Commentaar

1 reactie

Gangbaar als het kan

Voerleveranciers zijn geneigd het belang van biggenvoer te overschatten. Dat zorgt voor extra kosten.

Biggenvoer is voor mengvoerproducenten een van de belangrijkste producten. Vanwege het grote belang van een gezonde en vlotte opfok is biggenvoer vaak het product om nieuwe klanten te winnen. Bedrijven met problemen in de opfokfase zoeken hun heil vaak in een ander of aanvullend biggenvoer. Omdat de marges op deze producten goed zijn, is dat een extra motivatie voor de voerleverancier om op veel bedrijven biggenvoer te verkopen. Zodoende wordt volop reclame gemaakt voor een breed scala aan biggenvoeders.
Afgaand op deze uitingen ontstaat de indruk dat het produceren van gezonde en hard groeiende biggen alleen een kwestie is van goed voeren. Dat een goed rantsoen voor de pas gespeende biggen van groot belang is, zal niemand tegenspreken. Biggen zijn de meest kwetsbare dieren op het bedrijf. De dieren krijgen in relatief korte tijd nogal wat omschakelingen voor de kiezen, wat kan zorgen voor stress, een lage voeropname en het extra vatbaar zijn voor virussen en bacteriën. Goed voer is erg 
belangrijk om biggen goed en vlot door de opfokfase heen te helpen.
Naast goed voer zijn er tal van andere zaken die evengoed belangrijk zijn voor een geslaagde opfok. Dat begint in het kraamhok met een goede melkopname en het tijdig bijvoeren van biggen. Voldoende ruimte, een goed klimaat, snel ingrijpen bij infecties in de opfok en het bij elkaar houden van weekgroepen zijn andere belangrijke aspecten. Hoewel dit open deuren zijn, gaat dit in de praktijk toch niet altijd volgens het boekje. Voor goede resultaten in de opfok kan het zinvol zijn de bezetting te verlagen of zaken in het kraamhok aan te passen.
Door scherp te zijn op al deze aspecten kunnen zeugenhouders zelfs met een minder luxe en goedkoper voer toe, eventueel ondersteund via het drinkwater. Wees dus scherp op wat u precies aan uw biggen voert en zet als het kan gangbaar biggenvoer in.

Eén reactie

  • Van Benthem Minerals

    U geeft aan dat zeugenhouders met een minder luxe en goedkoper voer toe kunnen, eventueel ondersteund via het drinkwater. Kunt u aangeven wat u bedoeld met het ondersteunen via drinkwater?

Of registreer je om te kunnen reageren.