Commentaar

4343 x bekeken 11 reacties

Varkenshouder haakt af bij collectieve mestafzet

De tijd van vrijheid en blijheid in de mestafzet is voorbij. Wetgeving en hoge afzetkosten gaan daarvoor zorgen.

Varkenshouders hebben grote problemen om de mest af te voeren. De situatie is het nijpendst voor boeren in concentratiegebied Oost. In Overijssel en Gelderland is gemiddeld 40 procent minder mest opgehaald bij varkenshouders dan afgelopen jaar, schat NVV. Prijzen zijn in deze regio met € 3 tot € 4 gestegen.

Veehouders moeten dit jaar fors mest verwerken
De oorzaken zijn bekend: een groot aanbod van rundveemest en steeds scherpere bemestingsnormen in de akkerbouw, waardoor de vraag kleiner is. Beide aspecten zijn geen verrassing. Bemestingsnormen worden al jaren scherper en voor extra druk vanuit de melkveehouderij na het wegvallen van het quotum is sinds jaar en dag gewaarschuwd.
Het antwoord op die toegenomen druk zou mestverwerking moeten zijn. Dit jaar moeten veehouders fors verwerken: 50 procent in Zuid, 30 in Oost en 10 in de overige regio’s. In plaats van het bouwen van echte verwerkingscapaciteit voor varkensmest, werd de verplichting tot op heden vooral ingevuld met vervangende verwerkingsovereenkomsten (VVO’s). De pluimveeroute met de verbrandingscentrale in Moerdijk en export zijn de instrumenten waardoor veehoudend Nederland aan de totale verplichting voldoet.

Varkenshouder zet mest liever voor kwartje per kuub goedkoper af
Nu fors meer moet worden verwerkt, zonder dat die capaciteit daadwerkelijk voorhanden is, openbaren de problemen zich. Wat meespeelt is dat de pluimveehouders zelf een groter deel van hun verwerkingscapaciteit nodig hebben. Een gebrek aan collectiviteit wreekt zich nu. Door verschillende oorzaken lukt het varkenshouders niet om gezamenlijk te investeren in verwerking. Moeilijkheden rond techniek en vergunningverlening spelen een rol, maar zeker ook de neiging van varkenshouders af te haken bij collectieven als ze de mest ergens anders voor een kwartje per kuub goedkoper kunnen afzetten. De gevolgen daarvan worden pijnlijk duidelijk. De tijd van vrijheid en blijheid in de mestafzet is voorbij. Wetgeving en hoge afzetkosten gaan daarvoor zorgen.

Laatste reacties

 • boerkebrabant

  wij als groep met voornamelijk varkenshouders zijn al beina 6 jaat bezig om grootschalig een minerale verwerkingsfabriek op te zetten,  het gaat om 500.000 ton! alleen jammer dat de bevoegde amtenaren en bestuurders ons liever weg willen hebben iplv een verguning te verlenen, als deze fabriek er zou staan zou het probleem al op gelost zijn, zeker omdat dit een voorbeeld zou zijn hoe je nagenoeg zonder overlast tegen lagen kosten minerale kunt verwerken, en er verspreid  over het land nog wel enkele meer zouden kunnen komen,
  het word hoog tijd dat we de verandwoordelijke bestuurders en amtenaren via de rechter op laten draaien voor de geleden schade die ze hebben veroorzaakt door niet mee te werken aan de vergunning verlening

 • joannes

  En waarom loopt die rechtzaak dan nog niet @boerkebrabant? 

 • boerkebrabant

  weet niet of ie al loopt, vaak zie je wel dat er in een ditactuur, de bestuurders als iets onder de rechter ligt, helemaal niets meer doen. dus dat zou een reden kunnen zijn waarom er nog even rustig aan mee gedaan word, als het aan mij zou liggen had ik de rechter al lang een oordeel laten vellen, dan maar met amtenaren werken die niets meer doen, is geen verschil met nu

