VarkensOpinie

‘Verschuil je niet maar creëer draagvlak’

Draagvlak creëren voor de sector is misschien wel belangrijker dan alleen aandacht voor de kostprijs. De geboorte van een kind zet je aan tot nadenken over de toekomst.

Afgelopen week was er een van de mooiste gebeurtenissen van mijn leven. Ik werd namelijk voor het eerst vader, en wel van een kerngezonde dochter Lotte. De zwangerschap was een mooie periode, waarin we vooruit keken naar de geboorte van ons kind en naar de grote veranderingen, die het ons gaat brengen. Een wild, tikkeltje chaotisch en ongestructureerd leven kan straks niet meer.

‘Niets is mooier dan een familiebedrijf voortzetten’

Als kersverse vader rees bij mij natuurlijk gelijk de vraag wat de toekomst voor mijn kind gaat brengen. Als ondernemer zie je het liefst dat je ooit het bedrijf kunt overdragen aan je kinderen. Niets is mooier dan een familiebedrijf voortgezet zien worden.

Maar is die toekomst er wel in onze sector? Het maatschappelijke draagvlak voor de intensieve veehouderij staat op een recorddieptepunt. Burgers komen steeds verder van het bedrijf af te staan en we zijn niet meer in staat om de burger te overtuigen van ons gelijk en een realistisch tegengeluid te geven. De media bepalen tegenwoordig het beeld en dat is vaak negatief. Door gebrek aan leiderschap en samenwerking in de sector, ontbreekt er een woordvoerder die de waarheid vertelt. De wereld zit vol met emotie en feiten lijken niet meer te tellen. Wie gaat in onze sector opstaan om te vertellen dat wij de reststromen van de humane sector verwerken tot hoogwaardige dierlijke eiwitten? Wie gaat de regering uitleggen dat fosfaat niet oneindig is en de mestverwerking cruciaal gaat worden om de wereld te blijven voeden? Wie vertelt er dat niets mis is met het eten van vlees?

Licence to produce belangrijker dan kostprijs

In mijn vorige column had ik het over de financiële kanten, zoals onze kostprijs, maar misschien is de andere voorwaarde, onze licence to produce, nog wel veel belangrijker. De vleesconsumptie daalt en ondanks de stijgende werkloosheid en armoede, staat dierenwelzijn boven aan de politieke agenda. De emancipatie van dieren lijkt op dit moment meer in beeld dan de afbraak van de samenleving.

‘Wie zich verschuilt, is ten dode opgeschreven’

Zolang wij ons verschuilen in onze eigen bedrijven en niet samen als één sector naar buiten treden, dan zijn we ten dode opgeschreven. Zie de nertsensector: zonder enige onderbouwing wordt een prachtige sector om zeep geholpen, omdat we om emotionele redenen wel dieren mogen houden voor vlees, maar niet voor bont.

Draagvlak vergt één belangenbehartiger en één woordvoerder

We zullen draagvlak moeten creëren en met één geluid naar buiten moeten treden. Eén belangenbehartiger met één woordvoerder! We moeten zorgen dat we onze bedrijven piekfijn aanplanten en voorzien van luchtwassers en kadaverkoeling.

Radio- en tv-reclame en camera’s in onze stallen

We moeten verder tv- en radioreclame maken, trots zijn over onze producten en camera’s in onze stallen ophangen, zodat burgers kunnen zien wat er gebeurt. Alleen dan zie ik een toekomst voor mijn kind.

Beheer
WP Admin