9754 x bekeken 10 reacties

Afscheid nemen van ons bedrijf

Heidy Verhoef
Het hoort erbij als je een bedrijf beëindigt: voor alles komt een ‘laatste keer’. En die luidt een nieuw begin in.

"De laatste zeug heeft vandaag geworpen”, hoor ik zeggen. Het is zondagmiddag en mijn man is net naar het zeugenbedrijf geweest. Hij heeft de dieren in de kraamstal gevoerd en natuurlijk gelijk de controles gedaan. En deze keer heeft de laatste zeug een laatste koppel biggen ter wereld gebracht.

Voor alles een laatste keer

Het hoort erbij als je een bedrijf afbouwt. Ik heb het al heel wat keertjes horen zeggen. De laatste gelten zijn aangekocht. De laatste zeugen zijn geïnsemineerd. De scanner is voor het laatst langs geweest. De laatste zeugen zijn in de kraamstal gezet, met als gevolg dat het hok nu helemaal leeg is. Een vertegenwoordiger is voor het laatst langs geweest. En deze week zijn de laatste biggen behandeld, wordt er voor het laatst geënt en zijn er nog wat laatste dingen.

Positief gevoel

“Stemt het je niet een beetje weemoedig?”, vraag ik aan mijn man. “Eigenlijk niet”, zegt hij en ik geloof dat hij vanuit zijn hart spreekt. “Het hoort erbij en ik verbaas me er zelf over hoe snel het allemaal gaat. We hebben onze kansen met beide handen aangegrepen en ik ben ervan overtuigd dat we de beste keuze hebben gemaakt.” Ik ben het met hem eens. De laatste keer dat ik op de boerderij was, zag ik een prachtige tuin, veel bomen, en zag ik hoeveel werk er nog niet was verzet. In een paar maanden tijd verwordt een prachtig erf tot een grote wildernis. En nee, ook ik kan niet zeggen dat ik dat mis.

 

Gevolgen voor onze werknemers

Onze keuze had niet alleen gevolgen voor ons gezin; het was van invloed op onze hele bedrijfsvoering. Ons personeel kreeg de opdracht om naar ander werk te zoeken. Dat heeft ook gevolgen voor hun gezinnen. Eén werknemer had al spoedig werk gevonden bij een boerderij in de buurt. Hij vertrok al snel en heeft het inmiddels goed naar z’n zin. Een andere werkneemster is tot eind vorige maand gebleven.
Ook die twee hebben allebei hun laatste dag bij ons doorgebracht. Hun kinderen hebben voor de laatste keer bij ‘papa op de boerderij’ koffie gedronken. Ze zijn voor de laatste keer mee geweest naar de schuur om even bij onze biggetjes te kijken.

'Afscheid nemen is een beetje sterven'

Vorige week zijn we met onze werknemers voor de laatste keer met z’n allen bij ons nieuwe huis geweest. Dat vond ik best spannend. Hoe zou het gaan in zo’n nieuwe setting? Prima, zo bleek. We hebben een mooi terras en ook in de nieuwe tuin kunnen kinderen zich prima vermaken. Geef kinderen een bal, een beetje water en een hoop zand en je hebt geen kind aan ze. Maar aan het eind van de avond vertrokken ze toch. En zo namen we afscheid. ‘Afscheid nemen is een beetje sterven’, zeggen de Fransen. Maar gelukkig kan een einde ook een nieuw begin inluiden met een heel ander perspectief.

Lees meer van Heidy Verhoef:
Kredietverdriet
Blunders van de bank

Laatste reacties

 • leftturn

  enorme waardering voor je open en eerlijk verhaal. ondernemen is keuzes maken, en dat is precies wat jullie gedaan hebben. 

 • sander74

  succes,de komende tijd!!!

 • LUCTOR

  Goeie beslissing er is meer in het leven dan varkens, wens jullie veel succes.

 • koestal

  veel goeds in de toekomst !

 • Cees Oostrom.

  Heel veel geluk voor de toekomst en bedankt voor de mooie blogs.
  het gaat jullie goed.

 • En

  Mooi verhaal, wens jullie heel veel succes en geluk met julie nieuwe toekomst!

 • DreiEcks Dairy


  Het allerbeste voor de toekomst. Respect voor de door jullie gemaakte keuzes!

   

 • Theo11


  Hallo Familie Overeem/Verhoef

  Bedankt voor alle koffie en veel succes en geluk in de toekomst

   

  Groeten Theo Menting

 • Tearpoal

  Heidy, dank je voor je open verhaal. Veel succes gewenst in de toekomst. 
  Er zullen nog velen jou volgen.

 • Heurbie

  Respect! Alleen maar Succes!!! 

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.