Redactieblog

7798 x bekeken 16 reactieslaatste update:20 nov 2015

Varkenshouders zijn angstvallig stil

Het gaat slechter dan ooit tevoren in de varkenssector. Boeren lijken te berusten in de situatie.

Zodra de boeren niet meer klagen, is het echt crisis. Deze uitspraak heb ik meermaals gehoord afgelopen week. En de varkenshouders zijn heel stil. Van de actiegroep Eerlijke prijs agra wordt al weken niets meer gehoord. Zij gaven eind augustus de aanzet tot de protesten in Den Haag.

Maar de varkensprijzen zijn inmiddels nog veel verder gezakt. De groep van ex-bestuurder van varkenshoudersvakbond Willy Wolfkamp lijkt ook weinig verder te komen in hun gesprekken met de slachterijen en supermarkten voor een 'eerlijke prijs'. Bij de belangenbehartigers NVV en LTO ligt de focus op de werkgroep voor een vitale varkenshouderij, onder leiding van Uri Rosenthal. Niet op crisisbestrijding op de korte termijn.

Verbazing over rust bij varkenshouders

Afgelopen dinsdag was ik bij een discussieavond van de Duitse belangenbehartiger voor de varkenshouderij, ISN. Marktdeskundige Matthias Quaing van de ISN had bepaald geen rooskleurige boodschap voor de honderden leden die aanwezig waren in Dülmen. Voor het komende jaar ontbreekt perspectief op snel marktherstel.

ISN-expert toont zich op discussieavond verbaasd over doffe berusting bij varkenshouders terwijl het crisis is

Achteraf sprak ik Quaing nog even. Hij zei verbaasd te zijn dat het zo rustig bleef in de zaal. Een juiste constatering. Slechts één varkenshouder uitte zijn ongenoegen over de prijzen, vooral gericht op de geringe meeropbrengst voor varkens met extra dierenwelzijn. Dat was het.

Financiële drama varkenshouderij is compleet

Handelaren laten weten dat zij continu telefoontjes krijgen van boeren om het geld zo snel mogelijk na leveren over te maken. Veel varkenshouders zijn om financiële redenen genoodzaakt te stoppen. De biggenprijs is wel eens veel lager geweest dan nu. In 2007 noteerde de beursprijs voor biggen tijdelijk €9 per dier.

Crisis compleet, waar blijft marktherstel?

Desondanks is de crisis groter dan ooit tevoren. De kosten zijn gestegen, er is veel geïnvesteerd in bedrijven en perspectief op snel marktherstel ontbreekt. De crisis is compleet en de varkenssector angstig stil. Een duidelijker signaal dat het héél slecht gaat in de varkenshouderij is er niet.

Laatste reacties

 • husky

  Wie kan me uitleggen, wat er na de opkoop regeling is gebeurt, toen was het al de bedoeling om minder varkens in nederland te huisvesten, en de laatste jaren zie ik alleen maar weer grote stallen gebouwd worden. zijn de banken dan gewoon sinterklaas?

 • Schoenmakers

  er is maar een oplossing, de onnodige kosten moeten omlaag, dijksma wilde hier niks aan doen, gelukkig is zij weg, zouden we iets van de nieuwe kunnen verwachten

 • varkenshaasje

  Nee

 • kalkar

  Bijna iedereen heeft hier aan meegedaan, altijd maar meer en meer. Nooit tevreden met wat je wel hebt. En wat heeft het den boer gebracht, helemaal niks. Altijd dat gelul van stilstand is achteruitgang. De ijskoude sanering van de boeren gaat middels alle uitbreidingen vele male harder, dan wanneer iedereen eens tevreden was geweest met wat ie wel had.

 • Gullef

  Kalkar,

  Als jij varkenshouder bent en je moet emissie arm produceren zoals in Nederland vanaf 2013 moet, zul je moeten werken met een luchtwasser of een ander emissie arm systeem.
  Dit systeem brengt kosten met zich mee die alleen terug zijn te verdienen door schaalvergroting en specialisatie.

