Boerenblog

26 reacties

Valt de biggenexport weg?

De export bepaalt de biggenprijs. Valt de export naar Centraal-Europa binnenkort weg? Alleen de gedachte jaagt al angst aan.

Valt de biggenexport naar Centraal-Europa weg? Het is een angstaanjagende openingszin. Maar ik weet het eerlijk gezegd niet. Er zijn wel enkele ontwikkelingen gaande die mogelijk grote effecten gaan hebben. Wat is namelijk het geval? Al eerder maakte ik melding van een Hongaars plan om PRRS-vrij te gaan worden. In eerste instantie zou dat het eerste kwartaal 2014 moeten ingaan, gaandeweg is het uitgesteld tot begin 2015. Maar het lijkt er toch sterk op dat van uitstel géén afstel komt. Dit zou betekenen dat Nederlandse biggen niet meer naar Hongarije kunnen. Dat waren er in eerste zes maanden van 2014 toch grofweg 130.000, oftewel 5.000 biggen per week. Tuurlijk kunnen die ergens anders worden weggezet. Maar het bevordert een goede biggenprijs niet, zal ik maar zeggen.

Bouw nieuwe zeugenstallen
Een tweede ontwikkeling is dat er in deze regio gas wordt gegeven met het bouwen van nieuwe zeugenstallen. Deels ter vervanging, maar ook zeker door uitbreiding(plannen). Dat gaat om aantallen zeugen die er een dusdanig aantal biggen uitpoepen, dat het de import van Nederlandse biggen overtreft.
Ook in Roemenië zijn er concrete plannen voor extra zeugen. Op jaarbasis nemen Hongarije, Roemenië en Kroatië 600.000 Nederlandse biggen af. Daar zijn grofweg 22.000 zeugen voor nodig. Nou, die komen er makkelijk bij de komende jaren. Gebouwd door en in eigendom van topondernemers die weten waar Abraham de mosterd haalt.

Transporttijd
Een derde gevaar wat al lange tijd boven de markt hangt is de transporttijd. Nu mag nog 24 uur worden gereden. Dan moeten de biggen van de auto af 'om te rusten'. Dit is overigens een mooi voorbeeld van mijn vorige blog 'De zin van onzin'. Als die tijd wordt ingekort en/of het wachtregime wordt aangescherpt, dan is het lastiger (lees: duurder) om Roemenië te bevoorraden. Hongarije en Kroatië zijn in 15 tot 23 uur te doen. Overigens is het waanzin om met de huidige supertrucks moeilijk te doen over reisafstand. Als ik zie hoe de Roemenen en Bulgaren (die in West-Europa het vuile werk opknappen) in aftandse, roetdampende en volgestampte minibusjes met krap 80 kilometer per uur de autosnelwegen in Duitsland, Oostenrijk en Hongarije onveilig maken ... Blijkbaar is er een groep EU-politici die zich meer zorgen maakt over het welbehagen van een varken dan over het welbehagen van EU-burgers. Ach ja.

Laatste reacties

 • John*

  deze bedrijven concurreren eerst een hele hoop lokale productie weg. Import van biggen zal afhankelijk zijn van het prijsniveau.

 • W Geverink

  Als men mag kiezen tussen een groep biggen van een locaal spf bedrijf of een groep reguliere biggen uit Nederland die onderweg tijdens het 'rusten' nog wat extra ziekekiemen opgelopen hebben dan is de keuze niet moeilijk.

 • joannes

  Linksom of Rechtom, dit maakt maar weer duidelijk dat er ondernemers zijn die het gat willen opvullen en een deel van die succesvolle Deens/Nederlandse biggenproductie gaan claimen met nb lokale regels en, zeer waarschijnlijk, rijkelijk gesubsidieerd door de EU.

 • bertes

  hou op, door te denken dat als het uit nederland komt; beter is.

 • John*

  kostprijs van de biggen is in Nederland het laagste van Europa, alleen mesten kost in Nederland handen vol geld..

