Boerenblog

4878 x bekeken 12 reacties

'Volop crisis in de varkenshouderij'

Wat ooit een bloeiende varkenshouderij was, is momenteel een noodlijdende en armoedige sector, aldus columnist Dirk Dekker.

Onlangs las ik voor het slapengaan nog even de email. Ik schrok me rot. Een goede en gewaardeerde collega schrijft dat hij het bijltje erbij neergooit. Een bedrijf met een goede omvang; hij een harde werker die met veel inzet een prachtbedrijf heeft opgebouwd, moet dit meemaken. Schrale troost: hij is niet de enige. Wat eens een bloeiende varkenshouderij was is nu een noodlijdende en armoedige sector.

Er moet wel betaald worden

Voor een varkenshouder zo’n beslissing neemt, is er veel aan voorafgegaan, ontzettend veel nare gesprekken met altijd hetzelfde onderwerp: geld. Iedereen die op je erf komt, doet dat om aan je te verdienen. Men wil je ontzettend graag van dienst zijn, maar er moet wel betaald worden.

Klussen die energie kosten

Vanwege het uitblijven van rendement is er voor veel bedrijven nooit meer een extra arbeidsbeloning in de vorm van een aangekocht stukje grond, een andere auto of een gerenoveerd onderdeel van het bedrijf. Dingen waar je energie van krijgt zijn er niet meer, alleen maar klussen die erg veel energie kosten. En niet te vergeten wat je allemaal al extra gedaan hebt.

Alles zelf doen

Nergens bel je meer een loodgieter voor, want dat kost geld. Zelf verhelpen die storing dus, hoewel je al tachtig uur bezig bent met het verzorgen van je dieren, want die mogen er natuurlijk nooit onder lijden. Vakantie of een uitje buiten de deur kosten geld, dus dat doen we niet meer.

Banken hebben ook schuld

Er wordt door diverse partijen flink verdiend aan het product varkensvlees, erg zuur. In de winkelschappen is het echt niet goedkoper geworden. Ergens is de afzet van ons mooie product niet goed georganiseerd. Hoe het wel moet, weet ik ook niet. Wist ik het maar.

Banken hebben natuurlijk ook schuld. Het had nooit zover mogen komen. Overgefinancierd geeft te hoge kosten. Het rare is dat je gelijk als er problemen zijn een hogere rente gaat betalen. Ja, banken lopen inderdaad meer risico bij probleemgevallen. Maar zo vergroot je de betalingsachterstand en geef je misschien wel het laatste zetje. Vooral de voorheen coöperatieve geldverstrekker is hier goed in.

Gezond boerenverstand

Nederland moest volgens de banken en andere erfbetreders de kraamkamer van Europa worden. Nu zien we het resultaat. Een noodlijdende sector. In het woord adviseur zit het woord zeur en in ambtenaar het woord naar, dat zegt genoeg denk ik. Mijn devies: gewoon naar adviseurs luisteren, maar vervolgens je eigen kop blijven volgen. Met gezond boerenverstand kom je het verst.

Ongetwijfeld komen er weer betere tijden, het is alleen de vraag wie het zolang kan volhouden. In deze afvalrace zullen nog heel veel klappen vallen. Eén ding is zeker, mensen blijven voeding nodig hebben, dus klanten zijn er genoeg en daarmee geef ik ook de nut en noodzaak aan van ons bestaan.

Laatste reacties

 • alco1

  Wat moet je hieraan toevoegen.
  Heel veel kracht, wijsheid en steun gewenst.

 • farmerbn

  Varkenshouderij is als textielindustrie bijna niet meer mogelijk in Nederland. In gebieden met een lage grondprijs en relatief dichtbij de consument zijn volgens mij nog mogelijkheden. Je varkensbedrijf verkopen en daar heengaan is nu moeilijk te verwezelijken omdat het te laat is. Je kunt je bedrijf niet meer kwijt. Enigste mogelijkheid is je bedrijf helemaal leegzuigen en laten knallen. Het geld over de grens zien te krijgen en de rabo de groeten doen. Vele boeren zijn hier te netjes voor , helaas.

