Redactieblog

1364 x bekeken 2 reacties

Grijp deze unieke kans

De varkenshouderij heeft besloten de zaken te regelen met een POV. Nu komt het op eendracht aan.

Over vijf maanden is het echt gedaan met de productschappen. Voor 1 januari moet duidelijk zijn wie verantwoordelijk wordt voor de resterende PVV-taken die nog niet elders zijn ondergebracht. Voorbeelden zijn de aanpak van bedrijfsgebonden ziekten of praktijkonderzoek.

Duidelijk is dat LTO en NVV eensgezind zijn in de gedachte dat de sector zélf deze zaken moet oppakken. Daarom is enkele weken geleden de Producentenorganisatie Varkenshouderij opgericht (POV). Het is zaak dat iedere varkenshouder lid wordt als in september de POV erkend is door minister Kamp van Economische Zaken. Want met een beperkt aantal leden is de POV een lege huls. Om daadwerkelijk zaken te kunnen regelen is het nodig dat minimaal de helft van de varkenshouders lid is, die samen twee derde van de productie voor hun rekening nemen. Maar beter zou zijn als alle varkenshouders lid worden. De gemeenschappelijke marktordening van de EU die sinds dit jaar van kracht is, biedt primaire producenten een unieke kans zich te organiseren en hun positie in de keten te versterken. Er doet zich een éénmalige situatie voor dat wetgeving en reorganisaties elkaar zodanig kruisen dat de kans op een sterk, eensgezind boerencollectief niet verknoeid mag worden. Doe mee nu er een organisatie is gevormd om sectorzaken te regelen. Eensgezindheid in de te realiseren doelen en belangenbehartiging kan de varkenshouderij veel goeds brengen, en is iets waar veel boeren naar snakken.

Met beide benen op de grond blijven is ook nodig. Het zal niet zo zijn dat vanaf september – zodra de POV er is – de opbrengstprijs nooit meer onder de kostprijs zakt. Het juk van de markt zal zwaar blijven drukken op de schouders van velen. Tegenover de pers gaf LTO-voorman Maarten Rooijakkers al aan dat de invloed van de POV op de prijsvorming gering zal zijn. Daarnaast zal het POV-bestuur soms besluiten nemen waar niet ieder lid blij mee is. Dat is inherent aan een collectief.

Kees van Dooren, redacteur varkenshouderij

Laatste reacties

  • w v gemert

    Goede reclame voor POV , goed stuk van redacteur, ben er helemaal mee eens. LID WORDEN !!

  • niet

    juist nu is er een kans laten we de schouders eronder steken en het samen doen zitten al te lang in de shit!!! Samen staan we sterk, wij hebben het product waar velen op draaien vergeet dat niet en maak er gebruik van samen!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.