VarkensOpinie

Goed voornemen voor 2015: Wakker Dier in de ban

U heeft vast het nieuwste Wakker Dier-radiospotje over de varkenshouderij al gehoord. Misselijke stemmingmakerij zo net voor de kerstdagen van dat addergebroed.

Er is geen veeteeltsector die zoveel inspanningen richting een beter welzijn van hun dieren heeft gedaan als juist de varkenshouderij. Van alle kanten heeft de politiek op de varkenssector ingehakt met als resultaat: meer levensruimte, verdoofd castreren, groepshuisvesting en veel meer. Antibioticagebruik is al gehalveerd en die reductie gaat verder. Luchtwassers zijn of worden geïnstalleerd en ook de fosfaatproductie is haast gehalveerd. Meer dan de helft van alle geslachte varkens heeft een keurmerk: Beter Leven, Welfare en Milieukeur. Het heeft allemaal enorm veel inzet en geld gekost, maar er staat nu een sector die de concurrentie vanuit het buitenland aankan. Mits Europa voor een eerlijke markt zorgt, waar de eisen waar wij aan moeten voldoen ook gelden voor alle buitenlandse producenten (level playing field).

Intensief geproduceerd pluimveevlees het duurzaamst

Je verwacht van actiegroepen geen schouderklopje, maar wat Wakker Dier in zijn zendingsdrang om ons allen vegetariër te maken, nu – en steeds weer – flikt, is van zo’n beroerd laag kaliber dat ik er eigenlijk, zoals dat tegenwoordig gezegd wordt, helemaal klaar mee ben.

Iedereen die niet zweeft of eieren zoekt in walnotenboomgaarden, onze pluimveeredacteuren zijn er dol op, maar met beide benen op de grond staat, kent de richting die we op moeten gaan. Intensivering, technologie en efficiëntie zijn de kernwoorden. Wanneer we tenminste iedereen op deze aarde een eerlijk deel van de welvaart willen gunnen.

Natuurlijk, een kind weet dat we niet ongebreideld kunnen blijven groeien. Niet iedereen kan leven zoals wij leven. Misschien nog wel een 9 miljard, maar de wereld kan zeker geen 18 miljard bewoners of meer huisvesten en voeden zoals wij eten. Dus minder vlees eten is geen vreemde gedachte, maar als we dan met mate vlees blijven consumeren dan wél intensief en efficiënt geproduceerd. Alle andere richtingen leiden naar tekorten van voedsel en onvermijdelijk naar honger, niet hier, maar daar waar nu al te weinig is.

Deze conclusie trok ook Michael Mosley in de documentaire The Truth about Meat (Teleac, Focus: Vlees, wat kost het ons?). Mosley concludeerde ook nog dat als men dan vlees wil blijven eten, kies dan voor intensief geproduceerd pluimveevlees, duurzamer vlees is er niet. Nepluvi (Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie) doe hier iets mee!

Wij werken niet meer samen met Wakker Dier

Mijn voornemen voor 2015: op geen enkele manier werken wij nog samen met een organisatie als Wakker Dier. Punt. Wij schuiven niet meer aan waar die mensen willen aanschuiven, bij geen enkel overleg. Supermarken krijgen van alle veehouderijsectoren klip en klaar te horen dat er niet meer met Wakker Dier wordt gepraat en dat er een rood kruis gaat door alle eerdere niet realistische initiatieven. Past dit onze grootgrutters niet, dan zijn ze vrij om in het buitenland hun waar te halen (willen ze niet) We gaan vanaf nu alleen nog uit van eigen kracht.

Beheer
WP Admin