Boerenblog

4 reacties

Innovatie varkenshouderij bundelen, niet versnipperen

Voor innovatie van de varkenshouderij, broodnodig voor rendement, is meer samenwerking nodig en niet meer versnippering, zoals nu gebeurt. Dat vindt Erik Stegink. Hij neemt het stokje over van columnist Hein in ’t Hout.

Wanneer je gevraagd wordt als nieuwe ­columnist van Boerderij, denk je: waarom vragen ze mij? Na enige uitleg van de redactie denk je: waarom zou ik het doen? En dan, na overleg met het thuisfront en teamleden van Piggy's Palace, denk je: zal ik het toch maar doen?

Hierbij dan de eerste column van een varkenshouder in Bathmen (Ov.) met 500 zeugen in Nederland en 4.500 vleesvarkens in Duitsland. Ik ben getrouwd met Paula en we hebben twee zonen, Bart (17) en Tim (15).

Eigen merk varkensvlees: PiPaPorc

Wij proberen met een team op kleine schaal het eigen varkensvleesmerk PiPaPorc uit te bouwen. Daarbij hebben we meerdere innovatieve ideeën die soms wel, maar ook wel eens niet goed uitpakken. Daarnaast ben ik actief in verscheidene coöperatieve besturen en al twintig jaar actief in de gemeentepolitiek van Deventer.

Verdienmodel met innovatiekracht voor varkenshouderij

Als een van de zeven PIT-boeren (Pig Innovation Tour) kom ik in contact met verscheidene innovatieve ondernemers. Na een jaar eerst met elkaar wat afgetast te hebben en te kijken wat bij onze eigen bedrijven zoal speelt, begint een vertrouwensband te ontstaan en daardoor begint de 'Tour' op stoom te komen. Een van de essentiële vragen is daar: hoe kunnen we nu een verdienmodel in de varkenshouderij met innovatiekracht creëren?

Landbouwgeld naar stedelijke gebieden?

Nu blijkt dat het ministerie zich verder terugtrekt en onderwijsinstellingen zoals Wageningen Universiteit steeds minder middelen hebben, worden innovaties en ondersteuning daarin steeds lastiger. En dan opeens nog een bericht van minister Plasterk: 'Landbouwgeld moet naar de stedelijke gebieden'.

VIC Sterksel: ooit een voorbeeld, nu bedelen om geld

We proberen met ons allen heel veel, maar het raakt steeds verder versnipperd. VIC Sterksel is een voorbeeld: iedereen keek er in het verleden naar op, nu wordt er vanwege nog verdere intrekking van gelden nog meer naar overheidsgeld en bijdrages van bedrijven gehengeld. Hoe moet dit nu verder?

Laten we versnippering van onderzoeken en projecten tegengaan

Zorgen dat we niet verder versnipperd raken, lijkt mij een verbeterpunt. Een samenvoeging van projecten en onderzoekers met daarbij de ondernemers aan het roer zou volgens mij een prima voorstel kunnen zijn. Hierbij helpt ook een signaal vanuit de PIT-boeren: organiseer 'één pittig innovatiegeluid' en versnipper niet.

Negatieve campagnes Wakker Dier en Varkens in Nood positief benutten

Als dan ook de negatieve financiële campagnesnippers van bijvoorbeeld Wakker Dier en Varkens in Nood nog gebruikt worden voor opbouwende ­innovatie, ja, dán kunnen we echt slagen maken. Want ook voor deze instellingen geldt dat middelen en aantal leden teruglopen. Positieve campagnegelden om te ontwikkelen in plaats van stelling innemen zoals het verplicht stellen van loslopende kraamzeugen en lange staarten. Middelen samenvoegen om innovatiekracht te ontwikkelen, dat kan 'één pittig innovatiegeluid' misschien bewerkstelligen. En anders ... is er altijd nog de versnipperaar.

Laatste reacties

 • w v gemert


  Inderdaad, dit verhaal rechtstreeks naar de versnipperaar, bundelen en niet versnipperen en wat doet de schrijver zelf :versnipperen met Pipaporc en in zijn eerste colum al direct reclame voor eigen product.

 • vladeuze


  Doe je best zou ik zeggen, maar uiteindelijk ben je elkaars concurrenten en de laatste mag het licht uit doen.

 • emielfriesen

  Als men dan toch één pittig innovatiegeluid wil laten blijken, dan doe dit gericht op kostprijsverlagende innovaties en niet op 'geitenwollensokken'-innovaties zoals glijbanen voor de varkens en loslopende zeugen. Dit zorgt alleen voor meer versnippering in de sector.

 • Hogman1

  De lupinen ontbreken nog zal ik maar zeggen.

Of registreer je om te kunnen reageren.