VarkensOpinie

Weer castreren in 2015?

2015 wordt een spannend jaar voor de varkenshouderij. Veel dossiers moeten worden opgepakt.

Vorig jaar schreef ik op deze plek over een spannend jaar voor de varkenshouderij. Voor Vion zou 2014 het jaar van de waarheid zijn. Er waren ook vragen omtrent mestverwerking en een op te richten producentenorganisatie.

Een jaar later zijn al deze dossiers nog even actueel. 2015 wordt opnieuw een belangrijk jaar voor de varkenshouderij. Zo kan bij Vion het sein brand meester nog zeker niet worden gegeven, terwijl de behoefte aan een grote, sterke vleesverwerker onverminderd groot is. Verder blijft mestverwerking duur. Het lukt vooralsnog nauwelijks om grote, efficiënt draaiende installaties van de grond te krijgen.

Wat betreft de samenwerking tussen de NVV en LTO en het overnemen van productschapstaken is een goede start gemaakt met het oprichten van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV). Aankomend jaar moet de samenwerking inhoudelijk vorm krijgen. Lukt het om als primaire producent echt een prominentere plaats in de keten te krijgen? Het zijn lastige, maar belangrijke thema’s.

Actueel is ook het castratiedossier. De laatste tijd verhogen slachterijen de berenkortingen. Het einde ervan lijkt nog niet in zicht. Het houden van beren wordt op die manier een stuk onaantrekkelijker. Het lukt maar niet het berenvlees op een goede manier te verwaarden. Doorslaggevend in deze is het wel of niet van de grond komen van concepten waarbinnen niet gecastreerd mag worden, zoals het Varken van Morgen. Uiteindelijk bepaalt de markt of er ruimte is voor al die beren.

Wel of niet castreren zal in 2015 op veel varkensbedrijven onderwerp van gesprek zijn. Voor belangenbehartigers is dat wellicht een signaal om goed na te denken over het wel of niet maken van afspraken met NGO’s. Afspraken maken omtrent extra duurzaamheidseisen is een mooi signaal naar de buitenwereld, maar als de markt ervoor ontbreekt kan het als een boemerang terugslaan op de sector. Kortom, ook in 2015 is er weer genoeg stof tot discussie.



Beheer
WP Admin