Boerenblog

19921 x bekeken 56 reactieslaatste update:19 dec 2014

Goed voornemen voor 2015: Wakker Dier in de ban

U heeft vast het nieuwste Wakker Dier-radiospotje over de varkenshouderij al gehoord. Misselijke stemmingmakerij zo net voor de kerstdagen van dat addergebroed.

Er is geen veeteeltsector die zoveel inspanningen richting een beter welzijn van hun dieren heeft gedaan als juist de varkenshouderij. Van alle kanten heeft de politiek op de varkenssector ingehakt met als resultaat: meer levensruimte, verdoofd castreren, groepshuisvesting en veel meer. Antibioticagebruik is al gehalveerd en die reductie gaat verder. Luchtwassers zijn of worden geïnstalleerd en ook de fosfaatproductie is haast gehalveerd. Meer dan de helft van alle geslachte varkens heeft een keurmerk: Beter Leven, Welfare en Milieukeur. Het heeft allemaal enorm veel inzet en geld gekost, maar er staat nu een sector die de concurrentie vanuit het buitenland aankan. Mits Europa voor een eerlijke markt zorgt, waar de eisen waar wij aan moeten voldoen ook gelden voor alle buitenlandse producenten (level playing field).

Intensief geproduceerd pluimveevlees het duurzaamst
Je verwacht van actiegroepen geen schouderklopje, maar wat Wakker Dier in zijn zendingsdrang om ons allen vegetariër te maken, nu - en steeds weer - flikt, is van zo'n beroerd laag kaliber dat ik er eigenlijk, zoals dat tegenwoordig gezegd wordt, helemaal klaar mee ben.

Iedereen die niet zweeft of eieren zoekt in walnotenboomgaarden, onze pluimveeredacteuren zijn er dol op, maar met beide benen op de grond staat, kent de richting die we op moeten gaan. Intensivering, technologie en efficiëntie zijn de kernwoorden. Wanneer we tenminste iedereen op deze aarde een eerlijk deel van de welvaart willen gunnen.

Natuurlijk, een kind weet dat we niet ongebreideld kunnen blijven groeien. Niet iedereen kan leven zoals wij leven. Misschien nog wel een 9 miljard, maar de wereld kan zeker geen 18 miljard bewoners of meer huisvesten en voeden zoals wij eten. Dus minder vlees eten is geen vreemde gedachte, maar als we dan met mate vlees blijven consumeren dan wél intensief en efficiënt geproduceerd. Alle andere richtingen leiden naar tekorten van voedsel en onvermijdelijk naar honger, niet hier, maar daar waar nu al te weinig is.

Deze conclusie trok ook Michael Mosley in de documentaire The Truth about Meat (Teleac, Focus: Vlees, wat kost het ons?). Mosley concludeerde ook nog dat als men dan vlees wil blijven eten, kies dan voor intensief geproduceerd pluimveevlees, duurzamer vlees is er niet. Nepluvi (Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie) doe hier iets mee!

Wij werken niet meer samen met Wakker Dier
Mijn voornemen voor 2015: op geen enkele manier werken wij nog samen met een organisatie als Wakker Dier. Punt. Wij schuiven niet meer aan waar die mensen willen aanschuiven, bij geen enkel overleg. Supermarken krijgen van alle veehouderijsectoren klip en klaar te horen dat er niet meer met Wakker Dier wordt gepraat en dat er een rood kruis gaat door alle eerdere niet realistische initiatieven. Past dit onze grootgrutters niet, dan zijn ze vrij om in het buitenland hun waar te halen (willen ze niet) We gaan vanaf nu alleen nog uit van eigen kracht.

Laatste reacties

 • J@gertje

  Een goed voornemen nu alleen nog volhouden

 • trijnie

  ' We kunnen niet ongebreideld groeien' poeh, en dat durft iemand te zeggen die er 2 miljoen kippen op na houdt.
  Dit gaat ten koste van andere bedrijven die er geen mentaliteit van 'rupsje nooit genoeg' op na houden.
  Als de mensheid groeit, kunnen we ook een ander een bedrijf gunnen, en daardoor brood op de plank.

 • Burnetti

  Goed voornemen varkenshouderij? Veroordeel Straathof net als het gerechtshof.

