Varkenshouders zijn angstvallig stil VarkensOpinie

Varkenshouders zijn angstvallig stil

Het gaat slechter dan ooit tevoren in de varkenssector. Boeren lijken te berusten in de situatie.

Zodra de boeren niet meer klagen, is het echt crisis. Deze uitspraak heb ik meermaals gehoord afgelopen week. En de varkenshouders zijn heel stil. Van de actiegroep Eerlijke prijs agra wordt al weken niets meer gehoord. Zij gaven eind augustus de aanzet tot de protesten in Den Haag.

Maar de varkensprijzen zijn inmiddels nog veel verder gezakt. De groep van ex-bestuurder van varkenshoudersvakbond Willy Wolfkamp lijkt ook weinig verder te komen in hun gesprekken met de slachterijen en supermarkten voor een ‘eerlijke prijs’. Bij de belangenbehartigers NVV en LTO ligt de focus op de werkgroep voor een vitale varkenshouderij, onder leiding van Uri Rosenthal. Niet op crisisbestrijding op de korte termijn.

Verbazing over rust bij varkenshouders

Afgelopen dinsdag was ik bij een discussieavond van de Duitse belangenbehartiger voor de varkenshouderij, ISN. Marktdeskundige Matthias Quaing van de ISN had bepaald geen rooskleurige boodschap voor de honderden leden die aanwezig waren in Dülmen. Voor het komende jaar ontbreekt perspectief op snel marktherstel.

ISN-expert toont zich op discussieavond verbaasd over doffe berusting bij varkenshouders terwijl het crisis is

Achteraf sprak ik Quaing nog even. Hij zei verbaasd te zijn dat het zo rustig bleef in de zaal. Een juiste constatering. Slechts één varkenshouder uitte zijn ongenoegen over de prijzen, vooral gericht op de geringe meeropbrengst voor varkens met extra dierenwelzijn. Dat was het.

Financiële drama varkenshouderij is compleet

Handelaren laten weten dat zij continu telefoontjes krijgen van boeren om het geld zo snel mogelijk na leveren over te maken. Veel varkenshouders zijn om financiële redenen genoodzaakt te stoppen. De biggenprijs is wel eens veel lager geweest dan nu. In 2007 noteerde de beursprijs voor biggen tijdelijk €9 per dier.

Crisis compleet, waar blijft marktherstel?

Desondanks is de crisis groter dan ooit tevoren. De kosten zijn gestegen, er is veel geïnvesteerd in bedrijven en perspectief op snel marktherstel ontbreekt. De crisis is compleet en de varkenssector angstig stil. Een duidelijker signaal dat het héél slecht gaat in de varkenshouderij is er niet.

Beheer
WP Admin