Commentaar

9 reacties

Scheve verhoudingen

De omvang van zeugen- en vleesvarkensbedrijven loopt steeds verder uit elkaar. Dat zorgt voor problemen.

Het blijft hard gaan met de schaalvergroting in de varkenshouderij. Volgens de laatste Agrovision-cijfers telt het gemiddelde zeugenbedrijf 456 zeugen. Vleesvarkensbedrijven huisvesten gemiddeld 1.736 dieren. De kopgroep in de varkenshouderij gaat echter veel harder. De dertig grootste bedrijven hebben alleen in Nederland al 850.000 varkens in de stallen liggen. Daarbij gaat vooral de ontwikkeling in de zeugenhouderij hard. De tien grootste zeugenbedrijven hebben samen 95.000 zeugen, 10 procent van de nationale zeugenstapel. De tien grootste vleesvarkensbedrijven hebben 155.000 vleesvarkens, dat is slechts 2,5 procent van het totaalaantal vleesvarkens. Verder liggen nog 52.000 zeugen en 150.000 vleesvarkens op de tien grootste gemengde bedrijven.
Gelet op deze verschillen is het duidelijk dat de ontwikkeling in de zeugenhouderij veel harder gaat dan in de vleesvarkenshouderij. Dat zorgt in de praktijk voor problemen. Zeugenhouders die opschalen, verwachten een hogere biggenprijs te krijgen voor de grotere koppels te leveren biggen. Ook exporteren deze ondernemers hun biggen vaker naar Duitsland.
Voor vleesvarkenshouders wordt het zo moeilijker tegen – een voor hen – acceptabele prijs kwalitatief goede biggen te kopen. De discussies over de verschillende biggennoteringen hebben daarmee alles te maken. Om de problemen het hoofd te bieden produceren enkele vleesvarkenshouders om die reden zelf biggen. Anderen kiezen ervoor van verschillende vermeerderaars kleinere koppels biggen te kopen.
Gelet op de ambities van de kopgroep in de zeugenhouderij worden deze problemen de komende jaren zeker niet kleiner. Met de huidige rendementen in de vleesvarkenshouderij is het voor menig vleesvarkenshouder een grote uitdaging de aanvoer van biggen goed te organiseren. Een ieder die een oplossing heeft voor dit probleem, nodig ik uit om mee te praten via www.boerderij.nl/varkenshouderij.

Laatste reacties

 • John*

  als vleesvarkenshouder investeren mee investeren in zeugenhouderij met groeiambities. zonder zorgen gegarandeerde levering en mede zeggenschap over de biggenkwaliteit.

 • joannes

  Er zitten 3 belangrijke argumenten in dit verhaal die voor een belangrijk deel door de Overheid gestimuleerd of gelimiteerd worden!
  De eerste is: schaalgrootte loont! Met mechanisering en automatisering kan je een lagere kostprijs draaien wanneer je het management specialiseert in onderdelen zoals: voer, veearts,kraamzorg, huisvesting, subsidies, leveranciers en afnemers, enz,,,,, De geconcentreerde aanpak op deelgebieden met een hoog volume is voor elk partij voordeliger.
  De tweede is: Het specialisme biggen fokkerij is verder dan in exportgebieden in kwaliteit en kwantiteit. Met grote complete ladingen kunnen biggen in speciaal gebouwde vrachtwagens snel ver weg getransporteerd worden naar gebieden waar het mesten met minder Overheids limieten wetten werkt of zelfs Gesubsidieerd wordt.
  De derde: Varkens mesten in Nederland lopen tegen gaanderweg meer beperkingen op, van huisvesting tot slachttarieven. Waardoor positieve marges moeilijker te halen zijn
  Daarmee kan je de schaal, de groei en de scheef groei tussen de fokkerij en het mesten verklaren. Banken selecteren de ondernemers die ze vertrouwen en zijn bereid deze ontwikkeling te steunen omdat ze weten dat de Overheids regelingen nog steeds naar die richting sturen.

 • Guus.ten.hove1

  Joannes, de Nederlandse varkenshouderij schuift in jouw beleving steeds meer op richting de zeugenhouderij. In hoeverre zie jij nog toekomstperspectief voor de vleesvarkenshouderij in Nederland? Of wordt Nederland samen met Denemarken de kraamkamer van Europa?

 • joannes

  Het toekomst perspectief van de Nederlandse Vleesvarkenshouderij hangt af van vele omstandigheden: die van de overheden, persoonlijke, financiële en natuurlijk de markt. Wie de lage kostprijzen kan draaien zal zijn brood wel blijven verdienen, al is het minder eenvoudg dan met de zeugenhouderij. Waarom zul je vragen? Eenvoudig omdat biggen door een Internationale markt geprijst zullen worden en relatief te duur zijn. Relatief omdat de mestvarkens in de ¨Gelimiteerde¨ Nationale Omgeving gehuisvest en, zeer waarschijnlijk, geslacht worden met lagere marges die eigenlijk evenredig verdeeld zouden moeten worden. (Bij export komen er extra kosten bij die verrekend moeten worden met extra opbrengst) Met de beperkende Nationale regelingen wordt het moeilijker. En al zullen de minst efficiënte Mesters eerder afvallen, en de trend afremmen met lager aanbod, waardoor nieuwe moderne bedrijven in kunnen passen, de Vleesvarkenshouderij staat er slechter voor dan de Zeugenhouderij. De ¨of¨ vraag lijkt me niet relevant! Mesten is geen Biggen fokken! Al zijn het varkens! De zeugenhouderij heeft dezelfde omgevings ¨Overheids¨ limieten maar het voordeel van een goede concurrentie positie tov het buitenland. Met ruimte voor extra marge. Het voordeel voor de Zeugenhouderij, tot op heden, is de voorsprong in: de ervaring, de moeilijkheidsgraad en de gespecialiseerde huisvestings investeringen om efficient te werken.

 • Ad7

  Wat is de bedreiging van een exporterende biggennatie als er nog eens zoiets als een exportverbod komt, iets wat niet ondenkbaar is! Waar laat je dan de biggen?

 • Ad7

  @Guus: Hoe zijn de verdiensten van de mesterij in Duitsland de laatste jaren?

 • Guus.ten.hove1

  Iets beter als in NL lijkt me met minder dure mestafzet, ontbreken van dierrechten en minder kosten om de varkens bij de (Duitse) slachterij te krijgen.

 • John*

  schifting bij de zeugenhouders heeft in 2011 en 2012 al plaatsgevonden over heel Europa. nu zijn de vleesvarkenshouders aan de beurt. Al zullen de succesvolle mesters ook doorpakken. (mits de biggenvoorziening op orde)

 • Ad7

  'iets beter als in NL lijkt me' vind ik toch wel een zeer mager antwoord voor een chef-redacteur varkens van een 'gerenommeerd weekblad'!

  Heel Nederland komt om in de cijfers van agrovision en co. en van Duitsland weten we helemaal niks, en word er maar gegist naar een eventueel resultaat?!

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.