Boerenblog

4047 x bekeken 6 reactieslaatste update:1 dec 2015

'Verschuil je niet maar creëer draagvlak'

Draagvlak creëren voor de sector is misschien wel belangrijker dan alleen aandacht voor de kostprijs. De geboorte van een kind zet je aan tot nadenken over de toekomst.

Afgelopen week was er een van de mooiste gebeurtenissen van mijn leven. Ik werd namelijk voor het eerst vader, en wel van een kerngezonde dochter Lotte. De zwangerschap was een mooie periode, waarin we vooruit keken naar de geboorte van ons kind en naar de grote veranderingen, die het ons gaat brengen. Een wild, tikkeltje chaotisch en ongestructureerd leven kan straks niet meer.

'Niets is mooier dan een familiebedrijf voortzetten'

Als kersverse vader rees bij mij natuurlijk gelijk de vraag wat de toekomst voor mijn kind gaat brengen. Als ondernemer zie je het liefst dat je ooit het bedrijf kunt overdragen aan je kinderen. Niets is mooier dan een familiebedrijf voortgezet zien worden.

Maar is die toekomst er wel in onze sector? Het maatschappelijke draagvlak voor de intensieve veehouderij staat op een recorddieptepunt. Burgers komen steeds verder van het bedrijf af te staan en we zijn niet meer in staat om de burger te overtuigen van ons gelijk en een realistisch tegengeluid te geven. De media bepalen tegenwoordig het beeld en dat is vaak negatief. Door gebrek aan leiderschap en samenwerking in de sector, ontbreekt er een woordvoerder die de waarheid vertelt. De wereld zit vol met emotie en feiten lijken niet meer te tellen. Wie gaat in onze sector opstaan om te vertellen dat wij de reststromen van de humane sector verwerken tot hoogwaardige dierlijke eiwitten? Wie gaat de regering uitleggen dat fosfaat niet oneindig is en de mestverwerking cruciaal gaat worden om de wereld te blijven voeden? Wie vertelt er dat niets mis is met het eten van vlees?

Licence to produce belangrijker dan kostprijs

In mijn vorige column had ik het over de financiële kanten, zoals onze kostprijs, maar misschien is de andere voorwaarde, onze licence to produce, nog wel veel belangrijker. De vleesconsumptie daalt en ondanks de stijgende werkloosheid en armoede, staat dierenwelzijn boven aan de politieke agenda. De emancipatie van dieren lijkt op dit moment meer in beeld dan de afbraak van de samenleving.

'Wie zich verschuilt, is ten dode opgeschreven'

Zolang wij ons verschuilen in onze eigen bedrijven en niet samen als één sector naar buiten treden, dan zijn we ten dode opgeschreven. Zie de nertsensector: zonder enige onderbouwing wordt een prachtige sector om zeep geholpen, omdat we om emotionele redenen wel dieren mogen houden voor vlees, maar niet voor bont.

Draagvlak vergt één belangenbehartiger en één woordvoerder

We zullen draagvlak moeten creëren en met één geluid naar buiten moeten treden. Eén belangenbehartiger met één woordvoerder! We moeten zorgen dat we onze bedrijven piekfijn aanplanten en voorzien van luchtwassers en kadaverkoeling.

Radio- en tv-reclame en camera's in onze stallen

We moeten verder tv- en radioreclame maken, trots zijn over onze producten en camera’s in onze stallen ophangen, zodat burgers kunnen zien wat er gebeurt. Alleen dan zie ik een toekomst voor mijn kind.

Laatste reacties

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Noordam2

  een verhaal geschreven in een emotionele bui
  in ieder geval veel geluk met Lotte

 • c.putten

  had ik maar nertsen ipv varkens dan was ik nou miljonair geweest.

 • Kortierg

  De eerste column van Erwin vond ik totaal buiten de werkelijkheid maar deze gaat ergens over n.l. het creëren van draagvlak en het naar buiten treden als sector als een geheel. Degene die dat niet wil begrijpen hebben werkelijk geen benul van hoe de hededaagse maatschappij in elkaar steekt.
  Hij slaat de spijker recht op zijn kop en wil men hier niet in mee gaan als sector dan gaat die i.i.d. de nertsenhouderij achterna en is het binnen een generatie afgelopen, nog los van hoe de kostprijs zich verder gaat ontwikkelen.
  Een groot aantal varkenshouders denken helaas nog steeds niet verder dan de laadklep, dit gaat een keer tegen je werken en sneller dan meniggeen denkt.
  Ik hoop dat het niet zover komt want met de sector "än sich" is niks mis, we moeten er alleen, zoals Erwin zegt, samen de schouders eronder zetten, draagvlak proberen te krijgen binnen de huidige snel veranderende samenleving en dit naar buiten toe uitdragen op een juiste manier.
  Prima column Erwin en proficiat met je dochter.

 • boerke brabant

  vergelijken met nertsenhouderij is niet reëel. Nertsen worden gehouden voor niche markt, typisch luxe product. Niets zo makkelijk om daar emotionele argumenten voor te bedenken dat we dit niet meer moeten willen. Varkenshouderij produceert vlees, voor veel mensen nog steeds een basisbehoefte. Bij aankoop speelt emotie voor slechts een kleine groep mee, de meeste kopen met de portemonnee. Natuurlijk moet je als sector voortdurend kritisch kijken naar je eigen manier van produceren. Maar hetgeen in deze column gesteld wordt slaat de plank mis .

 • John*

  ondernemen vanuit de gedachte people planet profit is niets mis mee. In de varkenshouderij zijn de afgelopen 30 jaar grote stappen gezet. Als we hierover hadden gecommuniceerd naar buiten had iedereen geweten dat we goed bezig zijn en werden we niet achtervolgt met feiten uit het verleden!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.