 • Wim Toornstra

  Wat mij opvalt is dat toen de banken het moeilijk hadden de miljoenen over tafel vlogen alsof het water was. Toen de reguliere industrie het moeilijk had waren er allerlei steun maatregelen.
  Nu heeft de landbouw het moeilijk en er gebeurt niets.
  Erger nog de lastenverzwaring gaat gewoon door gezien de mestmaatregelen die deze week weer bekend werden.
  Langzaam maar zeker denk ik dat de nertsenhouders het best af zijn. Die hebben tenminste duidelijkheid, over 10 jaar moet het afgelopen zijn.

 • Peltjes

  En dan krijgen ze 30 miljoen voor de boeren maar verpatsen ze dat aan ambteNAAR en adviZEUR. Van mij hadden de varkensboeren het hele bedrag mogen hebben.

 • kalkar

  Iedereen die heeft uitgebreid heeft hier schuld aan. Dus iedereen weet dus ook of hij of zij medeverantwoordelijk is aan de hoeveelheid varkens. De sanering gaat vele male harder dan wanneer bijna iedereen het ietsje rustiger had aan gedaan. Groter en groter was en is toch het toverwoord? Maar ja, een boer die niet uitbreid hoort er nu eenmaal niet bij. Dus.

 • John*

  nu hebben we de kostprijsverhoging met de uitbreiding wel voorkomen maar nu zijn de opbrengsten gedaald en zijn we nog de Sjaak. Aan de andere is de varkensprijs een wereldmarkt en waren we nog meer de Sjaak geweest als we niet uitgebreid hadden.

 • haj146

  Dit heeft niets met aanbod te maken. kostprijs verhoging door de linkse overheid is een veel groter probleem. Precies wat Peltjes zegt, geld bestemd voor de sector wordt door anderen verteerd.

 • Johnny Hogenkamp

  Complimenten Dirk voor jouw column en openhartigheid. Ben zelf ook geschrokken van de collega waar jij op doelt, ook in onze regio vallen er wekelijks zeugenbedrijven om. In de talloze nieuwsbrieven en persberichten die ons dagelijks overspoelen is er nauwelijks aandacht voor. Laat staan dat deze collega's, die ook altijd lid/klant waren, aandacht krijgen die ze verdienen. Nu er tientallen bedrijven van allerlei groottes in korte tijd omvallen, kan het niet anders dat een nog veel grotere groep bedrijven terminaal danwel zwaar ziek is. Kennelijk weten we er niet zo goed en professioneel mee om te gaan en vertrouwen we maar op hulporganisaties en zielenknijpers.

 • Deluur

  beste kalkar jou opmerking heeft een ondertoon van ik wil wel maar kan niet? het aantal varkensrechten is sinds de herstructurering 1997 niet meer geworden op die paar na die hebben kunnen uitbreiden met volledige mestverwerking er heeft alleen een opschaling plaats gehad naar beter gestructureerde bedrijven.

 • exvarkensboer1

  Met de RABO hoef je geen medelijden te hebben. Dat hebben ze ook niet met de boer die ze onder bijzonder beheer plaatsen. Lees; door het afvoerputje draaien. Voor diegenen die het lukt om naar het buitenland te verkassen. Succes

 • kalkar

  Deluur, nee hoor, ik kan wel maar wil niet. Ben tevreden met wat ik heb, en dus een rijk mens.

 • wilcovanlaar1

  Beste Dirk en Johnny, Wat diep verdrietig allemaal, vooral de gezinnen achter de varkensbedrijven. Wat die moeten doormaken is met geen pen te beschrijven. Als je de plek waar al generaties is geboerd moet verlaten. Bij ons in de kerkelijke gemeente in Lunteren wordt er ook aandacht aan besteed ! Hoe kunnen wij meer met deze mensen meeleven ?

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.