 • Marco22

  Volgens mij schuift WKD nergens aan (behalve in hun eigen kring zoals trosradar en vroegevogels).
  Zij willen geen dialoog en bieden ook geen oplossing voor hun geangageerde problemen. Want dat is hun verdienmodel, er blijft altijd wat te wensen totdat er geen veehouderij over is. Over rupsje nooitgenoeg gesproken. En daarna is wel weer wat anders wat dieren aangaat, huisdieren insekten bestrijding. Maar dat is voor het publiek minder sexy dus kiest WKD voor de makkelijkste weg.

 • Rosekalf 2012

  Goed stuk.

 • bankivahoen

  Waarom mag een agrarisch bedrijf niet groeien en bv Shell wel Trijnie@ ?
  Als de huisvesting van bv vleeskuikens hetzelfde is bij een groot als klein bedrijf zie ik geen verschil of je er 1000 of 2 miljoen hebt.
  Stel het bedrijf van Vogel wordt ontmanteld en datzelfde aantal dieren wordt verdeeld over 50 boeren met elk 1 stal van 40000 , wat is het verschil , vertel het maar.
  Het gaat om de beleving tussen de oren dat weet ik ook wel maar rationeel maakt het geen verschil.
  De klok is niet meer terug te draaien, over een niet al te lange tijd zijn er in Europa hooguit nog een 10 -tal firma's die dieren houden, de rest is het onmogelijk gemaakt door steeds meer onzinnige regelgeving waar een individu geen wijs meer uit kan. Een grote firma wel want die zet een kantoor vol juristen en advocaten neer om vrij baan te maken en korte metten te maken met de verstikkende bureaucratie.
  Let wel Trijnie , dit is het mede het gevolg van al 35 jaar lang het leven van boeren onmogelijk maken door buitenstaanders zonder enige vorm van kennis.

 • somporn

  Trijnie ' We kunnen niet ongebreideld groeien' poeh, en dat durft iemand te zeggen die er 2 miljoen kippen op na houdt.

  ?????? Dus deze man heeft geen recht van spreken en mag al helemaal geen mening hebben!!!
  De sector moet dus altijd naar de pijpen van een ander dansen en heeft in NL dus nooit geen recht van spreken en een gelijk speelveld mag ook al niet.
  Alleen WD heeft recht om iets te zeggen of haar mening op te dringen ????

  Ja,ja als dit het moet worden!
  Dan spoel heel de BV NL maar door het afvoerputje en ga maar vast in de rij staan.

 • joannes

  Heeft het publiek kruideniers,slagers,pouliers,kaas en eierenhandels gesteund tegen de overmacht van Supermarkten? Wordt het Midden het Kleinbedrijf gesteund tegen de overmacht van de Franchise ondernemers en Grootbedrijf? Hoe kunnen Boeren zich dan verzetten tegen de Overmacht van schaalvergroting en intensivering? Het word gewoon afgedwingen door voordurende prijsconcurrentie en regelgeving. De samenzwering in een Politiek systeem waarin het grootbedrijf en belangen organisaties, die handig op sentimenten inspelen, samen de trommel slaan. Belangen organisaties die natuurlijk de formele belangen organisaties overklassen want het (Z)LTO wordt linksom, rechtsom en door de benen gespeeld door de PvdD en de Dierenbescherming! Het zijn gierige Consumenten die de Producenten via de Politek onder druk zetten om er vervolgens in de winkel niet voor te betalen. Hadden we alleen maar de Prijsconcurrentie was het véél eenvoudiger! Dan zou extra inspanning beloond worden! Maar het extra inkomen voor producenten bestemd voor verbeteringen, gaat nu naar Politiek belangen organisaties in de vorm van Donaties! Overigens nog Fiscaal gesteund óók!

 • Zuperboer

  Een probleem: WD zit als een siamese tweeling vast aan het ambtenarenapparaat van staatssecretaris Dijksma. Dus indirect boycot je met een boycot van WD ook elke vorm van overleg met Den Haag.

 • somporn

  Consument wil maar 1 ding: Top kwaliteit voor de minste prijs!
  Waarom gaan de meeste winkels over de kop,omdat De consument zijn inkopen doet bij een webshop,kijken en beoordelen in de ouderwetse winkel en bestellen op het web.
  De mond vol over kippen houden in kooien,maar wel kooi-eieren eten die verwerkt zitten in alle kant en klaar producten en meelwaren.

