Expertblog

1 reactie

Met z'n allen de enorme Chinese markt op

De derde en vierde dag van de handelsmissie naar China staan in het teken van de markt, maar dan wel de markt in al zijn facetten.

Nadat het officiële gedeelte in Peking was afgesloten werd ik met de andere landbouw- en food-vertegenwoordigers bijgepraat. De huidige missie is enerzijds een business-to-business-missie en anderzijds een staatsbezoek, waarbij de Chinese overheid officiële gesprekken voert met de Nederlandse overheid.

Die gesprekken tussen de overheden zijn deels zonder het bedrijfsleven. Alleen bij enkele gesprekken en ontvangsten waren een klein aantal vertegenwoordigers van het bedrijfsleven aanwezig.

Panda's symboliseren verhouding Nederland en China

Wat hebben de gesprekken met de overheid opgeleverd? De panda's hebben in de media de meeste aandacht gekregen. Dat is ook terecht, want deze panda's symboliseren de goede verhoudingen tussen China en Nederland. Ze gaan een goede rol spelen als we in Nederland bezoekers uit China hebben. Ik zou zeggen: maak die panda's onderdeel van de bezoeken van Chinezen aan Nederland.

Geen definitieve afspraken

Er zijn geen definitieve afspraken gemaakt over dossiers op het dierlijke terrein. Wel is er voor de verschillende dossiers opnieuw aandacht gevraagd en nog eens benadrukt dat Nederland een belangrijke rol kan spelen in de voedselvoorziening van China.

Voor de varkensvleesketen zijn er een aantal dossiers open blijven staan:

  • Uitbreiding van de toegelaten producten met ingewanden zoals magen en darmen (de overige delen van het varken zijn al toegelaten);
  • Uitbreiding van het aantal erkende slachterijen. Het bedrijfsleven heeft met de Nederlandse overheid intensief gesproken over de strategie om deze dossiers op korte termijn met een positief resultaat te kunnen afsluiten.

Kortom, werk aan de winkel voor bedrijfsleven en overheid.

Darmsorteerbedrijf van Van Hessen

Met een kleine delegatie bezochten we een darmsorteerbedrijf van Van Hessen bezocht, vlakbij Shanghai. Dit is een voorbeeld van Nederlands ondernemerschap in het buitenland. Een bedrijf dat werkt volgens de hoogste wereldwijde hygiëne-standaarden met veel vakmanschap. Ongeveer 1500 door Van Hessen getrainde medewerkers sorteren darmen die bestemd zijn voor de productie van de meest exclusieve worstsoorten wereldwijd.

Groothandelsmarkt in Suzhou

Ik wilde natuurlijk ook onze Vion-producten zien in Shanghai. Dus ben ik met een van onze afnemers op pad gegaan naar een groothandelsmarkt voor vlees in Suzhou. Deze markt verzorgt Shanghai (28 miljoen inwoners) en Suzhou (middelgrote stad met 5 miljoen inwoners). Op de deze groothandelsmarkt wordt ongeveer 20 procent fysiek verkocht en 80 procent gaat via opdrachten, maar dat zijn dezelfde handelaren.

Het is een groot terrein met grote vrieshallen; een echte mierenhoop, alles krioelt door elkaar: grote vrachtauto's volgeladen met diepgevroren vlees en kleine (elektrische) bromfietsen met een laadbakje. Ik zie er producten liggen van over de gehele wereld, uit Europa, Noord- en Zuid-Amerika, Australië en eigen Chinese producten, alles ingevroren.

Chinezen willen kauwen tijdens het eten

Je leert er veel over de vraag van de Chinese markt en hoe we ons varkensvlees nog beter kunnen aanbieden in China. De Chinezen willen kauwen tijdens het eten, ze zitten dus niet te wachten op een stuk vlees zonder pezen en kraakbeen. Een dik bloedvat in hun vlees vinden ze geweldig, want dit heb je na drie keer kauwen nog niet in kleine stukjes.

Ook hebben we na afloop nog een overeenkomst gesloten met een van onze afnemers in China.

Patrick Ballering, commercieel directeur bij Vion, ondertekent een overeenkomst met een Chinese afnemer.
Patrick Ballering, commercieel directeur bij Vion, ondertekent een overeenkomst met een Chinese afnemer. Vion

Eén reactie

  • Zuperboer

    Ik zeg: omhoog met die varkensprijzen, de heren hebben goede zaken gedaan in de Oost, dus nu cash voor de leveranciers van de topvarkens uit Holland.

Of registreer je om te kunnen reageren.