 • Zuperboer

  Het daadwerkelijke probleem wordt hier niet gefileerd. Dat individuele veehouders voor snel geld kiezen is een van de economische basiswetten. Er is immers ook nog zoiets als financiele overlevingsdrang in een erg onzekere omgeving (produktie van basisvoorzieningen in bulk). Wat zich in de NL. agrarische wereld als een probleem van jewelste begint te manifesteren is dat we geen LEIDING hebben in de politiek. We zijn ondergebracht in het ministerie van HANDEL wat op zich een hoopgevende zaak zou moeten zijn, want de landbouw is vrijwel de enige Maakindustrie die we nog hebben en verdient dus een goed Ministerie. Wat we nu PER DIREKT nodig hebben is een leider (bv. Henk Kamp). Onze huidige leidster zou met onmiddellijke ingang een transfer moeten verdienen naar een plek in het bedrijfsleven. Mestverwerking is de levensader van de veehouderij in NL. maar het lijkt wel of de regering bewust er voor zorgt dat er niets van de grond komt door met onduidelijk en wanordelijk beleid zich in nevelen te hullen. Op deze basis durft geen enkele investeerder in te stappen en dat is wat ze willen. Den Haag neem uw verantwoordelijkheid.

 • frankrooi


  Als het poorttarief voor mest bij grote projecten te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat ook nog altijd uitgekomen. Dit soort  op korte termijn goedkope luchtkastelen najagen heeft nog weinig tot geen structurele verwerking opgeleverd. Vraag me soms af of ze wel willen opstarten, het inleggeld is inmiddels al binnen.

 • boerkebrabant

  frankrooi, vermoedelijk ben je in de war met rms. die gaat van mest en bermgras, gas maken, heb ook wel eens mijn twijfels of dat kan. wij als mace zijn zelf eigenaar en investeerder! het grote voordeel is dat bij ons het water verdampt, en nadat het weer gecondenseerd is, in de sloot gaat, de dikke fractie gaan we composteren, en er een hoogwaardige mest stof van maken, waar wereldwijd veel vraag naar is, tel daarbij op dat als je moet investeren voor 250.000 kub het bedrag in verhouding niet zo veel scheelt als voor een instalatie van 500.000 kub.
  de investering voor aankoop grond blijft hetzelfde, ook post arbeid gaat niet met een factor 2 omhoog. ook is het met zulke grote omzetten makkelijker om extra dingen te doen om overlast te beperken, ook overheidsinstanties zouden zulke grote projecten moeten omarmen, de controle op een fabriek van 500.000 is makkelijker dan 2 van 250.000 of 5 van 100.000.

 • John*

  beginnen met een centrale voor 62500 ton om de techniek te bewijzen en laten zien dat er geen overlast is voor omwonenden was beter beter geweest.. daarna opschalen naar 125000 ton, 250000 ton en 500000 ton.. even een fabriek plaatsen met een hoop abacadra roept weerstand op. MACE hebben ze als gemeente een flinke hak gezet door een centrale voor 400000 ton aan te bieden wetende dat de hele burgerij in opstand zou komen. Weer enkele jaren vertraging verdiend als B & W en de sector op 2 - 0 achter!
   

 • Fozzy Bear

  Guus jij zegt ze schaffen maar VVO's aan. Daar is mest voor verwerkt boven de percentages die die betreffende boer moest verwerken.

 • boerkebrabant

  john, het systeem wat mace gaat maken kan eenvoudig weg niet uit voor 62500 ton, die verdamper kost een vermogen, en de besturing en stoom maker kan alleen maar uit bij grote volumes, tel daar bij op dat de provincie heeft aan gegeven dat er op enkele plaatsen grootschalige mestverwerking plaats kan vinden, en de plaats waar mace zit, is daar een van, overigens is het geen abacadra, wij zijn zelf naar een verdamper wezen kijken, en die draaide foutloos.
  nog een punt, de tegenstanders van de landbouw gaan ook tegen een fabriek van 62.500 ton en het verweer, die willen maar een ding, en dat is van nederland een derde wereld land maken

 • zon

  #9,je hebt gelijk.
  We kunnen ons best doen maar ze blijven ons pesten.
  Het begint een gelegaliseerde trend te worden dat je alles wat met landbouw te maken heeft schaamteloos mag tegenwerken.

 • varkenshouder1


  Ingeschreven bij 2 verwerkers. Nu de vergunningen nog. Laat maar komen overheid. Ik neem mijn verantwoordelijkheid wel om te laten verwerken.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.