maar is het aan mij gelegen?
  Er is maar een remedie tegen afbraakprijzen en dat is afslanken en niet meer groeien.

 • LUCTOR

  trijnie Trek het je niet persoonlijk aan de meesten onder ons weten dat jij bereid bent een faire prijs te betalen. Nog mooier zou zijn als jouw centjes terecht kwamen bij diegene die werkelijk voor de vrije markt produceren. Ik bedoel hiermee dat de lakenvelders langs de vecht er lopen dankzij de belasting betaler. Dus niks geen vrije markt.

 • PetervanKempen


  @Trijnie: 'de vrije markt' is op zich een goed middel te zorgen dat er scherp geconcurreerd wordt. Het is minder eerlijk als er vanuit landen die zich niets gelegen laten liggen aan milieueisen en dierwelzijn ook aan die 'vrije markt'mag worden meegedaan. Binnen de EU zien we al dat regels zeer verschillend worden uitgelegd en toegepast. Waren we een gesloten markt in de Eu dan konden we nog aan prijsdifferentiatie doen en dan ging de prijs omhoog als er minder varkens gehouden werden, terug naar de kleine boer was dan mogelijk. Helaas, de wereld markt  dicteert de prijs ook al zouden Sieta van Keimpema en Anderen, mensen als jij,  dat graag anders zien, melk en vlees zijn handelsartikelen met een notering op de wereld markt en enige belemmering zijn de vrachtkosten. Dit is een goed en lezenswaardig artikel en geeft goed weer in welke impasse boeren terecht zijn gekomen. Mijn idee is dat behalve Griekenland en andere niet willers, we de EU moeten gaan sluiten voor import van massa producten, om een eerlijke markt voor producten mogelijk te maken die conform interne EU regels gemaakt worden, en kleinschalig geproduceerd, biologisch of hoogwaardiger en natuurvriendelijk geteelde agrarische producten te bevorderen.

 • veldzicht

  Petervankempen,leuk bedacht maar onuitvoerbaar.

 • trijnie

  <span style='text-decoration: underline;'># luctor, waarom zouden die Lakenvelders daar lopen dankzij de belatingbetaler?
  </span>Het is gewoon een boer die het levert en de hel reutemeteut verzorgt.

 • trijnie

  # Peter van Kempen, ik weet onderhand niet meer wat en waar ik het beste kan kopen.

 • W Geverink

  #3 je moet jezelf geen komplex aanpraten. Kamerleden gaan niet naar de BBQ voor gegrilde sla of komkommer. Je moet het van de andere kant bekijken. Bijna honderd procent van de bevolking heeft niks met de pvdd en ergerd zich net zo als jij. 

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.