VarkensOpinie

Meer verdienen met 20% minder dieren

Varkens worden gehouden om er zo veel mogelijk aan te verdienen, niet om er zo veel mogelijk te hebben, aldus columnist Dirk Dekker.

Het is iets waar we allemaal naar streven: een nog beter leven. Ook onze varkens gaan dat krijgen. Per 1 januari is het streven om het bedrijf goedgekeurd te hebben voor het predicaat 1 ster van het Beter Leven-keurmerk.

Stallen minder vol

Het vraagt wel een enorme draai in het onder­nemerschap van ons. Mijn hele leven heb ik altijd getracht uit te breiden en alle stallen zo veel mogelijk vol te leggen. Nu gaan we dus 20 procent minder dieren houden en meer verdienen, is de verwachting. Met ook nog eens minder kosten, dat is dus wel even wat anders.

We houden varkens voor de euro’s

Waarom doe je dit dan? Nou heel makkelijk: voor de euro’s. Een meerprijs van € 0,08 per kilo is voor ons bedrijf genoeg om de medewerkers van te betalen. En laten we eerlijk zijn, we houden varkens voor de euro’s en niet omdat we er zo veel mogelijk willen hebben, maar wel om er zo veel mogelijk aan over te houden. Dat is altijd zo geweest en zal ook altijd zo blijven.

Verhoging kostprijs voor de hele sector

Wel is het zo dat een stapje vooroplopen vaak alleen wat oplevert zolang het nog niet voor iedereen verplicht is. Je kunt maar beter één van de eersten zijn om zo nog een graantje mee te pikken. Veel gehoorde kritiek van collega’s is dat het 1 ster-predicaat de nieuwe basis wordt en daarmee de kostprijs op de lange termijn voor de hele sector wordt verhoogd. Die kritiek is begrijpelijk, maar eigenlijk is het nooit anders gegaan dan dat er steeds meer aandacht is voor dierenwelzijns- en milieueisen.

[([002_rb-image-2700925.jpeg]:inzetgroot)]

Foto’s: Ronald Hissink

Besparingen in de praktijk

De besparingen heb ik als volgt becijferd: varkensrechten min 20 procent, mest min 20 procent, voer min 20 procent en de slijtage zal minder zijn. In ons geval – met een gesloten bedrijf – zullen alle inkomsten uit de vleesvarkensstal moeten komen. De zeugenstal is alleen maar kostenpost. Ook daar besparen we 20 procent op voer en inseminatiekosten en wat te denken op arbeid? Ook verwachten we dat de technische resultaten nog een stapje verbeteren doordat de dieren meer ruimte krijgen.

Investering: € 10.000

Bij zo’n omschakeling is het wel zaak te rekenen. Er moet immers ook geïnvesteerd worden, bijvoorbeeld in extra speeltjes. Dat is allemaal op te lossen en gaat ons naar schatting € 10.000 kosten. Als we straks de controleronde doen, gaat er bijvoorbeeld een kruiwagen mais mee en krijgt elk hok een portie te knabbelen. Ons geluk is dat we al voor de Keten Duurzaam Varkensvlees produceren, waardoor veel van dit soort zaken al verplicht was. Wel verwacht ik dat de controles nog strenger worden.

Rustiger slapen met noodaggregaat

Een onlangs aangeschaft noodaggregaat is één van de controlepunten. En eerlijk is eerlijk, het slaapt wel rustiger nu ik weet dat we nooit meer zonder stroom komen te zitten. De ergernis over onzinnige dingen die veranderd moeten worden, nemen we maar voor lief. Het monteren van een extra drinknippel per hok is daar een voorbeeld van.

Beheer
WP Admin