 • geen boer

  ik heb het al zo vaak gezegd hier: praten met dit soort pressiegroepen heeft geen zin. Men zoekt geen oplossingen maar wordt betaald om actie te voeren. Daarvan moeten salarissen betaald worden die weer hypotheken moeten aflossen. Zij zullen nooit tevreden zijn en zichzelf opheffen wanneer een doel bereikt is.
  Een dialoog met iemand die jouw bestaan niet wil (en daarvan leeft) op voorhand zinloos.

 • joannes

  Overigens, het systeem van Donaties voor Politieke invloed is een paradijs voor Oppertunisten die met veel Drama geld zuigen uit de economie voor Politieke en Media invloed. Ongecontroleerd op waarheid, maar sterk geconcentreerd, op vaak, persoonlijke visie zijn het instumenten voor algemene menings vorming. Tenminste zo worden ze in de Democratie gezien. Maar zoals ik met geluk al vroeg geleerd hebt, bijna alles heeft vóór en nadelen, het gaat om evenwicht. Nu en dat evenwicht zijn deze Professionele Actievoerders compleet kwijt. Het gaat hun om hun idieele, vaak religieuze, doelstelling die Politiek gesteund de tegenstander Professioneel moet verslaan en dwingen in ¨gewenst¨gedrag! En met de onnozele steun van het Publiek, en gekleurd geïnformeerd door de behulpzame Media, en via Subsidies de Politiek, worden de feiten verdraaid voor een selectief, op z´n minst eenzijdig beeld op in ons geval de Veehouderij! De Maatschappij wordt gemanipuleerd en de Boeren zitten in de verdomhoek!

 • eppenzolder

  Precies Somporn, wellicht kan WD de consument eens laten inzien dat daar waar ze tegen zijn (o.a. intensieve veehouderij) dat zij die zelf instand houden.

 • alco1

  Oftewel met weinig woorden:
  Afbraak is zo gemakkelijk.
  Verantwoordelijkheid nemen en zelf doen, dat zou respect afdwingen.

 • w v gemert

  Ik ondersteun de stelling: niet aan een tafel waar vertegenwoordigers zitten van wakker dier en niet alleen in de pluimveehouderij maar ook zeker de varkenshouderij. Laten de pluimvee houders en de varkenshouders gezamenlijk optrekken.

 • Snel

  wakker dier zou zich maar eens inzetten voor de dieren in de Oostvaardersplassen, maar daar hoor je ze niet over. Zolang ze daar niets aan doen zijn ze hun bestaansrecht niet waard. Als je ze daar mee confronteert geven ze niet thuis.

 • Jan Arthur

  Die lui van wd gewoon negeren.

 • A1967

  Zulke spotjes zijn alleen bedoeld om enig bestaansrecht te houden, als de sector laat zien goed bezig te zijn wordt WD overbodig, WD wil alleen zichzelf in stand houden, je kunt een discussie dan ook nooit winnen, de eindconclusie van Vogel is het enige juiste wat je kunt doen.

 • Ad7

  Wakker dier zijn vegetariërs: die zijn pas tevreden als er niemand meer vlees eet. Als het aan hun ligt gaan de tijgers in de dierentuin nog aan de biologisch ongemodificeerde tofoe.

 • koster

  Vegetariërs lopen een extra risico op bepaalde tekorten in hun voeding. Als je weet dat je hersenen vol zit met verzadigd vet en cholesterol, dan is het niet moeilijk om in te zien dat als je dat soort voedsel mijdt, je hersenen daar ook onder te lijden hebben.
  Dus lekker roomboter smeren, eitjes eten en niet meer de vetrandjes van het vlees af snijden.
  Om niet meer aan tafel te gaan met wkd lijkt mij een goede beslissingen, maar om vervolgens dieren op te hokken onder de smoes van de groei van de wereldbevolking e.d. is ook een verzonnen excuus (al gelooft de schrijver er misschien wel in).
  Laten we alsjeblieft produceren met respect voor de bodem en met respect voor het aard van het dier.
  Een bodem hoort niet met ontsmet te worden, platgegooid met kunstmest of elke week met een spuit erover.
  Dieren horen niet afgesloten van daglicht o.a. te worden gehouden, tenzij je viswormen of mollen kweekt.
  De groep consumenten die daadwerkelijk het betere segment koopt groeit.
  En dan nog.
  Wil je dan liever voor die groep neanderthalers van consumenten losgeslagen van de natuur produceren en in de race om de laagste kostprijs alles doen voor de goedkoopste kilo kip? In dat geval wens ik je een kerst met veel roomboter en eieren toe!

