Commentaar

Elk besluit vraagt nu moed in varkenshouderij

Het was een wanhoopsoffensief van varkenshouders, verenigd in de actiegroep Eerlijke Prijs Agra, om via blokkades van slachterijen een hogere varkensprijs af te dwingen. De actie op 10 december werd te elfder ure afgeblazen. Een prijsstijging komt er niet. Evenmin krijgt de groep structureel invloed op de prijsvorming.

Actievoeren is niet het juiste middel om deze crisis te beslechten. Een oplossing is ingewikkeld. De gevestigde organisaties, vakbond NVV en LTO Varkenshouderij, zoeken via de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) een route in het traject Vitale Varkenshouderij. De aanpak, onder leiding van Uri Rosenthal, beoogt de positie van de varkenshouder in de keten te versterken.

'Vitale Varkenshouderij weinig concreet'

Er is van alles te zeggen over het traject: dat het weinig concreet is, dat het te lang duurt. De vraag is of er een alternatief is. In dit verbond zijn overheid en Rabobank betrokken. Zij hebben ook niet dé oplossing in handen, maar wel enkele sleutels. Net als de varkenshouders zelf overigens. Het is te makkelijk om alleen naar een ander te wijzen.

Regelgeving zorgt voor extra kosten

Voor het traject is Brussels geld beschikbaar, dat afgelopen zomer met behulp van Franse melkveehouders is binnengehaald. Het vizier moet gericht zijn op de toekomst. Terecht gaat daar het meeste geld naartoe. Ook Martijn van Dam, staatssecretaris van Economische Zaken, moet aan de bak. Regelgeving jaagt de varkenshouders op extra kosten, en daarmee in een ongelijke concurrentiepositie.

De mens achter de ondernemer

In een crisis gaat het te vaak alleen om cijfers, maar daarachter schuilt veel persoonlijk leed. In een verbetertraject hoort aandacht voor de mens achter de ondernemer. In weekblad Boerderij nr. 12 vertellen tien varkenshouders hun verhaal. Sommigen met een toekomst in de sector, anderen niet. Elk besluit vraagt nu moed. Boek in elk geval het geld voor wijkers, €5 miljoen, niet in rekenprogramma's, maar besteed dit aan coaching van hun toekomst buiten de sector.

Of registreer je om te kunnen reageren.