Redactieblog

'Der Chef' van Tönnies Fleisch

Tönnies Fleisch wekt de indruk van een geoliede machine. Der Chef Clemens Tönnies is zonder twijfel de grote baas.

De bedrijfsfilosofie bij Tönnies Fleisch, Duitslands grootste vleesverwerker, is tot in de haarvaten van de organisatie doorgedrongen. Dat werd afgelopen donderdag weer duidelijk. Op een bijeenkomst van netwerkclub van erfbetreders, Agrivaknet, sprak Wilhelm Jäger: hoofd landbouw bij Tönnies Fleisch. De aanpak bij Tönnies rust op drie belangrijke pijlers: kostprijsleiderschap, klantgerichtheid en afspraken nakomen.

Onder de indruk van Clemens

Telkens als iemand van Tonnies Fleisch of eigenaar Clemens Tönnies zelf ergens spreekt, komen de genoemde begrippen prominent aan bod. De aanwezige luisteraars zijn telkens onder de indruk. Dat was gisteren niet anders.

Clemens Tönnies op het hoofdkantoor in Rheda. Foto: Hans Prinsen

Het is ook geen vraag wie de baas is bij het bedrijf. Jäger spreekt over 'Der Chef'. Hij hakt de knopen door. Ik heb dat van dichtbij gezien tijdens een interview met Clemens Tönnies op het hoofdkantoor in Rheda-Wiedenbrück.

Iedereen was tegen het slachten van beren

Gisteren vertelde Jäger hoe het ging met het slachten van beren. Eigenlijk was iedereen binnen het bedrijf toentertijd tegen, maar de vraag uit de markt was er wel. Dus wilde Clemens Tönnies het proberen. En dan gaat het gebeuren, ondanks alle bezwaren die iedereen heeft.

40 duizend beren per week

Tegenwoordig slacht het bedrijf wekelijks 40 duizend beren. Jäger benadrukt dat zij de Nederlandse markt kwijt zouden zijn geweest als het bedrijf zich een paar jaar geleden niet had toegelegd op het mesten van beren. Voor Beter Leven of het Varken van Morgen zijn beren de standaard.

'Tamelijk goed'

Het slachten van beren en het verkopen van het vlees daarvan gaat 'relatief goed', verklaart Jäger. Het is veel werk, laat hij weten. Het bedrijf heeft 32 'ruikers' in dienst die stinkers eruit moeten halen aan de slachtlijn. Het aantal beren dat Tönnies slacht blijft langzaam groeien. Over één ding was Jäger duidelijk: "We gaan niet stoppen met het slachten van beren."

Of registreer je om te kunnen reageren.