Redactieblog

12 reacties

Beren mesten

Het houden van beren is voordelig maar kent ook een schaduwzijde. De fokkerij moet de oplossing bieden.

We weten dat het houden van beren aantrekkelijk is. Beren groeien harder en gaan efficiënter met hun voer om. Omwille van berengeur, onrust in de stal en onbekendheid met de afzetstructuur is het fenomeen van beren mesten nooit echt losgekomen. Onder invloed van dierenwelzijnsdiscussies, imago-eisen binnen speciale concepten en gestructureerde afzetkanalen komt het houden van beren de laatste jaren wat meer in de belangstelling te staan. Dit heeft geleid tot de EU-afspraak dat we na 2018 het castratiemes definitief als een gewezen historisch cultureel erfgoed gaan beschouwen.

Wat zich wreekt, is dat we allemaal in de berenboot zijn gestapt, maar niet nagedacht hebben over visie, strategie en afzetstructuur op de langere termijn. We zitten er volop in, maar weten eigenlijk niet hoe verder. Alles draait daarbij om een goede en onbesproken afzet, die steeds meer stagneert vanwege het probleem van berengeur. Vleesverwerkers klagen dat zij de prijs niet in de benen kunnen houden, mede vanwege dit item. Het buitenland weigert stelselmatig beerbiggen, en consumenten schrappen varkensvlees van het menu bij confrontatie met onwelriekende geurtjes.

We hebben dus een probleem. Slachterijen zoeken steeds meer naar een kortingssystematiek om daarmee het beren mesten te ontmoedigen. Onderzoekend Nederland stort zich in allerlei overleg­organen en wetenschappelijke gremia om het probleem helder te krijgen. Ondertussen wordt de druk vanuit maatschappij, politiek en welzijnsgoeroes verhoogd om te stoppen met castreren, daarbij verwijzend naar de gemaakte EU-afspraak.

Wij mesten al vijf jaar beren en doen dat met volle tevredenheid. De cijfers zijn een fractie beter, onrust in de stal hebben we nagenoeg niet en daarbij is het gewoon een lekker gevoel sterke kerels in je hokken te hebben! Beren mesten is leuk. Dat doet inmiddels een meerderheid van de vleesvarkenshouders in Nederland met mij, 80 procent van de mannelijke vleesvarkens zijn beren. En dat moet zo blijven. Vraag is niet of, maar wanneer we in Europa uitsluitend beren mesten. Niks is zo onnatuurlijk als castreren, we komen tegemoet aan actuele dierenwelzijnsnormen, het is economisch afdoende bewezen en maatschappelijk een gelopen race.

De oplossing moet komen uit de hoek van de ­genetica. Geen halfwas zaken zoals entingen, aangepaste voeders of flexibele aflevergewichten. Men heeft voldoende toegang tot alle noodzakelijk elementen die nodig zijn om het probleem voor eeuwig te tackelen. Er is geld, expertise en een groot internationaal wetenschappelijk netwerk met de nieuwste technologie. Dus fokkerijwereld, schiet u een beetje op!

Laatste reacties

 • joannes

  De oplossing is natuurlijk ¨kweek¨ vlees! Varkens zonder geslacht! Het reproductie deel is toch waardeloos en ballast! Met genetisch manipuleren moet zoiets tegenwoordig toch eenvoudig te doen zijn? Of..... is dat een stap te ver voor de EU consument!

 • chila

  Nadorsperma geeft minder afwijkend ruikende beren . Waarom wordt dit niet beloond door de slachterijen ?

 • leftturn

  kweekvlees kost qua input een factor honderd meer energie. een dier is een uiterst vernuftig omzetter van voer naar vlees. dit is door de mens de eerste honderd jaar niet te evenaren qua efficiency. melk komt ook nog immer uit de koe!

 • alco1

  Als iets mogelijk is, is het als zaad in een vruchtbare bodem.
  Wij willen echter blind resultaten neerzetten.

 • Tearpoal

  In de eerste helft van het blog staat tussen de regels duidelijk een oproep dat er zoveel mogelijk weer gecastreerd wordt zodat meneertje Driessen zelf beren kan blijven mesten. In de tweede helft van het blog worden de fokkerij organisaties weggezet als een stel sukkels omdat deze nog geen oplossing hebben voor de beregeur. Met dit soort bloggers komen we er wel.

 • John*

  Nador is pas effectief als het 100 % waterdicht is.. zover is het nog niet en daardoor geen meerwaarde voor de slachterij.

 • w v gemert

  Er kan eigenlijk maar een conclusie zijn: terug houdend zijn met de productie van berenvlees. Stinkers past niet in onze opdracht tot het produceren van hoogwaardig varkensvlees voor consumenten in de driehoek Parijs -Berlijn -Amsterdam.

 • Oké dan

  Als men de stinkers niet goed kan traceren zoals nu het geval is, dan moet men alles op alles zetten om het prema te sexen. Zodat er hoofdzakelijk nog gelten geboren worden, wie doet hier onderzoek naar????

 • Oké dan

  Ik bedoelde, sperma te sexen.

 • massy

  Gerard eet jij ook berenvlees van een evt stinker of pak je gewoon een gelt om in de diepvries te doen want als dat voor jou niets uit maakt.En als de consument dit ook niet lekker vind wie zijn wij dan als sector om er bewust mee door te willen gaan.

 • detelg1

  Ik pak een pietran gelt van 120 kg geslacht om in de diepvries te doen. Veel vlees en mooie stukken. Paar keer berenvlees van 1 ster gehad, nooit weer. Consument is niet gek, consumptie varkensvlees in europa gaat de komende 5 jaar met 25% afnemen als we berenvlees blijven produceren. Mes erin lijkt mij de juiste oplossing!!!

 • silviabakel

  Als we het eens niet meer hebben over castereren, maar over 'helpen' zoals onze consument dat zelf ook doet bij hun huisdieren.
  Zoals we het ook niet meer hebben over mestvarkens, maar over vleesvarkens.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.