Redactieblog

Nederlandse faam in Canada: Dutch Barn

Een onuitwisbare indruk in het Canadese Manitoba heeft het Nederlandse varkensbedrijf Dutch Barn achtergelaten. Het bedrijf is nu succesvol verkocht.

Eind vorige eeuw was samenwerken het nieuwe en populaire fenomeen in de agrowereld. Boeren versterkten elkaar en in sommige gevallen werden gezamenlijk investeringen gedaan. Ook werd het woord semigratie uitgevonden, boeren in het buitenland en hier blijven wonen. Zo vonden in die tijd in de regio Den Bosch en Veghel enkele initiatiefnemers elkaar en met behulp van een familielid ter plekke werden plannen gesmeed om te komen tot een nieuwbouwvarkensbedrijf in Manitoba, Canada. Men zette een investeringsvehikel op, vond 25 investeerders en Dutch Barn was geboren. Het gesloten bedrijf met 1.200 zeugen is in de sector daar nog steeds een bekend icoon.

Canadese prairiestaten 'varkensmekka'

De Canadese prairiestaten zouden het nieuwe mekka voor de varkenshouderij worden. De graansubsidies werden afgebouwd en met varkens kon een meerwaarde aan het goedkope voer worden gegeven. Geen mest- of milieuproblemen, ruimte te over en economische groei en bedrijvigheid waren te allen tijde welkom. Kortom, gouden rendementen aan de horizon. Zoals vaak gaat alles dan net weer anders dan gedacht. Want wat we hebben gezien, zijn moeilijke koersverhoudingen met en een protectionistische houding van buurland VS. Actieve milieuclubs en onverwachte weerstand in de nabije omgeving. Een gefragmenteerde infrastructuur rond het boerenerf en een immer moeizaam arbeidsaanbod. Varkenshouderij in westelijk Canada is weerbarstig gebleken en in plaats van de beoogde groei is de varkensstapel in Canada 20 procent gekrompen.

Voerfabriek en superieure technische resultaten

De gang van zaken tussen de aandeelhouders is een openbaring om te aanschouwen. Was het aanvankelijk een verzameling van figuren met ieder een eigen verhaal, gaandeweg wordt het dan een hechte vereniging, waarbij men door alle ups en downs koersvast blijft en onder regie van een goede aansturing een stevig bedrijf neerzet. Er komt een voerfabriek bij en elk jaar opnieuw onderscheidt het bedrijf zich door zijn superieure technische resultaten. In de luwte groeit het imago van Dutch Barn.

Goedkoop voer en hoge varkensprijzen door PED

Hij die gelooft, heeft geen haast en dan wordt ineens de vasthoudendheid van de groep beloond. Afgelopen twee jaar vielen puzzelstukjes op hun plaats. Voerprijzen zijn laag, PED-problemen stuwen de varkensprijs in Noord-Amerika tot ongekende hoogte en een nabijgelegen kolonie toont interesse in het bedrijf. Uiteindelijk tellen de aandeelhouders hun zegeningen en najaar 2014 is het bedrijf verkocht.

Ja, een mooi feelgoodverhaal, en waargebeurd. Dutch Barn doet hiermee recht aan de historie en aan de naam en faam van de Nederlandse boer in den vreemde. Want overal in de wereld kom je de Nederlanders tegen. Dutch Barn heeft geschiedenis geschreven en een onuitwisbare voetafdruk in de sneeuw van Manitoba geplaatst.

Of registreer je om te kunnen reageren.