Redactieblog

2515 x bekeken 3 reacties

Varkens houden is puur ambacht

Dieren goed verzorgen is een ambacht. Duitsers spreken van 'Landwirtschaftsmeister'.

Duits is geen mooie taal, wordt veel gezegd. Niettemin kent het Duits ook hele mooie woorden. Onlangs heb ik een reportage gemaakt bij de Duitse zeugenhouder Ralf Wülpern in Rockstedt, deelstaat Nedersaksen. Na afloop wisselden we visitekaartjes uit. Op zijn kaartje staat Landwirtschaftsmeister. Dat is nog eens een mooie term. Het mag vertaald worden als boerenambachtsman. Een titel om trots op te zijn.

Term schept verwachting

De titel Landwirtschaftsmeister voeren schept wel verplichtingen. Iemand die een ambacht uitvoert, levert mooi werk. Wülpern mag de naam Meister ook zeker dragen. In en om de stal ziet alles er perfect uit. Maar de varkens mogen er ook zijn. Hij produceert biggen, is Ferkelerzeuger, zoals ze dat in Duitsland zeggen. Geen zeugenhouder dus maar producent van biggen. Overigens geen onbelangrijke nuance om interessant te blijven in de markt. Een vak dat hij met veel passie en zorg uitoefent. Naar zijn vee, en ook naar zijn personeel. Dat straalt overal van af.

Een keurig verzorgd erf.
Een keurig verzorgd erf.

 

Slimme pr

Wülperns bedrijf mag gezien worden. Dierenwelzijn en goede technische prestaties gaan hand in hand. De varkens komen letterlijk niks tekort. Hij mag zich met recht Landwirschaftsmeister noemen, in mijn optiek. Hij profileert zich duidelijk met deze titel, maar maakt het ook waar. Goede pr is vooral laten zien dat je je werk goed doet en dat je de burger serieus neemt. Aan uitleg dat je je werk goed doet zitten maar weinigen te wachten. Dat is toch logisch.

Uniforme en gezonde biggen.
Uniforme en gezonde biggen.

Laatste reacties

  • agratax(1)

    Beste Kees Meister laat zich vertalen als Meester uit onze oude Gilde wezen. Dat is meer dan ambachtsman. Het is de meester, die les mag geven en die een Hogere opleiding heeft afgerond. In Duitsland wordt je pas Meister nadat je de Pruefung hebt gedaan, een diploma gelijk of zelfs meer dan ons HLS / HAS en HTS diploma. Noem a.u.b. een HBO - er in Nederland geen Ambachtsman, hij / zij zal zich danig vernederd voelen.

  • Gerd

    Landbouw masters hebt u een stagiair. Er is een schriftelijk en een individuele huishoudelijk werk en moeten worden gedaan voordat een Audit Commissie van haar onderzoek. De agric meester heeft ook een educatief onderzoek.

  • Jan.kuijpers

    Een meister mag Stagiaires opleiden. Een meister heeft geen HBO-opleiding, eerder te vergelijken met een middelbare opleiding .

Of registreer je om te kunnen reageren.