Boerenblog

Een schat aan informatie

In de akkerbouw en varkenshouderij komen steeds meer data beschikbaar. De meerwaarde moet wel op het boerenerf terechtkomen.

Richard Heath van de universiteit van Sydney verzorgde tijdens mijn Nuffield-scholarship een inleiding over 'Big Data' in de landbouw.  De focus in zijn seminar lag op de akkerbouw. Er komen steeds meer gegevens beschikbaar. In de akkerbouw zijn er al veel data vanuit de verschillende gps-systemen. Er zijn data over de grond die we bewerken, en niet te vergeten over het weer. Al die data zijn een schat aan informatie. Natuurlijk, de individuele data gebruiken we, maar wie gebruikt die hele schat aan info?

Overname dataverwerker

Monsanto kocht in de Verenigde Staten voor €685 miljoen een dataverwerker annex weersverzekeraar. Dit bedrijf registreert gegevens over klimaat, grond en opbrengsten. Deze gegevens werden gebruikt voor een weersverzekering die boeren in de Verenigde Staten moeten hebben. Het ging Monsanto niet om de verzekeringsmaatschappij. De fabrikant wilde de technologie van de data-analyse in bezit hebben. Want hoe combineer je de data van grond, opbrengst en weer? Dat is de grote uitdaging.

Fieldscript

Monsanto kocht niet alleen een computerbedrijf, de fabrikant maakte ook een managementtool: Fieldscripts. De teler koopt zaad van Monsanto en krijgt er advies over de gewasbescherming bij. Monsanto kan dat combineren met de data van de teler: grond, weer en opbrengst. Dat geeft de fabrikant meer inzicht om zijn producten te monitoren en te verbeteren. Een ander voorbeeld van Big Data is de strategische alliantie van John Deere met BASF. Zo zijn de gps-gegevens te koppelen aan de data van BASF.

Data combineren
In de varkenshouderij staan we aan de vooravond van een grote hoeveelheid data die beschikbaar komt. Bedenk eens welke mogelijkheden een chip (elektronisch oormerk) in zich heeft? Allerlei gegevens over gewicht en groei, gezondheid en klimaat, voeding en slachtkwaliteit zijn dan beter te combineren. De wereld ligt daardoor open. Wat mij betreft blijft de boer aan het stuur als het om zijn eigen gegevens gaat. Denk aan publieke discussies die nu gaande zijn over het gebruik van data in het algemeen. Wie wordt er afgeluisterd? Wie wordt door een drone vanuit de lucht geobserveerd?

De meerwaarde van nieuwe technologie moet ook op het boerenerf komen. Het is de hoogste tijd dat er in de landbouw een debat komt over het gebruik van data en wie daarvan eigenaar is.

Of registreer je om te kunnen reageren.