VarkensOpinie

Het gelijk van de tv

Economisch, maatschappelijk en sociaal gezien kunnen we niet zonder boeren. Het beste bewijs daarvoor is het tv-programma Boer zoekt Vrouw.

Televisie en publieke opinie, beide zijn anno 2014 onafscheidelijk. Het medium tv is bij uitstek geschikt om in kaart te brengen hoe meningen en opvattingen luiden. In feite is televisie een graadmeter van de publieke opinie, van wat we nu eigenlijk met ons allen willen.

Met betrekking tot de agrarische sector baart die publieke opinie sommigen grote zorgen. Weliswaar kennen we allemaal de – naar mijn overtuiging verontrustende – berichten over de teruggang van de boerenstand. ZLTO-voorzitter Hans Huijbers is pas écht bezorgd. Op maandag 28 april sprak hij in een tv-uitzending van Een Vandaag die zorg duidelijk uit. De dag erna meldde Omroep Brabant: ‘Kwestie van tijd voordat laatste boer licht uitdoet’.

De kern van de tv-uitzending was dat uit onderzoek van Alterra blijkt dat de komende twintig jaar 24.000 boerenbedrijven worden opgedoekt en dat ZLTO zich ernstig zorgen maakt om de toekomst van Nederlandse boeren. Het is duidelijk – en dat weet u beter dan ik – dat als gevolg van allerlei ontwikkelingen, niet in de laatste plaats van politieke en maatschappelijke aard, het boerenbestaan wordt geconfronteerd met steeds verdergaande beperkingen. Die dreigen ertoe te leiden dat er straks geen boeren meer zijn. Zo heeft het burger-initiatief in Noord-Brabant ‘Megastallen nee’ met 33.000 handtekeningen een proces van beperkingen en bevriezing voor agrarische bedrijven (veel ruimer dan enkel ‘megastallen’) in het leven geroepen. Voor een belangrijk deel zijn deze ontwikkelingen 
gebaseerd op emotie, niet op wetenschap of feiten.

Naar mijn stellige overtuiging wil echter niemand dat de boer verdwijnt. Ik ben er evenzogoed van overtuigd dat deze ontwikkeling tijdig wordt gekeerd. Economisch, maatschappelijk en sociaal 
gezien kunnen we niet zonder boeren. Dat willen we bovendien ook niet. En dat geldt niet alleen voor u of voor mij, ook ‘de burger’ wil niet dat de boer verdwijnt.

Het beste bewijs daarvoor bieden de verbluffende kijkcijfers van het televisieprogramma Boer zoekt Vrouw. Daaruit blijkt dat Nederland al seizoenenlang geboeid blijft door het programma over boeren en hun privéleven. De laatste aflevering scoorde 4,2 miljoen kijkers, ruim een honderdvoud van handtekeningen die de actie in Noord-Brabant heeft opgeleverd. Al vanaf november 2004 (!) is een kwart van Nederland verslaafd aan dit wekelijkse kijkje in de boerenkeuken. Een programma over emotie en bovendien een goede graadmeter voor de heersende publieke opinie dan enkel een aantal handtekeningen uit Brabant.

Ik ben ervan overtuigd dat televisie uiteindelijk gelijk krijgt. Een voorbeeld: in 1960 werd John F. Kennedy president van de Verenigde Staten. Hij werd niet gekozen omdat hij de betere kandidaat was, maar omdat hij het televisiedebat won van Richard Nixon.

De boeren zullen het licht niet uit doen. Het licht gaat pas uit als de tv uit gaat. En gelooft u mij, Yvonne Jaspers gaat nog jaren door. Omdat we dat met ons allen willen.

Beheer
WP Admin