Boerenblog

2422 x bekeken

'De varkenshouderij blijft leuk'

De varkenshouderij maakt een bijzonder moeilijke periode door. Vroeg of laat zal het tij echter keren.

Rockband Normaal zong het veertig jaar ­geleden al: ‘’t Is kloot’n hier.’ Sven Kramer riep het na zijn rampzalige wissel in de strijd om olympisch goud: ‘Gewoon klote.’

Financieel overleven

Onlangs bij een PIT-presentatie floepten de woorden ‘het is gewoon klote in de varkenshouderij’ er bij mij ook uit. Misschien uit frustratie, maar zeker niet neerslachtig bedoeld, probeerde ik te uiten wat velen onder ons voelen. Iedereen heeft het over financieel overleven, maar waar liggen de kansen en hoeveel tijd krijg je hier als bedrijf voor?

De ‘uitgefloepte’ tekst werd ook als citaat getwitterd. Collega’s in de zaal en op sociale media deelden duidelijk de mening. Een tweede opmerking, ‘maar de varkenshouderij blijft leuk’, kwam ook uit mijn hart.

Genieten van kleine dingen

Het is dan ook een uitdaging om leuke momenten te vinden en deze te uiten en ervan te genieten. Een collega sprak over zijn boerenbusinessclub bij zijn lokale voetbalvereniging en over een bedankkaartje van een gezin dat zijn bedrijf bezocht had. Kleine dingen waar hij van kon genieten. Een ander zag binnen zijn bedrijf de gezondheidsstatus verbeteren: genieten van gezondere varkens.

Binnen ons bedrijf en gezin zoeken we die momenten ook. Een mooie fokzeug die prachtige biggen werpt, of een klant die zijn waardering voor ons vlees uitspreekt. Een bezoekje aan een restaurant, theater of rockband. Het met je gezin samen eten en kijken naar een televisieprogramma. Het is onze manier om de zinnen te verzetten en er even bij stil te staan dat er ook mooie momenten zijn.

Focussen, aanpakken en keuzes maken

De woorden focussen, aanpakken en keuzes maken worden in ‘een klote tijd’ vaker gebruikt. Doen en zaken veranderen is lastig, maar onontkoombaar in deze periode. Aanpassen en veranderen van je vaste patronen kost inspanning en energie. Een aanpassing van je levensstijl vanwege bijvoorbeeld gezondheidsklachten kan ook inspannend zijn.

Columnist Erik Stegink, varkenshouder in Bathmen (Ov.)
Columnist Erik Stegink, varkenshouder in Bathmen (Ov.) Jan Willem Schouten

 

'Het tij zal keren'

Een vegaslager, kankerverwekkend vlees, extra aangescherpte welzijnsregels en daarnaast de dreiging vanuit Europa van nog hogere ammoniak­eisen. Ik hoor het Bennie Jolink in mijn gedachten al weer zingen: ‘’t Is kloot’n hier ... As het zo lange deur geet bint wie noa een joar kapot.’

Maar dan ... Na een periode van aanpassing en ontberingen zal het tij keren. Normaal bleef na dit eerste lied nog veertig jaar bestaan en behaalde mooie successen. Sven Kramer behaalde prachtige resultaten op de volgende Olympische Spelen. Waarom zouden wij in de varkenshouderij niet ook prachtige resultaten kunnen behalen?

Binnenkort ga ik met mijn vrouw Paula naar het restaurant van Nel Schellekes om symbolisch ‘de kloten op te eten’. Een leuk moment om op te laden bij het eten van stierenballen. ‘’t Was kloten hier ... ma wie hebt der wel wat van gemaakt’, zingt nu door mijn hoofd.

Of registreer je om te kunnen reageren.