 • joannes

  @John*, de prijs van een Exportbig wordt betaald op de plaats van bestemming. Oftewel, af boerderij + transport + keuringen+ vergunningen = Prijs op bestemming. Die Öndernemers, behoeven alléén de locale, nationale en Eu politiek te bespelen om jouw biggen in Hongarije of waar dan óók duurder te maken. Wanneer je goed het nieuws volgt, zul je opmerken dat daar al hard aan gewerkt wordt! De concurrentie komt dus niet alleen uit NL maar óók uit het Buitenland.

 • John*

  een land hoeft maar net beetje extra te importeren om de prijzen op de eigen markt laag te houden. deze biggen mogen best duur betaald worden. stel er is geen overschot en de biggen zijn lokaal 65 euro.. met het importeren van 10% extra biggen a 75 euro, en de biggen in eigen land dalen met 10 euro naar 55 euro. betekent dat uiteindelijk een gemiddelde biggenprijs van 58 euro. 7 euro per big gewonnen door het importeren van dure biggen uit Nederland.

 • brabantsduitserke

  john nou poept erlangs.De nederlandse biggen hebben de hoogste kostprijs.en de laagst verkoopprijs. jij moet vertegenwoordiger worden bij de pereferie. eportland is afhankelijk. afhankelijk is altijd slecht.

 • XB

  John, na al jouw theorieën welke jouw gedachten moeten rechtvaardigen bespeur ik nu toch enige onrust. Uiteindelijk weet ook jij wel beter; de toekomstige landbouw schuift oostwaarts op. Het biggenoverschot in NL heeft geen bestaansrecht de komende jaren. En of dat nu op basis van kostprijs, politiek, dierenwelzijn, zelfvoorzienendheid, consumenteneisen, een mix van alles zal zijn? De toekomst zal het uitwijzen.

 • joannes

  @XB, de theorieën van @John*, werken óók in een krimpende markt! Wie alléén naar die groeiende markt kijkt en denkt daar van afhankelijk te zijn zou nu peultjes moeten zweten. Maar wie zich voorbreidt op de slechtste periode, weet dat anderen eerst de markt uitschuiven wanneer je je zaakjes op orde hebt en dat je bij zo´n dip weer kan profiteren van de prijssprong die gemaakt wordt bij een tekort! Want wie weet of er in zo´n slechte periode niet een paar procent teveel wordt gesaneerd? Ook een neergaande markt kent prijsgolven!

 • alco1

  Als buitenstaander heb ik ook meer fiducie in de biggenmarkt. Ook voor de export. Er is weinig voer voor nodig en ze produceren nog niet zo heel veel mest. Dit zijn net de punten waardoor de mesters het zo moeilijk hebben t.o.v. het buitenland.

 • hans.vanhoeven1

  Beste brabantsduitserke,
  John* heeft wel gelijk: de kostprijs van biggen in Nederland is relatief laag. De Denen zitten nog zo'n 2 euro lager (bij gelijk gewicht van zeg 30 kg), de Duitsers zitten zo'n 7-10 euro duurder dan wij. Alle andere varkenslanden zijn duurder dan wij (met uitzondering van Spanje). Alleen de echt grootschalige ondernemers kunnen, of ze nu in Oost-Duitsland of Roemenie zitten, nog goedkoper produceren.
  Robert Hoste, LEI.

 • Johnny Hogenkamp

  Met dat verschil dat ook de Duitse bedrijven die nu nog 7-10 euro duurder produceren, rap verdwijnen. De (Oost-) Duitse bedrijven die nu al 7 euro meer marge maken dan ons (geen mestafzetkosten, hogere opbrengsten, SPF) blijven wel bestaan, sterker nog breiden fors uit. Brabantsduitserke plukt in West Duitsland wellicht ook al deels van voornoemde vruchten t.o.v. John* die in Brabant produceert.

 • joannes

  En dan praten we altijd nog over gemiddelden Robert Hoste en J Hogenkamp, Individuele prestaties, zowel productie technisch als financieël (die kunnen verschillen afhankelijk van de investeringscyclus). We weten dat die sterk kunnen verschillen! Bij het uitwassen in een slechte opbrengst prijs periode wordt de factor aanbod capaciteit behoorlijk getest en daar kunnen de goede en gelukkige (ivm de investeringscyclus) flink van profiteren.

 • brabantsduitserke

  ja volgens het LEI moet ik weer terug verhuizen naar brabant.
  Had ik vroeger maar meer diplomas op school gehaalt ipv praktijk ervaring opgedaan.

