VarkensOpinie

Duurzaam vlees wint van vleesvervangers

Vleesvervangers zijn lang niet altijd duurzamer dan vlees, en dat vlees zelf kan best duurzaam zijn. Zeker als landbouw- en voedingsstudenten meer samenwerken.

Atze Jan van der Goot, universitair hoofd­docent levensmiddelenprocestechnologie van Wageningen UR heeft lang verkondigd dat vleesvervangers duurzamer zijn dan echt vlees. Daar komt hij nu op terug. Sommige vleesvervangers zijn nauwelijks duurzamer dan vlees. “Het is iets waar ik zelf ook lange tijd ingetrapt ben. We hebben vlees misschien wel te zwart gemaakt; het valt in de praktijk niet mee efficiënter te zijn dan kip”, vertelde hij onlangs in een lezing.

Wageningen valt soms ook voor de dierenbeweging

Als ik zoiets lees denk ik meteen: hoe is zoiets nu mogelijk, we spreken hier niet over iemand van de Partij voor de Dieren, de Vegetariërsbond of Wakker Dier, maar over een hoofddocent, dus ook nog eens een belangrijke docent van de universiteit Wageningen. Je denkt meteen: in Wageningen moeten ze toch wel weten hoe het echt zit of dat ze er zeker even goed naar kijken voordat ze iets roepen. Maar nee, ze trappen zelf ook in de onzin die altijd door de antidierenbeweging geroepen wordt.

Blij met POV, een tegengeluid is welkom

We weten natuurlijk allemaal allang dat diegene die het langst en het hardst roept, vaak gehoor krijgt. Op dit principe leven alle actiegroepen. Echt onderzoeken of het wel klopt wat er allemaal beweerd wordt, is immers erg lastig. Daarom ben ik erg blij met Ingrid Jansen en de producentenorganisatie. Daardoor kan eindelijk iemand 24/7 een tegen­geluid laten horen. Hopelijk komt er ook geld om tegenonderzoek te financieren zodat er uiteindelijk niemand meer is die er intrapt.

Studenten Landbouw en Levensmiddelen: twee werelden

In mijn tijd op de has in Den Bosch, 35 jaar geleden, merkte ik al dat er een levensgroot verschil zat tussen de landbouwstudenten en de levensmiddelenstudenten. Beide groepen leken van een andere wereld te komen. Hoewel beiden op dezelfde school zaten en eigenlijk ook samen verantwoordelijk zijn voor een goede voeding voor de mens, was er geen enkele samenwerking en ook vanuit beide groepen geen enkele interesse in elkaars studierichting. Daaraan terugdenkend: ik denk dat dit nu nog wel niet veel beter zal zijn, ook niet op Wageningen UR. Op dit terrein ligt er dus nog duidelijk werk voor de directies van de universiteit en hogescholen. Naast meer begrip voor elkaars studierichting, kan een kruisbestuiving ontstaan, wat tot nieuwe innovaties voor beide sectoren kan leiden. Daar kan iedereen, inclusief de consument, van profiteren.

Gaat duurzaam nepvlees het winnen van kippenvlees?

Nu denkt Van der Goot met een nieuwe, energiezuinige machine wel duurzaam nepvlees te kunnen maken, maar hij vergeet dat de landbouwsector ook niet stilzit. Goede vleeskuikenhouders kunnen momenteel met 1,15 kilo voer een kilo kippenvlees maken voor minder dan een euro per kilo. Je hebt dan weliswaar een plofkippetje, maar wel echt lekker vlees. Daar kan een mogelijke fabrikant van nepvlees echt nooit tegenop.

Beheer
WP Admin