Redactieblog

4 reacties

Winnen wint het in politiek van geloofwaardigheid

Meedoen is soms belangrijker dan winnen. Maar in de politiek gaat het alléén om winnen, ten koste van de geloofwaardigheid. Politici willen vooral op het pluche blijven zitten.

Mijn oudste zoontje, Geert, zes jaar, heeft dit jaar voor het eerst meegedaan in 'De Groote Optocht' van het Boemeldoncks Karnaval. Met een tot een special omgebouwde skelter met daarachter een sleepwagen reed hij met enkele vriendjes als trekkertrekcombinatie mee. Hij werd achtste van de achttien deelnemers in zijn klasse. Beide ouders – en jongere zus – waren apetrots. De uitslag deed niet ter zake: meedoen is tenslotte belangrijker dan winnen. Daarmee is niet gezegd dat je zomaar wat aan kunt modderen. Het meedoen als zodanig moet je wel serieus nemen. Anders moet je niet meedoen. Dus niet zomaar een trekker, maar een John Deere.

In de politiek lijkt dat soms omgekeerd te liggen: het gaat eerst en vooral om het winnen. Hoe belangrijk men dat vindt, bleek maar weer op 18 maart. Het politiek bedrijf zélf wordt maar al te vaak niet serieus (genoeg) genomen. Vaak lijkt het er gewoon om te gaan dat je er bij bent. Hoe serieus alles vervolgens genomen wordt en met name hoe geloofwaardig men is, is van ondergeschikt belang.

Corruptie en affaires rond politici

Recente voorbeelden zijn onder meer de gang van zaken rond de val van de staatssecretaris en de minister van Justitie. Andere voorbeelden waarbij de politiek-bestuurlijke inhoud op het tweede of derde plan kwam zijn het opstappen van het Kamerlid Verheijen vanwege onterechte declaraties, het corruptieschandaal rond Faber in de Provinciale Staten van Gelderland en het onderzoek naar betrokkenheid van De Kruif bij fraude en hennepteelt. Het hele tumult rond Jos van Rey is kinderspel vergeleken bij wat men nu klaarspeelt. En als dan ­zaken wél serieus lijken te worden genomen, zoals de hoofdelijke stemming in de Tweede Kamer, wordt dat door nota bene Kamervoorzitter Van Miltenburg gedekwalificeerd als 'much ado about nothing'.

Politici willen vooral op pluche blijven

U hoort mij niet zeggen: 'ze doen maar wat'. Maar er zijn momenten genoeg dat het er echt alle schijn van heeft dat sommige politici gewoon op het pluche willen zitten omdat dat leuk is, omdat iedereen daar zit of zo. Meedoen is voor de meeste mensen echter wat anders. Meedoen is actief iets goed weg willen zetten. Meedoen moet je wel serieus nemen.

Geen bonnetje bij deal van €4,7 miljoen?

Dat geldt voor alles. Advocaten willen doorgaans toch in een concreet dossier een goed verhaal wegzetten. Een verdediging die ontbloot is van alle geloofwaardigheid moet je niet willen voeren. Zo hoorde ik recentelijk over een procedure waarin iemand werd verdacht van het deels niet hebben voldaan aan de verantwoordingsplicht van de Meststoffenwet in enig kalenderjaar. Er zouden ettelijke duizenden kuubs mest niet zijn afgevoerd: de client meende van wel, echter de administratieve bewijsstukken waren er niet. Geen facturen, geen rittenstaten, en bovenal geen vervoersbewijzen. Helemaal niets. Omwille van de geloofwaardigheid werd hier ter zitting geen punt van gemaakt: niemand gelooft dergelijke broodjeaapverhalen. Wie gelooft dan in vredesnaam wel dat er van een deal van € 4,7 miljoen geen enkel bonnetje meer is? Doe dan niet mee.

Laatste reacties

 • alco1

  Met 'geloofwaardigheid' (al is het gelogen) 'win' je toch mee?
  De strategie van PvdD.
  Onder 'geloofwaardigheid' versta ik in ieder geval een verhaal wat door een leek begrepen wordt als de waarheid.

 • Knorretjes

  Beetje jammer dat je dit schrijft en zelf net zo hard meedoet aan politieke geloofwaardigheid en niet de feiten accepteert.. Dat zal echter wel met de functie te maken hebben, of het nu een zaak is voor een activist of een gemeente en tegen een agrarische ondernemer of andersom als het maar betaald wordt uiteraard.. Dat je voor agrarische zou staan en hier een blog schrijft is dan ook meer geloofwaardigheid dan feiten uit het verleden..

 • auto35

  De Rooij wil hier heel gemakkelijk scoren. Zaken aanhalen waarvan je van te voren weet dat die niet geaccepteerd worden. Met onderbuik gevoel. Deze collumn voegt niets toe. Jammer van de tijd. Onwaardig.

 • joohoo

  De mate van deskundigheid wordt bepaald door de hoogte van het salaris en niet door opleiding of diploma s. Kijk maar naar programma s als nieuwsuur of andere laat  uitzenders .

Of registreer je om te kunnen reageren.