VarkensOpinie

Voortbestaan van Innovatiecentrum Sterksel is in gevaar

Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) moet snel kiezen: Sterksel overeind houden met onderzoeksgeld of niets doen. Is de POV voor of tegen vernieuwing?

Genomic selection heeft een vaste plaats verworven in de varkensfokkerij. Het voordeel van genomics is dat op jongere leeftijd de fokwaarde nauwkeurig is te schatten. Dit versnelt genetische vooruitgang tot wel 35 procent.

De rol van genomics in de fokkerij groeit, vooral bij lastig te meten kenmerken als gedrag of vleeskwaliteit, en ook bij harde kenmerken als voederconversie. Martin Bijl, directeur van fokkerijorganisatie Topigs Norsvin, verwacht dat het binnen tien jaar mogelijk is de voederconversie van varkens te verlagen van 2,57 nu naar 2,20 à 2,30. Puur door een betere genetische aanleg, met gebruik van genomics.

De efficiency blijft stijgen in de sector. Dat zal wel moeten. Het is echter irreëel te denken dat de Nederlandse varkenshouderij toekomst heeft door te blijven focussen op kostprijs en productie. Dan komt het buitenland langszij, voor zover dat al niet is gebeurd.

Innoveren en nieuwe markten ontwikkelen is essentieel

Innoveren en nieuwe markten ontwikkelen blijft broodnodig voor een sterke varkenssector. Innovatiemogelijkheden zijn er genoeg, zoals het gezond houden van dieren zodat ze beter groeien en de kosten omlaag gaan. Maar ook nadenken over nieuwe stalsystemen die dierenwelzijn, milieu en werkplezier ten goede komen. Dat hoeft niet per se kostprijsverhogend te zijn, zag ik vorig jaar tijdens een bedrijfsbezoek.

Als de POV niets doet, is het zo gebeurd met Sterksel

Daarom is het nodig dat Sterksel blijft als innovatiecentrum voor de varkenshouderij. Het voortbestaan is wankel in dit post-productschaptijdperk. Op internetfora laten varkenshouders hun ongenoegen blijken over Sterksel. ‘Ze ontwikkelen daar onwerkbare, dure technieken die wij vervolgens mogen overnemen’, is de strekking. De kritiek betreft vaak onderzoek met veel overheidsgeld, zoals groepshuisvesting in de vroege dracht. Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) moet snel kiezen. Sterksel overeind houden met onderzoeksgeld dat de varkenshouderij vooruithelpt of niets doen. Maar dan is het snel gebeurd met het innovatiecentrum.

Beheer
WP Admin