VarkensOpinie

Beurs: faalkosten of leuk dagje uit?

Beurzen kosten de varkenssector onnodig geld, wordt beweerd. Maar Hardenberg biedt bezoekers naast gezelligheid ook waardevolle informatie.

De Landbouwdagen Intensieve Veehouderij (LIV) zitten erop. Drie dagen lang waren tientallen bedrijven in de varkenssector in Hardenberg om de relatie te versterken met hun klanten of contact te leggen met nieuwe klanten.

In de varkenshouderij gaat het erg slecht. De afgelopen jaren waren de marges ook al dun. Vanuit de primaire sector wordt dan gesproken van faalkosten als er weer een beurs wordt gehouden. In zoverre terecht: de hele entourage, de hapjes en drankjes, het is een sigaar uit eigen doos. Uiteindelijk zit dit in de prijs verrekend van de producten die een varkenshouder koopt. Liever geen beurs, maar een lagere voerprijs. Iedere euro is welkom.

Pr-budget

De belangstelling vanuit de periferie voor Hardenberg neemt af. Grote bedrijven als De Heus voeders of ForFarmers zijn afwezig. Maar ook kleinere bedrijven laten verstek gaan. E.J. Bos Mengvoeders in Ederveen is een daar een voorbeeld van.

Het wil niet zeggen dat bedrijven die niet naar de beurs gaan daarom goedkoper produceren. Het budget voor pr blijft mogelijk gelijk, maar wordt anders besteed. ForFarmers kiest er bijvoorbeeld voor om met een klein vrachtwagentje de boer op te gaan om hun nieuwe biggenvoer te promoten. Dat gaan zij in 4 landen doen. Geen reclame levert voor de korte termijn geld op, maar kost op langere termijn mogelijk geld. Dat kan dus ook niet zomaar.

Informatief

Het is ook tekort door de bocht dat een beurs weggegooid geld is. Voor de oplettende bezoeker was er genoeg te leren. Er is bijvoorbeeld veel vraag naar varkens geproduceerd onder het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming. Diverse handelsbedrijven zijn daar naar op zoek, bleek op de LIV. Van een dagje beurs word je dus nooit dommer.

Een dagje beurs kan bovendien ook leuk zijn. Je spreekt veel mensen en er is het nodige te zien. De toegang is gratis voor genodigden. Stel dat wordt besloten te stoppen met de LIV. Dan valt de keuze voor een dagje uit in de herfstvakantie mogelijk op een pretpark. Dat kost ook geld.

Beheer
WP Admin