Boerenblog

4 reactieslaatste update:11 aug 2014

In de ban van de technologische revolutie (1)

Als middenveertiger kom je al angstig dicht in de buurt van de 50. Dan begin je ook te praten en te zeveren over 'vroeger'.

En als je dan met de jeugd van tegenwoordig een computerspel doet, dan voel je al beetje een sukkeltje. Die kinderen zijn zo slim en snel met die spellen en computers.
Mooi man.
De technologische ontwikkelingen gaan razend snel. Over 10 of 15 jaar kunnen we de hele dag continu werken. Dan hebben we immers zelfrijdende auto's en kun je dus ook tijdens de reistijd op je horloge de e-mails binnenhalen en dicteer je de tekst die de autocomputer dan direct verwerkt tot een document. Efficiënt. Mooi  toch? Of worden we steeds meer een soort slaaf en kunnen we elke seconde van de dag worden 'lastig gevallen'. We leven dan als geprogrammeerde computers: de snelheid van de auto wordt automatisch geregeld en alles gaat volgens de regels. Even lekker kicken door in de 3e versnelling met 120 door een krappe bocht knallen is er dan niet meer bij. Het motto 'lang leve de vrijheid' kan dan helemaal overboord worden gekieperd.

Maar goed, door de enorme technologische vooruitgang is er de afgelopen decennia ook veel bereikt. Denk maar eens aan de brijvoerinstallaties. Deze zijn in staat om vele varkens volautomatisch te voeren. Waar ik anno 2014 in Centraal- en Oost-Europa nog tientallen mensen zie rondsjouwen met zakken voer en voerkarren, daar voert de brijvoerinstallatie duizenden varkens volautomatisch. Die ene medewerker per 5.000 vleesvarkens doet de controle van de dieren en krijgt wel een sms-je als er met het voeren iets fout gaat. Ook in deze sector steeds meer vooruitgang qua registratie van gegevens, grafische weergaves, koppelingen met managementprogramma's, en op het gebied van hygiëne. Al met al een ontwikkeling die de afgelopen 30 jaar door technologisch hoogstaande bedrijven als WEDA snel is gegaan. Des te leuker is het om tijdens het advieswerk in Centraal- en Oost-Europa op brijvoer bedrijven zo af en toe nog echt nostalgische zaken te zien. Ook op brijvoergebied. Daarover volgende keer meer.

Laatste reacties

 • Ferm

  Er moet alleen geen 'kink in de kabel' komen, want dan heb je een groot probleem.

 • agro1

  ken zestigers, die minder verkalkt zijn, dan deze folklorist, man wees blij, dat je nu leeft, maar ja, jij bent dan ook een pampierschuiver en geen handwerkert. ciolos boppe!!!

 • ed12345

  Agro1 kijk even wat Ronald zoal doet dan zul je zien dat dat papierschuiven waarschijnlijk wel meevalt

 • veldzicht

  De keerzijde van de medaille dat je nooit meer goede prijzen hebt,als de prijs even oploopt worden binnen de kortste keren stallen gebouwd voor duizenden varkens en klapt de prijs weer in elkaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.