Boerenblog

2088 x bekeken 1 reactie

De Denen rukken op

Olala, een invasie van de Denen? Het moet in Europa toch niet gekker worden.

De Denen rukken op. Ik heb het dan over de varkenshouderij. De mooiste tak van agrarische sport die er is. Toch? Deze week omschreef ik de varkenshouderij aan een Hongaarse collega als volgt: zodra een varkenshouder tevreden is, moet ie stoppen. Immers, de varkenshouder moet dagelijks topsport bedrijven: continu verbeteren is gewenst. Foutje, continu verbeteren is noodzakelijk. De druk op de kostprijs is zo groot dat we wel dagelijks moeten verbeteren om ons daarna weer ongestoord het vel over de oren te laten trekken door de supermarkten. Hartstikke gek zijn we. Maar goed, dat is een andere discussie.

Deense ondernemers in Oost-Europa
De Denen rukken op. In Centraal- en Oost-Europa rukken de Deense ondernemers op. Ze hebben grote varkensbedrijven in landen waar ze ook grote stukken grond onder de bedrijven kunnen leggen. Volgens mij is dat de key to succes: eigen akerbouwgrond onder een varkenshouderij is zeer gewenst. Daarmee creëer je een soort onafhankelijkheid van de grondstoffenmarkten en van de vier tot vijf handelaren die de wereldmarkt van grondstoffen domineren. Landen als Slowakije, Letland, Estland, Oekraïne en Rusland, de Denen zijn er al met grote varkensbedrijven  en met eigen grond.

Deense genetica
De Denen rukken op. Kijk maar naar de Deense genetica, die doet het goed. Tot voor enkele jaren werd dit 'varkentje' door Topigs afgedaan als een hype die wel weer overwaait. Daarin hebben ze zich lelijk vergist. Geeft niets. Dat gebeurt menig groot/monopolistisch-achtig bedrijf wel eens dat ze gruwelijk naast de pot piesen. Zelfs Nokia, tot voor vijf jaar geleden een machtige speler op de mobiele telefoon markt, is nu van de markt verdwenen. Dat zal met Topigs niet zo'n vaart lopen, maar het concern krijgt wel een harde en gevoelige tik. Zo ook hier in Hongarije. Op een populatie van 200.000 zeugen is er het laatste jaar vanuit het niets 5 procent omgezet naar Deense genetica. En dat percentage blijft groeien, want de Denen zijn hot.
Diverse bedrijven met 2.000 of meer zeugen draaien nu met Denen. Naast de gelten rechtstreeks uit Denemarken leveren de Denen ook de knowhow en begeleiding. Dat is een gouden greep voor Centraal-Europa.
Onlangs bezocht ik een Hongaars bedrijf dat 34 biggen draait. Dat hielden we niet voor mogelijk, en zonder begeleiding door de Denen was dat ook niet mogelijk geweest. Zij begeleiden de bedrijven met een eigen managementprogramma (Agrisoft) en de bedrijfsleiders van de grote bedrijven in de verschillende landen bezoeken elkaar. Een klasse strategie. In de woorden van Topigs: 'Ach, die Denen, dat is een hype. Dat waait wel weer over'. Sov godt! ('slaap lekker' in het Deens).

Eén reactie

  • John*

    tja pappen en nathouden kunnen ze elkaar als de beste in nederland prima en dan bedoel ik de hele periferie maar boeren die wakker zijn schatten de erfbetreders beter op waarde en maken een eigen strategie met of zonder erfbetreder..

Of registreer je om te kunnen reageren.