Boerenblog

2188 x bekeken 2 reacties

Risico's inschatten en soms bewust níet afdekken

Natuurlijk sluit je als verstandige ondernemer onverantwoorde risico's uit. Maar sommige risico's bewust níet afdekken kan ook een goede keuze zijn. Tijdig over risico's nadenken is altijd verstandig. En het geeft rust.

Ondernemen is risico's nemen. Bij elk risico dat je neemt zul je van tevoren altijd de voor- en nadelen moeten afwegen. Verder zul je achteraf moeten bekijken of het risico het waard was of niet. Risico's zul je dan ook met gezond verstand moeten nemen, je bent er per slot van rekening altijd zelf bij en dus zelf ook diegene die er profijt van trekt of de rekening betaalt.

Rente, swaps en putopties

Neem de discussie over swaps en putopties. Als de rente nu 10 procent was, was er geen enkele onvrede over de voorlichting door de banken. Ik zie het als een mooie vorm van risico's afdekken. Bijkomend voordeel is dat de bank het risico dat je de rente niet meer kan opbrengen als kleiner ervaart en een lagere opslag op het rentetarief nodig heeft.

Grond aangekocht in plaats van arbeidsongeschiktheidsverzekering

Wij proberen alleen zaken te verzekeren die ons de kop kunnen kosten. Zo hebben wij geen arbeidsongeschiktheidsverzekering, in plaats

daarvan hebben wij grond gekocht die we eventueel weer van de hand kunnen doen als de noodzaak zich voordoet.

Lol er wel af als je alle risico's dichttimmert

Als je altijd streeft naar het optimale, zul je wel eens dingen uitproberen waar je eigenlijk niet genoeg van weet, maar wel hoge verwachtingen van hebt. Het is mogelijk om alle risico's af te dekken door bijvoorbeeld een contract af te sluiten of op voergeld te gaan werken. Of je voer van tevoren voor een vaste prijs in te kopen en de varkens verkopen op de termijnmarkt. Voor mij is de lol van het ondernemen er dan af.

Risico-inventarisatie voor personeel: pilot met Stigas

Als je personeel hebt, ben je verplicht om een ­Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) in te vullen. Dit hebben wij onlangs in een pilot samen met ­Stigas gedaan. Hieruit komt een aantal aandachtspunten naar voren, de een nuttiger dan de ander. Maar op het moment dat je personeel hebt en je hebt geen RI&E en er gebeurt iets waardoor de arbodienst langskomt, kun je een bekeuring krijgen van € 8.000. Dit risico is door deze simpele inventarisatie in te vullen weer mooi afgedekt.

Onverantwoorde risico's uitsluiten geeft rust

Personeel brengt natuurlijk meer risico's met zich mee. Het kan ziek worden of ontslag nemen, waardoor de continuïteit in het bedrijf verandert en je ineens zelf weer een stap harder werken mag als er niet op tijd een geschikte vervanger gevonden wordt.

Zo veel mogelijk onverantwoorde risico's uitsluiten is gewoon verstandig en geeft rust, waardoor je weer energie overhebt om nieuwe dingen uit te proberen en dus inderdaad weer die afweging moet maken of het verantwoord is. Persoonlijk hou ik ervan om dingen te veranderen, dat geeft een voor mij prettige spanning, bijvoorbeeld welke kruising voeren we uit om een zo hoog mogelijk rendement uit onze varkensstapel te behalen? Keuzes genoeg. Binnenkort verwachten we dat de eerste zeugjes met als eindvader het Noorse landvarken geboren worden. Ben zeer benieuwd naar de slachtresultaten. Alleen zullen we daar nog wel een anderhalf jaar op moeten wachten.

Laatste reacties

 • PATamsma


  In het artikel staat een klein misverstand.
  Een arbodienst is er ter ondersteuning van werkgevers en werknemers en adviseert alleen.
  De Inspectie SZW (voorheen arbeidsinspectie) is de controlerende instantie en kan boetes uitedelen voor overtredingen van de Arbowet, zoals het niet hebben van een actuele risico-inventarisatie en -evaluatie.

  Peter Tamsma, <a href='http://www.stigas.nl' target='_blank'>Stigas</a>

 • jbb


  voor een arbeidsongevallenverzekering zal je niet zoveel grond moeten kopen

Of registreer je om te kunnen reageren.