Boerenblog

9 reacties

Borrelpraat

Vooral aan de bar betrap ik mij er zelf ook wel eens op: borrelpraat. Op schrift denk je beter na of al het geschrevene wel klopt. Over nuance en gezamenlijk belang.

Onder borrelpraat wordt ongefundeerde kletspraat verstaan waarbij ieder zijn eigen gelijk wil halen, vaak met de nodige krachttermen en stemverheffing. "Het is gewoon zo." Actiegroepen die dagelijks onze mooie sector onderuit willen halen, slaan per definitie borreltaal uit. Met een eerlijk verhaal worden er kennelijk geen nieuwe zieltjes gewonnen die braaf hun donaties en (loterij)subsidies overmaken. Boeren reageren op hun beurt als de bekende rode lap op een stier. En dat is precies de bedoeling van de activisten, zij prediken de burger iets wat goed overkomt en de boer gaat hier radicaal tegenin. Bij de burger blijft hangen dat de boer niks wil en dat was nou net de bedoeling. Vechten tegen de bierkaai helpt niet, de rollen moeten omgedraaid worden. 'Be good and tell it."

Tesco Welfare
De actueelste voorbeelden zijn de discussies over beren en groepshuisvesting vroege dracht. Vooropgesteld dat ik de mening toegedaan ben dat we in Nederland geen boven-Europese regelgeving willen en ruimte moeten bieden aan marktconcepten. De nuance is inmiddels ver te zoeken. Zelf laten we onze zeugen al meer dan 25 jaar de gehele dracht vrij rond lopen, binnen het Tesco Welfare-concept verplicht. We kenden afgelopen jaar een korte periode met 25 procent terugkomers, zonder nuance kun je dan beweren dat dit komt door de groepshuisvesting vroege dracht. Over geheel 2015 zien we echter gewoon weer een worpindex van 2,43. We hebben te weinig geboren biggen, zal ook zeker met vroege dracht te maken hebben. Twee jaar terug wisten echter velen met 'zekerheid' te beweren dat we Deense genetica moesten introduceren. Op genetisch front is de nuance nu wel weer terug, ook Deense bomen groeien, maar niet tot ver boven in de hemel. Beren hadden we 20 jaar terug al in het vleesvarkenshok, daarna een tijdje niet. Samen met onze vaste afnemer inmiddels alweer jarenlang tienduizenden beren continue. Ook een Tesco-eis en goed naar tevredenheid. Hier hebben we genetisch met Hypor kennelijk een voordeel, wangedrag komt nauwelijks voor.

Doodgeboren big
Sterk generaliserend stellen wat al dan niet wel kan, is een doodlopende weg. Ruimte moet geboden worden aan marktconcepten waarbinnen iedereen belangen heeft, maar het gezamenlijke belang voorop staat. Het gezamenlijke belang moet zijn dat iedere ketenpartner er de kost mee kan verdienen. Dat verdienmodel dient absoluut bij voorbaat geborgd te worden. Het zogeheten Varken van Morgen was om deze reden van 'het niet borgen' al bij de introductie een doodgeboren big. De uitdaging voor de sector is dat elke ketenpartner het in de portemonnee voelt wanneer de varkens voor de boer maar €1,20 per kilo opbrengen. Ik geef op een briefje dat allen dan oprecht willen vechten voor €1,80 en wellicht bij beren en groepshuisvesting voor gehele dracht €2,00 plus.

Laatste reacties

 • Tearpoal

  Johnny, je hebt gelijk. Maar we weten ook dat je het gelijk niet krijgt.
  En inmiddels staan zoveel varkenshouderijen 'onderwater ' dat de individuele varkenshouder weinig of geen zeggenschap meer heeft.
  Kies dan toch maar voor de borrelpraat, heb je in elk geval schik.

 • John*

  als we alle ketenpartners willen laten voelen wat een varken van 1,20 per kg betekent voor de boer moeten we ons overschot tot worst malen en dit voor weinig onder de consumenten verdelen. Nu lachen alle schakels na ons zich de ballen uit de broek of springen een gat in de lucht want de varkens komen toch wel en ze hoeven er niets voor te doen. Maar als er een producent hun markt kapot maakt zijn ze er als de kippen bij om deze concurrent snel t leven zuur te maken door de varkens voor zijn neus weg te kopen. Daarom een coöperatieve worstenmakerij waar we al onze varkens heenbrengen die niet voor de kostprijs verkocht worden.

 • alco1

  Borrelpraat is vaak ver van de waarheid.
  Dromen nog veel verder.

 • W Geverink

  John je wens gaat mischien in vervulling als zlto van vion weer een co-op maakt. Ik weet niet of vion genoeg capaciteit heeft om alle varkens die onder de kostprijs gaan te verwerken.

 • John*

  W. Gevering,
  ik denk dat je er nog van staat te kijken hoe snel de balans omdraait.

 • W Geverink

  De mensen die niet opereren op de vrije markt kunnen je presies vertellen hoe geweldig die vrije markt is. Het treurige van de vrije markt is dat als je de poot van het gas haalt iemand anders meteen weer gas bij geeft. Voor een goed jaar is men tegenwoordig helemaal afhankelijk van oa varkenspest, mkz (of politieke blunders) zo ver mogelijk van huis.

 • varkenshaasje

  johny heeft wel gelijk ons systeem is rot en zolang wij het varken over de heg gooien bij de slachterij en deze geen belang heeft bij een hogere opbrengst, en de retail zelfs een belang heeft bij het zo goed koop in de aanbieding doen van ons product telt alleen de kostprijs.

 • mt

  Als ik die verhalen van 15/20 jaar geleden hoor.
  Werd er zaterdag of zondagavond nog onderhandeld over de verkoop van biggen, varkens of zeugen.
  Nu worden er afspraken gemaakt voor bijvoorbeeld een jaar.
  Handel is gewoon weg

 • John*

  slachterijen maken ook afspraken met klanten voor een half jaar of langer.. dit is ook het niveau waar de varkensprijzen om zullen schommelen. alleen de opbrengst van de export geeft nog een mutatie aan de opbrengstprijzen van de varkens.

  rekenvoorbeeld

  vion maakt afspraak met ah, op basis van inkoop varkens van 1,40. 60% van de varkens wordt op dit niveau verkocht. de overige 40% is export, staat dit niveau op 1,80 dan krijgen we een prijs van 1,56 voor de varkens. Als ze duurder worden gaat de slachterij erbij in. Is de export, 1,10 dan brengen de varkens 1,28 op.

  Als sector hebben we belang bij het omhoog brengen van de contractprijzen van de slachterijen en zoveel mogelijk varkens op de markt krijgen als de export erom vraagt. Een lage contractprijs is negatief en een slechte exportopbrengst eveneens.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.