 • w v gemert

  koster, ook iemand met een beperkt besteedbaar bedrag per week moet keuze mogelijkheden hebben of zou jij die vanuit jouw ivoren toren voor hem willen bepalen wat hij moet eten ?

 • trijnie

  @Bankivahoen, ik zie liever dat 50 boeren een zelfstandig bedrijf
  beheren dan dat er van die megabedrijven zijn. Dit soort bedrijven, lees Dikke deuren, maken door hun expansie dat andere bedrijven het lootje leggen. Maar dat zal hun een zalige zorg zijn.
  Stel dat er in zo'n megabedrijf vogelgriep uitbreekt dan is het helemaal erg.
  We gaan kapot aan bedrijven als Shell, monsanto, bayer en alle mensen, dus ook agrariërs met grootheidswaanzin in de kop.
  Ze hebben al veel kapot gemaakt en het tij zal niet meer te keren zijn, tenzij er iets ergs gebeurt, als deze wereld al bedorven is door hun hang naar geld, dan misschien dat we nog kunnen reddennwat er te redden valt.

 • trijnie

  Somporn, WD heeft net zoveel of weinig recht van spreken dan agrariërs en iedereen in dit land. Jullie zorgen op jullie manier goed voor jullie dieren maar het is toch niet normaal dat kippen of varkens hun hele leven in een kunstmatig verlichte staal zonder stro of strooisel verblijven.
  Normaal is het ook niet om koeien op enkele vierkante meters in een stal te houden. En zo kan ik nog wel even doorgaan .
  Wakker Dier ageert daar tegen. Niet altijd op een volwassen manier en dit is jammer, het zou anders moeten.
  Dat het in de landbouw, in het algemeen, steeds meer Mega wordt, vind ik ook jammer . Een boer kent zijn dieren niet meer, de band gaat, is, al weg. Bij de kippen zou het net zo goed over planten kunnen gaan, zoals het in die grote stallen gaat.
  En wat die man van 2 miljoen betreft, die kon net zo goed bij Shell gaan werken, hij is alleen nog maar boer als het over WD gaat.

 • w v gemert

  trijnie, we leven in een vrij land, vrije meningsuiting maar er zijn grenzen. Indien een organisatie als w.d. bepaalde bevolkingsgroepen bewust stigmatiseert, leugens rond zaait, halve waarheden verteld en varkensboeren in het verleden vergelijk met kampbeulen dan snap ik niet dat jij je niet distantieert van deze organisatie. Wij houden ons aan de wet (zoals een gemiddelde Nederlander ) en handelen met redelijke fatsoensnormen, gelet op bovenstaande kan je dat van w.d. niet zeggen.

 • alco1

  @Trijnie . Je zegt dat het niet normaal is de manier van varkens, kippen en koeien houden.
  De dieren voelen zich wel goed, anders zou groei en productie de boer wel tot andere productie methoden aanzetten.
  Het is ook de manier concurrentie aan te kunnen met het buitenland.
  Groter. We zien het overal als teken van vooruitgang. Nog nooit heeft een boer een oude stal vervangen voor een kleinere nieuwe.
  Ziekte uitbreken in een megastal heeft grote consequenties, dat is waar. Maar de kans is ook vele malen kleiner en let wel. Er zijn daardoor ook grootte dier vrije zones, dus zal besmetting doorgeven minder kans hebben.
  Kijk naar Korea waar elk huisje dieren heeft en waar hele gebieden vernietigd moesten worden.
  En nogmaals: 'Als een boer niet goed is voor zijn dieren, zal het omgekeerde ook het geval zijn.

 • trijnie

  W v Gemert het is niet goed als WD dergelijke uitlatingen doet.
  Op die manier zijn ze verkeerd bezig. Dat ben ik helemaal met u eens.

 • koster

  ik zit niet in een ivorentoren hoor W v Gemert. Ik probeer alleen door al die bullshit heen te prikken, die zo vaak over ons uitgestrooid wordt dat we zijn gaan geloven.
  Over de groei van de wereldbevolking bv, groeit die vanwege de aanwas of vanwege gemiddelde hogere leeftijd?
  Als de helft van al het voedsel weggegooid wordt, dan is het toch niet de taak van de agrarier om 2x de behoefte aan voedsel te verbouwen?
  Dat bio de wereld niet kan voeden. Een mens die voedsel eet wat volop bewerkt is, heeft meer nodig, dan iemand die puur eet. Mijn biobuurman die al jaren goed voor zijn grond zorgt, heeft een puike opbrengst! En ik ben zo slim dat te erkennen en daar de kunst af te kijken! Volgens sommige is hij extensief en kan het daarom. Aangezien hij geen Amerikaanse en Braziliaanse en Argentijnse hectares heeft weet ik het nog niet zo of hij wel zo extensief is tov van een gangbare boer.

