Commentaar

1 reactie

Eigen varkens eerst

Sinds april moet in de winkel op het vlees staan waar de varkens zijn gehouden en geslacht. Dat legt een bom onder de export van biggen en varkens.

De afzet van biggen en vleesvarkens naar Duitsland en andere Europese exportbestemmingen staat door de Europese verordening rondom etikettering onder druk. Hierin is ­geregeld dat de Europese consument op het etiket kan zien uit welk land varkensvlees afkomstig is.
Land van herkomst verplicht op vleesproduct
Voor Nederlanders is het niet voor te stellen, maar grote delen van Europa zijn chauvinistisch en willen vlees van een varken uit eigen land. Dat was altijd al zo, maar de nieuwe regels maken het ook inzichtelijk bij afzetkanalen waar dit geen item was. Bovendien zadelt het slachterijen en vleesverwerkers met hogere kosten op. Daarom kiezen zij eerder voor 100 procent binnenlandse varkens.

Kwaliteit varken moet vooropstaan bij Nederlandse varkenshouder
Aan herkomst en verordeningen kan de ­Nederlandse varkenshouder weinig veranderen. Hij kan wel zorgen dat zijn product aan de hoogste eisen voldoet. Opnieuw een reden om te investeren in de kwaliteit van de Nederlandse varkens. Lang niet voor alle slachterijen en afnemers is de herkomst van het dier van belang, waardoor biggen- en varkensstromen zich deels opnieuw zullen zetten. Dat wordt versterkt door een initiatief als de nieuwe handelstak van Tönnies om meer grip te krijgen op dierstromen.

Nederlands varken moet bekendstaan als gezond, robuust rendementsvarken 
Het Nederlandse varken moet meer dan nu als gezond, robuust rendementsvarken te boek staan. Zeker omdat de concurrentie met Deense biggen met de week feller wordt. Denemarken ziet de export elk jaar stijgen, terwijl Nederland alle zeilen moet bijzetten om de export op het huidige niveau te houden. Een teken aan de wand is dat buitenlandse biggennoteringen hoger en stabieler zijn dan de Nederlandse biggenprijzen. Alertheid is dus geboden.

Duitsers blijven Nederlands varken importeren om stal te vullen

Anderzijds blijft er in Duitsland een grote behoefte aan import van biggen en vleesvarkens uit Nederland. Deze varkens zijn hard nodig om de stallen en de slachthaken vol te krijgen. Het is dan wel zaak dat de dieren probleemloos de Duitse markt op gaan, of dat nu naar een vleesvarkensstal is of naar de slacht.

Eén reactie

  • W Geverink

    Als biggen op transport gaan zoals op de foto bij het artikel etiket legt bom onder export zou je kunnen zeggen slechte biggen op transport legt bom onder export! 

Of registreer je om te kunnen reageren.