Commentaar

Varkenshouderij kan crisis niet gebruiken

Een prijsdaling is wel het het laatste waar de varkenshouderij op zit te wachten. De prijzen kropen net weer een beetje uit het diepe dal van eind vorig jaar.

En toch lijkt een prijsval onafwendbaar. Rusland sluit de grenzen voor Europees varkensprijs na de uitbraken van Afrikaanse varkenspest in Litouwen. Tönnies en Vion Nord noteerden vrijdag al 5 cent minder naar € 1,54 per kilo. De Nederlandse slachterijen zullen deze week niet achter blijven.

Daar komt bij dat de Russen de grenzen voor Amerikaans varkensvlees, vrij van groeibevorderaar Ractopamine, weer willen openen. Europa profiteerde juist van dit verbod. Nog los van de dichte grens komt de concurrentie op de Russische markt dus terug.

Rusland is de belangrijkste importeur van Europees varkensvlees. Het land neemt een kwart van de totale export voor haar rekening. Nederland exporteerde vorig jaar 55.000 ton. De afzetmarkt is behalve in kilo's ook erg belangrijk voor vierkantsverwaardigng van het varken.

De varkenshouders hebben al niet veel vet op de ribben. De prijzen waren de afgelopen twee jaar redelijk goed, maar de hoge voerprijs drukte het resultaat. De ondernemers hebben niks opzij kunnen leggen voor de noodzakelijke investeringen in mestverwerking. De varkenspest-crisis mag niet te lang duren. Brussel moet proberen Rusland te overtuigen dat, op Litouwen na, Europees varkensvlees veilig is. Hopelijk worden hier alleen veterinaire zaken gewogen, en spelen handelspolitieke motieven geen rol.

Of registreer je om te kunnen reageren.