 • koster

  En over dat mensen geen geld hebben, wel een klein deel heeft het op dat gebied inderdaad lastig, voor de rest geldt dat het een keuze is. Ik kies in de winkel voor beter voedsel en een ander voor de kiloknaller en een mooie auto. Prima. Maar kom dan niet bij mij janken dat je gezondheid de wensen overlaat en dat de wereld naar zijn grootje is.
  En zo geldt het ook voor de boeren. Sommige zitten in de situatie dat ze weinig keus hebben, maar de meesten hebben wel mogelijkheden om betere keuzes te maken. Wij boeren zelf ook niet bio. Dat ligt niet in ons bereik. Maar we proberen wel het land te verrijken ipv te verarmen, onze koeien hoeven niet op de roosters af te kalven bv, ze hoeven ook geen gmo-voer te eten. Gmo gaat namelijk helemaal de wereld niet redden en over het redden van de wereld gesproken. Als de rijkste familie 70 miljoen per mens van deze aardbol aan vermogen heeft, dan hoeven we voor de redding niet omhoog te kijken, dus ook niet naar de producten van rijke firma's.
  En ik ben het zo als zo vaak deels met Trijnie eens. Liever 20 boeren met 100.000 kippen, dan 1 met 2 miljoen. Trouwens, doe mij er maar 10 of 15 boeren en laat die anderen maar kippen overzees gaan houden. Ik ben er een voorstanders van om land voor veevoer ook met dierlijke mest te bemesten. Eigenlijk wel een beetje raar dat er nu zoveel afstand tussen de dieren en de grond zit.

 • w v gemert

  Koster, u gelooft de Verenigde Naties niet wat betreft de wereldbevolking, waar baseert u uw standpunten dan op ? U en uw buurman zorgen goed voor uw grond, suggereert u hier mee dat anderen dat niet doen ? Iemand die puur eet in plaats van bewerkt voedsel heeft minder nodig op welk onderzoek is die stelling gebaseerd ? Zo kan ik nog wel even doorgaan met u verhaal, u mag erin geloven maar ik vertrouw toch meer op wetenschappelijk onderzoek..

 • A1967

  W van Gemert, U geloofd dus de VN, prima, maar wanneer zien we dat terug in de prijzen, moet de landbouw uit eigen zak investeren in hogere productie terwijl de afnemers steeds minder betalen omdat we voor een zogenaamde wereldmarktprijs moeten leveren wat in het algemeen een overschotmarkt is.

 • w v gemert

  A1967, mijn antwoord gaat over de reactie van Koster. Uw vraag kan ik niet beantwoorden, wel kan ik u bevestigen dat diegene die extra eisen aan ons voedsel stellen er ook voor zouden moeten betalen , en iedere organisatie die dat meer mogelijk maakt zal ik ondersteunen zoals de POV.

 • coen

  coen coumans
  De mensen WD zitten daar gewoon voor de kost en als ze hun doelen bereikt hebben, dan gaan ze steeds weer verder, omdat ze anders werkloos worden. De weg van WD is een doodlopende weg want als er steeds meer ruimte voor de dieren moet komen en het moet allemaal terug naar de 'Ot en Sien' boerderij, dan is er teveel CO2, NH3 en geur uitstoot en de mensen gaan honger lijden.

 • Martin Oldenhof

  Hoogste tijd dat LTO zo vlak voor de kerstdagen ook maar een reclamespotje op de markt zet.
  Koop voedsel wat geproduceerd is in Nederland,
  Nederlandse producten, het meest gecontroleerde product ter wereld.
  Smakelijke feestdagen, de Nederlandse agrarischer sector.

 • b.brink1

  Keurig Bert. De spijker op de kop. Wakker Dier volkomen negeren en zeker de grootgrutters. Elke minimum contact dat ze krijgen sterkt ze. Via Facebook wordt elk programma v.t.v. aangekondigd, alleen wanneer het hen niet past (lees: de enige waarheid) dan wordt niets gemeld, zo ook met de documentaire 'Vlees, wat kost het ons?'. Geweldig neergezet, en niet omdat het 'ons' past, maar het is de waarheid en geconcludeerd door de presentator die zeer sceptisch aan de docu begon. Conclusie: eet wat minder vlees, maar het vlees dat gegeten wordt hoort in iedergeval niet biologisch te zijn.

