Redactieblog

9953 x bekeken 17 reacties

Koeienboer ontdekt nu wat varkenshouder al wist

Koeienboeren worden nu geconfronteerd met iets wat varkenshouders al lang weten: Op de keper beschouwd gaat alles gewoon door en verandert er helemaal niets, ondanks mooie vooruitzichten.

Het wordt weer zomer en de vakantiekoorts slaat weer toe. Ook dit jaar worden de tent, luchtbedden, opblaasboot en wegwerpbarbecue weer ingeladen om ergens op een camping in Frankrijk te worden uitgepakt. Ieder zijn meug, maar Frankrijk is voor ons gezin het vakantieland bij uitstek. Of het nu via de route du soleil, de périphérique of de route nationale is, je komt altijd wel uit op een plek waar je je enkele weken de spreekwoordelijke God in Frankrijk mag wanen. Tijdens de autorit draaien we cd's met Franse chansons helemaal grijs.

Even - relatieve - rust aan het juridische front

In de zomerperiode staan de werkzaamheden bij rechtbanken, gemeenten en ministeries op een laag pitje. Het is bij uitstek de gelegenheid om tussen de vin en Paturin door de ontwikkelingen die in het eerste halfjaar in de agrarische sector hebben plaatsgevonden de revue te laten passeren en te speculeren over wat er nog komen gaat.

Voor de intensieve sectoren lijkt er (eindelijk) rust aan het front. Rust is in de sector overigens een relatief begrip, maar in het licht van de wijzigingen die zich bij de melkveehouderij aandienen, mag ik deze term wel gebruiken. Het vervallen van het melkquotum, waar reikhalzend naar werd uitgekeken, heeft wellicht niet gebracht wat menigeen had verwacht. In 2015 werd de melkveehouderij geconfronteerd met een eigen – aanvullende – mestverwerkingsplicht. Nu staat er een AMvB voor de deur, met het oog op het reguleren van de grondgebondenheid.

Den Haag wil koeien in de wei, maar afdwingen is verkeerd

Ik kan mij voorstellen dat Den Haag graag koeien in de wei ziet – ik neem aan in het Groene Hart. Maar de wens om dit vast te leggen, miskent naar mijn idee de realiteit. De tendens naar schaalvergroting en concentratie, optimalisatie van de productie en de stijgende grondprijs in combinatie met groeiende (technische) mogelijkheden op bedrijven maakt het verplicht voorschrijven van een zekere mate van grondgebondenheid tot een achterhaald concept.

Politiek draagvlak voor grondgebonden veehouderij

Toch zal het aandringen op weidegang ervan komen, want op dit moment is er voor grondgebondenheid voldoende politiek draagvlak. Sterker, de Kamer heeft de staatssecretaris – die er toch wat genuanceerder over dacht – opgedragen om er werk van te maken.

Melkveesector lijkt op slot te gaan

Zoals het er nu naar uitziet, wordt de melkveesector de komende jaren op slot gezet. De definitieve regels en uitzonderingsgevallen zijn nog niet bekend, maar duidelijk is met de huidige voorliggende contouren al wel dat er forse beperkingen worden opgelegd in de vorm van quotering, referentiejaren en landbouwareaal in verhouding tot dieraantallen.

Quotum is weg, maar er is weinig perspectief

Het melkquotum is vervallen, maar daar komt weinig of geen vrijheid of ontwikkelingsperspectief voor in de plaats. Op de keper beschouwd gaat alles gewoon door en verandert er helemaal niets. De koeienboeren worden geconfronteerd met wat de varkenshouders al lang weten, en wat de Poppy's al in 1971 zongen: 'Non, non, rien n'a changé'. Die staat overigens ook op mijn cd. Ik denk dat ik die dit jaar maar thuis laat ...

Laatste reacties

 • geen boer

  het woordje 'verandert' is weggevallen in de eerste zin.