 • joannes

  Afhankelijk is de basis waarop BV Nederland productiviteits winsten scoort, waardes toevoegt en , heel belangrijk, belastingen heft! @brabantsduitserke! Slecht of goed! Het is de basis waarop een economie functioneert! Wie zijn eigen brood bakt heeft óók een oven nodig die zeer waarschijnlijk véél minder productief is!

 • brabantsduitserke

  joannes kan jij dit toelichten? ik snap er niks van wat je nou precies bedoeld te zeggen.

 • joannes

  @brabantsduitserke, wanneer je je eigen brood bakt zal dat duurder en tijdrovender zijn dan wanneer je een brood bij de bakker koopt. Duurder omdat je meer tijd, werk en materiaal nodig hebt, en meer tijd omdat je, in de tijd dat je het brood bereidt, geen ander werk kan doen. Ook al kan je prima brood bakken ben je dus minder productief (duurder uit) dan de bakker die het voor velen doet. Daarbij heb je geen tijd om voor ander behoeften te werken. Afhankelijkheid is dus een gegeven om productiviteitswinsten te scoren. De basis voor een steeds verder gespecialiseerde economie. De transactie prijzen tussen die gespecialiseerde bedrijven, ambachten of functionarissen is natuurlijk een andere zaak en wordt in de markt met het marktgedrag of werking geregeld. Diegene die schaarse goederen of diensten produceert wordt rijkelijk beloond, wie teveel goederen produceert wordt niet of slecht beloond.

 • brabantsduitserke

  gelukkig nou snap ik het, ik produceer biggen in duitsland daar is een biggentekort. in nederland en in denemarken zijn de biggen niet schaars.
  dus zit ik hier nog niet zo slecht . Ja volgens lei zijn hebben mijn biggen wel een hogere kostprijs dan in nederland zou iemand me dat ook kunnen voorekenen ook hier gaat het weer boven mn pet. Toch beter diplomas kunnen halen vroeger!

 • joannes

  Wanneer je gemiddelden in Duitsland met gemiddelden in Nedeland, het LEI, vergelijkt kunnen ze gelijk hebben omdat gemiddeld de Duitse bedrijven nog kleiner en minder gespecialiseerd zijn. Maar..... wanneer je op de Nederlandse gespecialiseerde manier produceert, met die hogere efficientie, vrees ik dat in Duitsland produceren goedkoper is omdat in Nederland veel extra regelingen en vergunningen hogere lasten brengen; lasten of kosten die in Duitsland niet geheven worden.

 • kalkar

  Joannes, je had leraar moeten worden.

 • John*

  Joannes, het is net wat je zegt, in Duitsland is nog een groeimarkt voor Nederlandse biggen producenten. De concurrentiestrijd kan prima aangegaan worden met de niet gespecialiseerde bedrijven. Vergunningverlening in Duitsland is ook niet makkelijk en de verplichte luchtwassers komen er daar ook aan.

  Na een tijdje slechte prijzen komt er dus weer plaats voor Nederlandse biggen in Duitsland.

 • W Geverink

  @brabantsduitserke # 19. Het lei is voor hun werk afhankelijk van boeren die cijvers verstrekken. Het lei zal ook oppassen dat ze de boeren waar ze zo van afhankelijk zijn niet ontmoedigen. Het is intussen al heel wat jaartjes geleden dat Statistics Canada informatie van mij heeft gehad. Als ze opbellen vertel ik ze dan ook gewoon dat ze dat niks aan gaat en ik heb veel collega's die er presies het zelfde over denken.

 • brabantsduitserke

  1+1=2 Ja John heeft toch een beetje gelijk. De Duitsers doen het niet voor niks daar hebben we de toch de Hollanders voor. Veel sterkte John vooral doorgaan . Bouw nog maar een stal bij. Rabo lacht zich kapot.

 • John*

  geloof dat er hier in nl stallen genoeg staan. Dat is ook de reden waarom we kans hebben op de europese markt.

 • brabantsduitserke

  ja misschien straks eentje goedkoop uit een failliesement kopen. Je hebt gelijk dan lacht de rabo niet meer zo hard.

Laad alle reacties (22)

Of registreer je om te kunnen reageren.