 • John*

  @ koster, de aangevoerde grondstoffen van overzees worden hier vlees en later via de mest aardappels, bieten of mais. De andere optie is hier met kunstmest aardappels bieten en mais telen. en de mest terugsturen. nu zetten ze daar gewoon kunstmest in..

 • ekkelkamp

  kan je van deze uitspraak (boven aan) geen sticker maken.
  dan doen we die allemaal achter op onze auto.

 • koestal

  Stuur wakker dier naar Afrika om de laatste neushoorns en olifanten te redden,die zijn anders binnen 10 jaar door stropers uitgemoord.Dat is beter dan hier zich bezig houden met muggezifterij

 • Broes

  Goed voornemen voor Bert Vogel in 2015: haal die bananen uit je oren!

 • John*

  de nederlandse consument is tevreden met de kwaliteit van ons product anders zou ze niet naar de kiloknaller grijpen. Denk daar maar eens aan..Die paar schreeuwers willen ons een hoop eisen opleggen en zullen onze producten nooit kopen. Het enige wat gebeurt is dat de kostprijs stijgt wat alleen maar gecompenseerd kan worden met verder opschalen van de veehouderij. De schuld van de megastallen ligt dus bij wakker dier en consorten en niet bij de kiloknaller!

 • Ishtar

  Goed voornmen 2015 is vaker deze blogs e lezen, immers dit zijn de professionals, en daar kan men nog veel van leren.
  Ze produceren zorgvuldig voedsel voor de mens, en om de wereld te reddden, en geld is daarbij een afgeleide.........

 • PetervanKempen

  Het is goed om als boeren samen te discussieren over wat een aanvaardbare wijze van voedsel produceren is, als hier gebeurt.
  Het is fout om organisaties als Wakker Dier, die zich volkomen hebben gediskwalificeerd door hun bedriegelijke en kwaadaardige campagnes, waar dan ook en hoe dan ook serieus te nemen. Zij en hun methoden vertegenwoordigen alles waar democraten en fatsoenlijke mensen tegen zijn. Een soort IS op actie gebied, die laatste spot over stikkende varkens in ammoniaklucht. Bert Vogels heeft gelijk, boycotten en publiekelijk op hun immoreel gedrag aan de schadpaal nagelen. Dit soort kwaadaardig misleidende spotjes heeft niets meer met maatschappelijke discussie te maken. Het tragisch dieptepunt in moraal is nu wel bereikt door deze ontspoorde fundamentalistische vegetariers. Boycotten dus en mijden als de pest.

 • Kippenboerke

  Enigste oplossing: zet ze zonder geld! Eerder houdt het toch niet op. Deze extremisten blijven de consument bestoken tot ze hun doel bereikt hebben; de hele veehouderij uit Nederland en daarna komt het buitenland aan de beurt. Supermarkten worden wel gedwongen om te buigen voor dit tuig.Of we gaan ze kapot procederen? Ooit al iemand aan gedacht?

 • joannes

  Zolang je false reclamespotjes en campagnes tolereert en niet pareert met de werkelijke situatie hebben ze meer invloed op het publiek dan de Boeren. Ga naar hun websites en bekijk hun campanes en iedereen uit het vak ziet dat er overdreven en eenzijdig wordt geïnformeerd. Boeren moeten allereerst goed kijken of ze niet direct of indirect donaties aan deze lui geven, deze direct stoppen, en ten tweede moet op elke aktie gereageerd worden met een deskundige, gedetailleerde weerlegging! Het verhaal van de koeien in de wei, het verhaal van de beren, het verhaal van de vlees kuikens, enz, enz, Natuurlijk zullen er incidenten zijn onder boeren die niet door de beugel kunnen maar die moeten als incidenten worden aangepakt en niet als de algemene norm waarmee een gehele bedrijfstak om zeep geholpen wordt.