 • Mozes

  Er is in Nederland een bepaalde oppervlakte grond beschikbaar. Een deel wordt gebruikt door intensieve akkerbouw die hogere saldo's per hectare halen dan de melkveehouderij. Een deel wordt opgeëist voor natuur en hier en daar nog wat stadsontwikkeling. Verder gaat in Brabant en Twente een deel van de grond van stoppende melkveehouders naar boomkwekers. Koeien houden waarvoor het voer buiten Nederland aangevoerd moet worden veroorzaakt een kostprijs die nooit kan concurreren met de rest van Europa. Deze koeien houden is economisch dan ook zinloos. Dit overwegende kon iedereen op zijn vingers natellen dat in Nederland ruimte is voor een afgemeten aantal koeien. Vrije ontwikkeling was bij voorbaat dan ook onmogelijk. Het verbaast mij dat belangenbehartigers dit niet eerder hebben onderkent. 

 • Fermer

  Zou het voor een (agrarisch?) advocaat, wat Joost de Rooij is,  niet interressanter zijn zijn licht te laten schijnen over de vraag van Sieta van Keimpema, of het niet beter is de politiek haar rotzooi aangaande het overschrijden van het fosfaatplafond te laten opruimen in verband met haar wettelijke aansprakelijkheid, dan dit te laten doen door de sector zelf waarbij de politiek als aansprakelijke buiten schot wordt gehouden?

 • schoenmakers1

  is het erg als er koeienboeren zijn die er hobby in hebben voer uit laat ik zeggen Frankrijk laten komen, ook als dit geld kost, er gaan toch zeer veel mensen van hier naar toe op vakantie, die mogen wel een hobby hebben de boer niet, nee, ik kan er nog steeds niet bij hoe ook maar iemand die niet jaloers is op de medemens er op een manier bezwaar tegen kan hebben dat koeienboer en/of andere boer uit willen bereiden, laat ze toch doen en bemoei je met je eigen zaken

 • veldzicht

  Zoveel mensen als er hier op de site reageren,zo veel verschillende meningen
  en LTO moet ze allemaal tevreden houden.je moet er maar voor staan.

 • HJ O R

  Beste veldzicht, de LTO bestuurder is alleen maar bezig met zijn eigen ik.

 • farmerbn

  Ben het helemaal eens met schoenmakers.

 • Burnetti

  Joost wil het niet te duidelijk want dat kost procedures en dus klanten.

 • Foxxy

  Fijne vakantie Joost !

  denk wel dat je er naast zit,maar de toekomst zal het leren !

 • Peerke1


  De boeren worden voor de zoveelste keer blij gemaakt met een dooie mus en krijgen als toegift nog een sigaar uit eigen doos.

 • B. Heeren


  Het is gewoon zo dat een boer of een tuinder in nederland niks mag verdienen. Dit was zo en dat blijft zo en adviseurs blijven maar verdienen aan de boer.

  mvg Theo Heeren

 • Grazer

  Goed gezien B. Heeren. 

  De boeren laten zich ook uitmelken door de gratis adviseur. 

 • jbb


  Wat het volgende is dat de melkveehouders van de varkenshouders zullen leren:'groot bedrijf , grote schulden , groot verlies' succes ermee.

 • dommelje

  ook ik moets uitbreiden van voorlichter maar ik heb niet mee gedaan zelf na denken

 • HondaMT5

  Idd er zijn al heel wat vermogens van varkensboeren verdampt. Afhankelijk van de rabo en agrifirm en godganse dag binnen in de stal. Eigen keuze dus veel plezier!

 • LUCTOR

  Sprak onlangs een medewerker van een groot varkens bedrijf, om een gesprek te beginnen begon ik over het weer.
  Wat was het weer vandaag mooi he heb er niet veel van mee gekregen zei ie ik zei hoe zo niet kom je niet buiten dan. Nee zei hij als ik s,morgens begin ga ik bij binnenkomst douchen trek de bedrijfs kleding aan en als ik s,middags naar huis ga trek ik die weer uit en douche opnieuw dan pas kom ik weer buiten.
  En tussen de middag dan als je je boterham op eet nee ook niet die nuttig ik in de bedrijfskantine die tevens dienst doet om bezoekers te ontvangen en deze zit centraal in de stal zodat er geen contact met buiten mogelijk is.
  Dit alles om ziekte insleep te voorkomen. Hoe ver kan de mensheid door draaien om de grootste of rijkste en volgens mij als je op dit ogenblik varkenshouder bent de armzaligste te zijn?

 • deommedijkerhoeve


  mee eens

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.