Boerenblog

15 reacties

Meer verdienen met 20% minder dieren

Varkens worden gehouden om er zo veel mogelijk aan te verdienen, niet om er zo veel mogelijk te hebben, aldus columnist Dirk Dekker.

Het is iets waar we allemaal naar streven: een nog beter leven. Ook onze varkens gaan dat krijgen. Per 1 januari is het streven om het bedrijf goedgekeurd te hebben voor het predicaat 1 ster van het Beter Leven-keurmerk.

Stallen minder vol

Het vraagt wel een enorme draai in het onder­nemerschap van ons. Mijn hele leven heb ik altijd getracht uit te breiden en alle stallen zo veel mogelijk vol te leggen. Nu gaan we dus 20 procent minder dieren houden en meer verdienen, is de verwachting. Met ook nog eens minder kosten, dat is dus wel even wat anders.

We houden varkens voor de euro's

Waarom doe je dit dan? Nou heel makkelijk: voor de euro’s. Een meerprijs van € 0,08 per kilo is voor ons bedrijf genoeg om de medewerkers van te betalen. En laten we eerlijk zijn, we houden varkens voor de euro’s en niet omdat we er zo veel mogelijk willen hebben, maar wel om er zo veel mogelijk aan over te houden. Dat is altijd zo geweest en zal ook altijd zo blijven.

Verhoging kostprijs voor de hele sector

Wel is het zo dat een stapje vooroplopen vaak alleen wat oplevert zolang het nog niet voor iedereen verplicht is. Je kunt maar beter één van de eersten zijn om zo nog een graantje mee te pikken. Veel gehoorde kritiek van collega’s is dat het 1 ster-predicaat de nieuwe basis wordt en daarmee de kostprijs op de lange termijn voor de hele sector wordt verhoogd. Die kritiek is begrijpelijk, maar eigenlijk is het nooit anders gegaan dan dat er steeds meer aandacht is voor dierenwelzijns- en milieueisen.

Foto's: Ronald Hissink

Besparingen in de praktijk

De besparingen heb ik als volgt becijferd: varkensrechten min 20 procent, mest min 20 procent, voer min 20 procent en de slijtage zal minder zijn. In ons geval – met een gesloten bedrijf – zullen alle inkomsten uit de vleesvarkensstal moeten komen. De zeugenstal is alleen maar kostenpost. Ook daar besparen we 20 procent op voer en inseminatiekosten en wat te denken op arbeid? Ook verwachten we dat de technische resultaten nog een stapje verbeteren doordat de dieren meer ruimte krijgen.

Investering: € 10.000

Bij zo’n omschakeling is het wel zaak te rekenen. Er moet immers ook geïnvesteerd worden, bijvoorbeeld in extra speeltjes. Dat is allemaal op te lossen en gaat ons naar schatting € 10.000 kosten. Als we straks de controleronde doen, gaat er bijvoorbeeld een kruiwagen mais mee en krijgt elk hok een portie te knabbelen. Ons geluk is dat we al voor de Keten Duurzaam Varkensvlees produceren, waardoor veel van dit soort zaken al verplicht was. Wel verwacht ik dat de controles nog strenger worden.

Rustiger slapen met noodaggregaat

Een onlangs aangeschaft noodaggregaat is één van de controlepunten. En eerlijk is eerlijk, het slaapt wel rustiger nu ik weet dat we nooit meer zonder stroom komen te zitten. De ergernis over onzinnige dingen die veranderd moeten worden, nemen we maar voor lief. Het monteren van een extra drinknippel per hok is daar een voorbeeld van.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Eigenlijk moet de voernota méér dan 20% lager zijn bij een gebruik van -20% omdat er meer concurrentie zal komen. Maar zoals altijd kruipen de mengvoer bij elkaar en zal de prijs minder dan 20% dalen. Zo ook bij de mest.

 • farmerbn

  Mengvoerfabrikanten.

 • koeboertje

  In het verleden heb ik met de opleg van vleesvarkens eens 8 biggen in plaats van 9 in een hok gedaan (zoals we al jaren deden) en wat bleek op jaarbasis bleef het financiele resultaat ongeveer gelijk.
  Die 8 varkens deden het beter zonder achteraankomers waardoor de stal weer eerder vol lag met nieuwe biggen.
  m.a.w.minder is meer! • alco1

  Papier is gewillig.

 • alco1

  Zolang je maar een exclusieve markt kunt aanboren, zal het verhaal kloppen.

 • chila

  5 keer 20 % minder varkens is 0 varkens .
  Sharon , pvda , sp , groen links en wakker dier zijn tevreden.

 • veluwsboertje

  Wat een dom verhaal , de rekensom is heel anders:
  nu 1000 vlv Xvoerwinst van €25 is 25000,-€
  straks 800vlv voerwinst €25 is 20000,€
  meerprijs 93 kg x0.08 x800 is 5952,€
  totaal geeft dit 952, euro meer ,bij een voerwinst van €35
  per vlv kom je al 1100 euro te kort
  Een voerwinst van 25€ is te weinig om duurzaam varkens te kunnen produceren ,de conclusie is dus niet doen we werken met al de extra eisen weer voor niets

 • jbb

  De 20% minder mestkosten zal meer zijn omdat de laatste kuubs het duurst zijn , eerst eigen grond dan mest in de buurt , iets verder , laatst verwerking.Als je 20% minder produceerd bespaar je dus veel meer op je mestkosten.

 • veluwsboertje

  Zou je bij de bank ook 20% minder rente hoeven te betalen
  en 20% minder hoeven af te lossen

 • j.verstraten1

  veluwsboertje,
  je berekening klopt wel maar is niet volledig. Zoals Dekker schrijft heeft hij een gesloten bedrijf. Minder biggen produceren, minder mestafzetkosten, betere groei en opbrengsten van overtollige varkensrechten moet je ook meenemen.

 • c.putten

  allemaal(europa)l 20 procent minder worden we allemaal schatrijk

 • John*

  de bedrijven die niet meedoen aan de extra eisen betalen de meeropbrengsten van de bedrijven die wel meedoen.

  bpp notering is er een goed voorbeeld van:

  10% extra toeslag voor meer ruimte en later spenen (ster biggen)

  bpp notering staat te laag waardoor varkenshouders die niet meedoen geld laten liggen. en bedrijven die wel meedoen een extratje krijgen. Gemiddeld worden de biggen dus niet duurder wat wel zo zou moeten zijn!

  Mijn gevoel is ook dat vleesvarkensprijzen nu ook wat lager staan dan hoort om geld te reserveren voor de bedrijven die in concept leveren te kunnen betalen.

 • massy

  Wie gaat het ( berenvlees evt stinkers) in het beter leven consept op eten want daar laten ze nog wat steken vallen naar de consumptie toe voor de consument van varkensvlees want je moet maar eens beterleven vlees kopen dan kom je daar wel achter.

 • Oké dan

  Aan de commentaren te lezen weer een hoop bedrijven die niet aan de voorwaarden ku
  nnen voldoen en rekenen kunnen ze ook al niet.

 • Ad7

  Oké dan: geef eens een goede berekening!

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.