Boerenblog

3642 x bekeken 9 reacties

'Initiative Tierwohl' beter dan onze sterren

Hadden we het maar in Nederland, een sterrensysteem als het Duitse Initiative Tierwohl voor meer dierwelzijn. Tierwohl is veel beter dan het Nederlandse sterrensysteem ... voor varken én boer!

Vanaf 1 april kunnen Duitse varkens- en pluimveehouders zich inschrijven voor Initiative Tierwohl. Met de introductie van dit sys­teem wordt echt een grote stap gezet om het dierenwelzijn te verbeteren. De verschillen met het Nederlandse sterrensysteem zijn groot. De initiatiefnemers zijn heel verschillend. In Nederland is het sterrensysteem ontwikkeld door de Dierenbescherming. In Duitsland is het systeem opgezet door overkoepelende boerenorganisaties, samen met de vleesindus­trie. De dierenbescherming adviseert slechts.

Slachterijen en slagers storten geld in dierwelzijnsfonds

Hoe werkt het Duitse systeem? Het initiatief loopt in eerste instantie drie jaar. Het grootste deel van de slachterijen en grote slagers betaalt vanaf 1 januari 4 cent per kilo vlees in een fonds. In dit fond komt in drie jaar een bedrag van circa €255 miljoen, wat rechtstreeks uitbetaald wordt aan de boeren die het dierenwelzijn verhogen. In Nederland moet de markt uitmaken wat extra betaald moet/mag worden voor sterrenvlees en er is geen tussenweg: je hebt wel of geen sterrenvlees. In Duitsland staat vooraf vast hoeveel je uitbetaald krijgt als je meedoet en kun je kiezen uit diverse welzijnsverhogende maatregelen.

Rekenvoorbeeld Initiative Tierwohl

Ik geef even een voorbeeld voor onze nieuwe biggenopfokstal, waarmee we zullen meedoen. We hebben ruim gebouwd, op 0,4 m2/big, dus we voldoen aan het belangrijkste criterium: 10 procent meer oppervlakte (in Duitsland nu 0,35 m2/big). Dit levert €0,80/big op. We hebben een betonnen verwarmde vloer ingebouwd: €0,50/big. Ook hebben we een microklimaat gemaakt door een opdraaibare afdekking boven een deel van de hokken te maken, goed voor €0,20/big. We hebben drinkbakjes in plaats van nippels, zodat de biggen open water kunnen drinken; dat is €0,40/big. We hangen borstels op om te schuren, €0,40/big. In totaal krijgen we dan €2,30 uitbetaald. Voor ons is dit puur winst, omdat we de stal toch al zo gebouwd hebben en dus niet extra hoeven te investeren.

Varkenshouder mag bij Tierwohl shoppen in welzijnsmaatregelen

De systemen voor zeugenhouders en vleesvarkenshouders zijn vergelijkbaar: je mag kiezen wat jou het best uitkomt. Voor zeugenhouders wordt maximaal €2 tot €6 per big betaald, voor biggenopfok €1 tot €3 en voor vleesvarkenshouders €3 tot  9. Maximaal kan voor een 100 procent welzijnsvriendelijk gehouden varken dus €18 extra betaald worden. Dit is circa 20 cent per kilo vlees. Nu ontvangen deelnemende bedrijven gemiddeld nog 4 cent.

Tierwohl nog niet voor niet-Duitse varkenshouders

Buitenlandse varkenshouders kunnen helaas (nog) niet meedoen aan dit interessante systeem, wij houden de vleesvarkens immers al op 0,80 m2/plaats en voor Tierwohl moet dit 0,825m2/plaats zijn, €2,80/varken. Beren mesten brengt €1,50 op, dus die €4,30 kan elke Nederlandse varkenshouder meepakken. Er is dus direct werk te doen door Vion dat in Duitsland ook meedoet, de nieuwe POV en Ingrid Jansen.

Laatste reacties

 • w v gemert


  Soms zijn we jaloers op onze Duitse collega's. Ik ben voor direct invoeren in Nederland op dezelfde basis, maar daar zijn meer partijen voor nodig.

 • joannes

  Het is het verschil tussen export afhankelijk en zelf voorzienend @w v gemert! NL is allang voorbij het station, waar ze de prijs in hun eigen land konden zetten.

 • w v gemert


  Joannes, ik ben het totaal met je oneens, het gaat niet over meer of minder zelfvoorzienend het gaat over verhoging van het dierwelzijn zonder de rekening alleen bij de primaire producent wordt gelegd. Dat gaat in Duitsland wel met een gezamelijke aanpak en in Nederland niet. Dat heeft meer met mentaliteit te maken dan expoterend of niet.De consument wil het toch en daar gaat jouw reactie helemaal aan voorbij.

 • joannes

  Bij zelf voorzienend moet de retail voor het alternatief naar het buitenland uitwijken wat in afstand, regels en transport altijd duurder uitvalt dan lokaal. In het geval van NL zijn we zo van de Export afhankelijk dat de prijzen moeten zakken - zelfs met die extra regels- onder de die zelf (krap) voorzienende landen waarmee bij de nationale retail voor het eventuele alternatief nb in het buitenland goedkoper kan kopen dan in NL. Vooral door die extra regels in houd en verwerkings kosten op gelegd door de autoriteiten. Zolang de consument alleen via de Politiek de ¨kwaliteit¨ wil beinvloeden, en niet met de Portemonnaie, zijn ze hun eigen productie aan het uitroeien. En daarmee zijn we het hopelijk weer eens!

 • John*

  als er 3 maanden lang 4 cent per kg afgedragen wordt aan t fonds kan dit bedrag niet uitgegeven worden aan de inkoop van varkens. Het is dus een sigaar uit eigen doos. Zo slecht is het nederlandse systeem nog niet > produceren wat de markt vraag.

 • w v gemert


  John,ik heb het anders begrepen, niet het slachthuis maar de retil betaalt die 4 cent, er wordt van slachthuizen niet gevraagd om het vlees te kanaliseren dus voor hen verandert er niets. Ik kan op dit moment geen beter idee bedenken om extra vergoeding te realiseren voor de extra gemaakte kosten op het primaire bedrijf. Aan ieder systeem zitten haken en ogen maar naar mijn  overtuiging is het Duitse systeem veel beter dan het Nederlandse want daar gaat veel geld naar de kosten die de slachterij en het transport moet maken i.v.m. de kanalisatie van de vele soorten programma vlees. Het duitse systeem werkt efficienter met waarschijnlijk sneller resultaat. 

 • John*

  er wordt dan 60 kg * 0,04 = 2,40 per varken dan ingeld. de maximale vergoeding is 18 euro per varken. laat iedereen is maatregelen nemen voor 9 euro per varken, dan zou nog maar 25% van de varkens in duitsland mee kunnen doen. of er wordt voor die 2,40 gegaan. dan doen alle varkens mee maar is het voordeel ua welzijn minimaal.

  Al zou ik als duitse varkenshouder toch maatregelen nemen om iig die 2.40 te pakken.

 • varkenshouder1


  Oftewel in Nederland snappen ze het niet helemaal in de retail, of ze denken die varkens komen toch wel, ongeacht het welzijn.

 • frans1


  De verkoop waarde van het vlees blijft denk ik toch hetzelde ,maar de beleving en gevoel is dan anders .

  Het zal vanaf de start een sigaar uit eigen doos zijn of worden , en wie niet meedoet krijgt minder voor zijn vlees/varkens (dus vrijwillig verplicht om mee te doen  )

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.