Redactieblog

3974 x bekeken 7 reacties

‘Lichter slachten kun je wel vergeten’

Lichter slachten helpt de varkenssector ook niet uit de crisis. Het geeft vooral ontevreden afnemers.

Vanaf 4 januari 2016 start een nieuwe private opslagregeling voor varkensvlees. Een regeling waar varkenshouders vermoedelijk weinig mee opschieten. LTO en NVV zijn daarom ook tegen deze vorm van marktingrijpen. Onlangs lieten ze in een persbericht weten meer te zien in het lichter slachten van varkens. Met andere Europese belangenbehartigers willen ze de mogelijkheden bekijken voor lichter slachten, om de dramatische gevolgen van overproductie te verlichten.

95 kilo is het mooist

Tijdens het symposium Ondernemen in de varkenshouderij van Boerderij was hoofdspreker Addy van Rooi van Van Rooi Meat duidelijk over lichter slachten: "Dat kun je wel vergeten". Hij vertelde dat zij varkens nodig hebben die ongeveer 95 kilo wegen aan de haak. Daar kunnen zij het beste mee werken en daarmee komen ze tegemoet aan de wensen van hun klanten.

Sympathieke gedachte

Lichter slachten lijkt een goed plan om de overproductie te lijf te gaan. Op korte termijn komt er substantieel minder vlees op de markt, mits het in veel EU-landen wordt toegepast. Maar even verder gedacht is het ook onlogisch. Het is bekend dat een Duitse vleesvarkenshouder biggen wil tussen de 28 en 32 kilo. Dan is het niet verstandig om met biggen aan te komen van 25 kilo of minder. Dat drijft hem in de armen van een andere leverancier. Zo is het ook met vleesvarkens. De slachterijen willen varkens van 95 kilo geslacht. Daar snijden zij producten uit op maat voor hun afnemers. Lichte varkens leiden dus tot kostprijsverhoging in de slachterij en ontevreden afnemers van het vlees.

Marktgericht denken

Lichtere varkens leveren is niet gedacht vanuit de markt, maar de primaire sector. Het is daarom geen bestendige oplossing. Het lost net zo min iets op aan de malaise op de varkensvleesmarkt, als een opslagregeling. Stel dat de varkensprijs door deze maatregel stijgt, dan blijft de overproductie in stand. Zodra op gangbaar gewicht wordt geslacht, zal dat direct weer tot prijsdruk leiden. Op de uitvoering en controle van deze maatregel en onkostenvergoeding voor de slachterijen gaat dit stuk nog niet eens in. Dat is ook heel lastig uit te voeren, tegen vermoedelijk hoge administratieve lasten.

Laatste reacties

 • John*

  dan ga maar is goed betalen voor die varkens van 95 kg als dat mooist is.

 • Schraar

  Dus gewoon minder varkens, regulering, allemaal 10% minder, is het probleem zo opgelost.
  De enigste oplossing die echt werkt, maar wat niemand lijkt te willen.
  Dan maar de markt zijn werk laten doen en pijn lijden in de hoop dat de buurman eerder omvalt dan jij.

 • drikhend

  Wie het weet mag het zeggen .Zo zou een uitspraak kunnen zijn . Mijn mening is dat niemand het meer weet . En we met zijn alle denken over een oplossing . Maar aangezien we in Nederland het al onderling niet eens zijn , wat dan Europees of wereld wijd . We zijn in Nederland jaren koploper geweest en Duitsland was een van onze beste afnemers van vlees . Nu zijn in Duitsland de overgebleven varkenshouders ook echt met varkenshouden bezig en hebben dus ook zodanig geïnvesteerd dat ze blijven doorgaan ook bij lagere prijzen . Dat was vroeger iets minder gewoon .En Nederland als zogenaamd kennisland heeft fokmateriaal , huisvesting en andere zaken met bijbehorende kennis geëxporteerd naar alle landen van de wereld . En voer maken kunnen ze daar ook anders nemen onze voerbedrijven daar wel een bedrijf over . lichter slachten is geen optie want buiten dat men deze varkens voor niet alle doel einden geschikt zijn drukken de slacht en keurkosten op minder kilo's . En 10% minder houden alleen in Nederland zal weinig en waarschijnlijk maar kort effect hebben . Elders vult men dit gat wel weer op . Het zal waarschijnlijk ontaarden in wie de langste adem heeft.

 • kbg

  te veel vlees? de supermarkten liggen vol met vlees uit het buitenland , tjechie etc en het ziet er oud uit....
  Het is dan nog zo goedkoop maar schijnbaar moet er nog meer marge op en komt het uit oost europa

 • boerkebrabant

  kees heeft er nog niet veel van begrepen, lichter slachten bv 4 kg minder, wil nog niet zeggen dat alle varkens 4 kg lichter moeten worden. als je nu bv op gemiddeld 95 kg geslacht zit, zijn er veel varkens van ver boven de 95 kg, als je er die eerder uithaald, zodat die op ongeveer 95 kg geslacht worden scheelt dat al een berg vlees, en heeft het slachthuis toch wat ze willen, het enige wat de varkenshouder hoeft te doen is een keer vaker de zware eruit halen, het voordeel is dat er minder voer nodig is, er minder mest komt, en flink minder vlees, bij een tekort, kunnen de gewichten weer wat omhoog, zo moeilijk hoeft het toch niet te zijn

 • exvarkensboer1

  Als de sector nu maar eens gaat begrijpen dat de varkensstapel met minimaal 60% moet krimpen dan is dat een goed begin. Na de eerste 20.000 bedrijven die de afgelopen 20 jaar gestopt zijn, de komende 10 jaar (of sneller) nog 2500 minder. Wie doet het licht uit?

 • John*

  gewoon rustig blijven de markt kantelt wel weer. stoppers zijn van alle tijden nu ook weer. De genetische vooruitgang heeft de cyclus korter gemaakt. Daarom moet de focus ook op kwaliteit gelegd i.p.v. schaalvergroting. Met een betere kwaliteit verhogen we de marge blijvend. met schaalvergroten pakken we een korte termijn winst tot het aanbod de vraag weer overstijgt en dan zijn we weer terug bij af.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.