Commentaar

4 reacties

Duitse slachterijen krijgen meer invloed in Nederland

Nieuwe Europese regelgeving zorgt ervoor dat Duitse slachterijen steeds meer hun wil opleggen aan toeleveranciers. Exporterende varkenshouders moeten zich schikken.

Volgende maand treedt EU-verordening 1337/2013 in werking, over herkomstetikettering. In deze verordening is geregeld dat de Europese consument op het etiket kan zien uit welk land het varkensvlees komt. De maatregel heeft ook gevolgen voor Nederlandse varkenshouders die biggen en vleesvarkens exporteren.

Nederlands varken moet predicaat Duits krijgen
Voor biggen is het de vraag of ze uiteindelijk het predicaat ‘Duits’ krijgen of niet. De verwachting is van wel, maar zeker weten we het niet. Nederlandse vleesvarkens moeten wel als ‘Nederlands’ worden aangemerkt door de Duitse slachterij. Dat betekent kanalisatie en extra kosten voor de Duitse slachterij. De varkenshouder betaalt die extra kosten, misschien via een aangepaste prijs. Uiteindelijk kan de Duitse varkenshouderij natuurlijk niet zonder biggen en vleesvarkens uit Nederland en Denemarken, maar aantrekkelijker wordt het niet voor de Duitsers om in het buitenland te kopen. In de toch al erg volle markt zullen Nederlanders en Denen extra hard hun best moeten doen om hun waar verkocht te krijgen in Duitsland.

Welzijnsprogramma alleen voor Duitse varkenshouders
Ook op een ander punt wint Duitsland aan invloed. Binnenkort gaat het Initiative Tierwohl van start. Dit welzijnsprogramma staat alleen open voor Duitse varkenshouders. NVV en de Deense zusterorganisatie dienden daarover een klacht in bij de Europese mededingingscommissie. Ze spreken van discriminatie en menen dat de uitsluiting niet strookt met de regels. De klacht is eerder al afgewezen door de Duitse kartelwaakhond, dus het is nog maar de vraag of het protest van NVV en de Denen iets uithaalt.

Duitse slachterijen worden dominanter
Alles overziend worden Duitse slachterijen dominanter en leggen steeds meer hun wil op aan toeleveranciers. De aanpak van salmonella en het beperken van de aanvoer van beren zijn andere actuele voorbeelden. Voor exporterende varkenshouders zit er weinig anders op dan zich te schikken naar de wensen van de grote afnemers. De tijd dat varkens probleemloos elders geplaatst kunnen worden, is passé.

Laatste reacties

 • Burnetti

  Rond de Duitse invloed bij Esbro (kuikenslachterij en geen varkens) kwam vorig jaar deze reactie:

  '...Duitsland gaat Nederland overnemen:
  Probroed naar Wimex
  Ter Heerdt voor deel naar EW
  Agromix voor deel naar EW
  Esbro naar PHW
  er volgen meer...........'

  Dhr. Eskens reageerde met '...geografische argumenten...'.

 • chila

  Wie betaald , bepaald !
  Nederlandse slachterijen korten niet op beren ? Salmonella is ook hier een kwestie van tijd .

 • Joseph,de man

  Het salmonella probleem is eigenlijk heel simpel op te lossen
  Categorie 2 en 3 niet meer leveren is vroeger bij de melk ook gebeurd

 • w v gemert

  Joseph en Maria, van welke planeet komen jullie?

Of registreer je om te kunnen reageren.