2 reacties

Bedrijf is overgedragen, mijn laatste column

Hein in 't Hout
Het afgelopen jaar stond in het teken van bedrijfsoverdracht, een periode waarin veel gebeurt.

Als columnist is dit mijn laatste stukje voor Boerderij. Na 22 jaar is het mooi geweest. ­Altijd heb ik de columns met plezier geschreven. Het ging meestal vrij gemakkelijk omdat ik de tijd tussen de bijdragen gebruikte om nieuwe te bedenken. Het schrijven moet altijd op het laatste moment, want soms gebeurt het dat het gekozen onderwerp door iemand anders wordt aangegrepen voor een column.

Kinderen nemen het bedrijf over
Het afgelopen jaar stond bij ons in het teken van bedrijfsoverdracht. Onze beide kinderen willen het bedrijf graag gezamenlijk voortzetten. Na een proces van drie jaar praten en overleggen met onze boekhouder en fiscalisten konden uiteindelijk de handtekeningen worden gezet. Doordat we een gecombineerd bedrijf hebben van akkerbouw, vleesvarkens en vleeskuikens en het bedrijf in een bv en maatschap exploiteren, spelen heel veel facetten een rol. Doordat het bedrijf redelijk wat grond in eigendom heeft, is de financiering voor de bank niet echt een probleem. De grond is de afgelopen jaren sterk in waarde gestegen en daarmee is het eigen vermogen ook behoorlijk toegenomen. Een lage rente en een gezond bedrijf zijn voor de kinderen een goede uitgangspositie om verder te boeren.

Tijd voor kleinkinderen en hobby's
De keuze om op redelijk jonge leeftijd (ik ben net 61 geworden) het bedrijf af te staan aan de kinderen heeft twee redenen: mijn lichaam wil niet altijd meer wat mijn geest vindt dat er moet gebeuren. Redelijk wat slijtage in gewrichten noodzaken mij minder gas te geven. De hoofdreden is dat de kinderen oud en wijs genoeg zijn het bedrijf in die richting te duwen die zij gewenst achten en dat zijzelf verantwoordelijk zijn voor hun eigen beslissingen.

Voor mijzelf is het best lastig, want je mag je er niet meer mee bemoeien. Vertegenwoordigers lopen veelal rechtstreeks naar de beslissers. Doordat je ook niet alles meer meekrijgt, ben je al snel geen volwaardige gesprekspartner meer en kun je in veel gevallen alleen nog als doorgeefluik fungeren. Gelukkig kan ik mij volop bezighouden met mijn kleinkinderen en mijn hobby’s: het houden van kleinvee en het kweken van vogels.

Verkiesbaar voor Waterschap Hunze en Aa's

Daarnaast heb ik mij buiten het bedrijf altijd druk gemaakt als bestuurder: eerst in de varkenshouderij, later in de Agrarische Natuur Vereniging en de laatste jaren in de ledenraad van Rabobank en in waterschap Hunze en Aa’s. Bij deze laatste functie kunt u, lezer, mij helpen door expliciet op mij te stemmen, want ik zoek zo veel mogelijk voorkeurstemmen. Door mijn derde positie op de VVD-lijst wordt het lastig rechtstreeks gekozen te worden.

Vanaf deze plaats wil ik iedereen bedanken die het mij mogelijk heeft gemaakt om dit al die jaren te doen. Ik wens iedereen veel geluk en gezondheid.

Laatste reacties

  • agpros

    Gefeliciteerd en veel genoegen voor de rest van je leven gewenst. Stemmen zal niet gaan wegens afstandsproblemen.

  • brabantsduitserke

    sjonge sjonge wat een ........verhaal. Ik ga maar een hok schoon spuiten.

Of registreer je om te kunnen reageren.