  En Schoenmakers, reken er maar niet veel op dat het veel beter wordt voor de overblijvende boeren, per dag stopt er een aantal boeren. Maar de ambtenaren blijven gewoon zitten, en als ze al weg gaan gaat het via natuurlijk verloop.
  Dan hebben ze het over minder regels, ja dat wil ik wel geloven maar dan gaan ze de bestaande regeltjes wel tot in de puntjes naleven.

  In Nederland waren in 2013 nog 5920 varkens bedrijven.
  8 ambtenaren worden betaald van het belasting geld dat de overheid per varkensbedrijf verdient,
  reken maar uit wat de overheid aan kosten alleen al dit jaar misloopt

 • John*

  die nieuwe stallen zijn als vervanging voor een hele hoop oude kleinere stallen die versleten zijn.

 • kleine boer

  Kalkar kijk om je heen degene die er niet aan mee gedaan hebben zijn ook al geen boer meer maakt dus weing verschil

 • kalkar

  Gullef, helaas is jouw opmerking niet waar. Dit... specialisatie. Je zou ook kunnen overwegen om goedkoop emissiearm te 'bouwen'. En om deze kosten van de (weinige) winst te betalen zonder gelijk aan uitbreiden te denken. Is maar een mogelijkheid waar in ieder geval den boer niet op gewezen wordt door bv zijn adviseurs.

 • alrikv

  dat uitbereiden zit dr natuurlijk ook goed in geroest natuurlijk, na de oorlog is de echte intensieve veehouderij en schaalvergroting begonnen. groeiende welvaart, dus genoeg ruimte in de markt, die focus op groei, zit er een paar generaties ingerot en gaat er moeilijk af jammer genoeg.

 • Farmer4life2

  Uitbreiden is voor iedereen goed, behalve de boer.

  Nog meer bouw, voer, lening, arbeid, advies, vervoer, electra, belasting etc.

 • jan hien

  het ligt echt niet aan die paar varkens uit Nederland ,kijk eens hoeveel Duitsland er slacht ,en wat dacht je van Spanje die doe ook leuk mee .Europa heeft te veel varkens

 • porky01

  De varkensmarkt anno 2015 is een wereld markt. Die paar varkens meer of minder in NL die vindt toch wereld wijd niet terug.

 • adriemulders

  zolang die "paar"varkens niks uitmaken,gaan we toch gewoon stug doorrr !!!!

 • Jan Veltkamp

  @Gullef; Waarom moet het altijd goedkoper? Kijk naar bijv. de auto en trekker fabrikanten. Die vinden het prima van TIER4 norm, de uitlaatgas katalysator enz. Het maakt ze allemaal veel duurder en ze verbruiken meer brandstof. Hoor je ze hierover klagen? NEE. Aan een auto van €20.000 kun je makkelijker €1000 verdienen dan aan een auto van €9000. Je moet gewoon zelf weer aan het handelen over de prijs en niet je produkten maar gewoon meegeven en stil afwachten wat het op gaat brengen. Hee cru voorbeeld: als de supermarkt zijn spul niet op tijd verkoopt dan doet hij er een paar afprijzen om extra klanten te lokken en de rest gaat de vernieling (container) in. Hij gaat het in ieder geval nooit aan jouw meegeven en dan afwachten of je volgende week terug komt en dan vragen of je er AUB nog iets voor wilt betalen.

 • De Toekomst

  porky, die wereld markt gaat volgens mij ook niet op, bij de legpluimvee in ieder geval niet! Er is al meer dan een half jaar een tekort aan eieren in Amerika door de vogel griep daar.
  Maar er gaan vanuit Europa bijna niks naar toe, door de regeltjes zegt men dan, moet eens anders om zijn, staan ze binnen twee weken hier met de producten!

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.