 • PetervanKempen

  Een gagvaarding door een belangenvereniging zal in ieder geval de publiciteit richten op de immorele wijze van reclame voor hun dogma. Ik denk dat burgers dat wel oppakken. Zo een schofterige spot als over de ammonial inhalerende varkens, dat moet je heeeelemaal uitspinnen, want ze zijn zo fout als ik weet niet wat en kunnen op geen manier zich voor dit wangedrag excuseren: Varkens sector: SPIJKER ZE TEGEN DE MUUR met een aangifte van onrechtmatige daad en aantasting van eer en goede naam van uw leden , en geef daarmee aan dat er nu grenzen overschreden zijn. Een rectificatie in alle landelijke dagbladen lijkt me een mooi kerstcadeau voor de sector.

 • koster

  Van Gemert, je mag hier geen linken neerzetten, maar alles wat ik beweer kan via google/youtube gevonden worden. Dus leef je uit.
  Er zijn veel boeren die niet goed voor hun gronden zorgen, meestal onbewust. Als je bv grond moet ontsmetten om een teelt te kunnen doen, dan vraag ik mij toch echt ernstig af wat de voorgeschiedenis is van dat perceel. Agrifirm o.a. probeert ons ook steeds te vertellen dat we de mais preventief moeten spuiten tegen ziek. Aangezien ziektes voortkomen uit mismanagement en tekorten kun je misschien beter steenmeel strooien. Het is maar een idee. Als ik hoor dat bv op de jonge gronden zoals de flevopolders betere kringloopcijfers behaald worden, vraag ik mij af of dat niet komt doordat die gronden NOG mineraalrijker zijn en die betere cijfers meer uit de intering op de voorraden komt dan uit management. Al moet ik zeggen dat ik dit laatste niet kan onderbouwen, dat is meer mijn gevoel.
  @John, daar heb je een punt. Er blijft dan trouwens nog steeds stront over als we er zorgvuldig mee om mogen gaan.
  @joannes. Helemaal waar. Pareren die onzin van wd, anders blijft hun boodschap hangen.

 • w v gemert

  Koster, er zijn vele chauffeurs die zich niet altijd aan de wetten houden, met soms doden tot gevolg, spreek jij daar iedere chauffeur op aan ? Misschien heb je zelf een rijbewijs en wil jij op gedrag van die enkeling aangesproken worden ? ik wil niet aangesproken worden op een enkeling in de agrarische sector die zich niet aan wet en regelgeving houdt. Niet generaliseren !!!

 • pantass

  ze zouden WD moeten aanklagen voor smaad en laster. ik heb eens een keer naar de Albert Hein gebeld met de vraag of ze het wel normaal vonden dat de b.v AH zo te kakken werd gezet (en daarmee de hele keten). Dat grietje dat ik aan de lijn had snapte er natuurlijk niks van. ze zou er een melding van maken, en ik zou worden terug gebeld. Ik wacht nog steeds op een reactie.

 • koster

  ik wijs niet met de vinger w v gemert, ik constateer slechts. Met de vinger wijzen zou trouwens wel heel apart zijn aangezien boeren tot mismanagement aangezet worden door de overheid, de wetenschap, toeleverende bedrijven, vakbladen en ze/wij/ik hebben het ook nog eens op school geleerd. En ik wijs niet/deels met mijn vinger daarheen.
  We zouden ons juist niet aan de wet moeten houden als we dierwelzijn en bodemgezondheid op de 1e plaats zouden zetten.
  Afijn mijn goede voornemen is niet om voor don quichot te gaan spelen.
  Er is gewoon zoveel verziekt tegenwoordig en de oplossing moet van onderop komen. Jouw actie past daarin pantass

 • mr X

  Bert heeft niet in de gaten dat hij steeds meer wordt gedwongen op de knieën te gaan voor Wakker Dier. Met de eiproduktie werd de legbatterij steeds meer in de ban gedaan onder druk van de winkels/consumenten. Hetzelfde gebeurt met de vleeskuikens. De laatste 2-3 jaar is al wat veranderd in de m2/bezetting. En er gaat nog meer veranderen. Eerlijk gezegd begrijp ik de dwarsheid van veel producenten niet. Het is toch eenvoudig produceren wat de markt vraagt. En niet anders. Niet de producent bepaalt, maar degene die betaalt. Daar is geen woord frans bij.

 • joannes

  @mr X, De Producent bepaalt op het moment dat hij niet kan produceren voor verwachtte opbrengst! Dat punt bereiken we langzaam maar zeker. Simpel om het feit dat de bedrijven met de opgelegde of gewenst beperkingen geen inkomen meer kunnen verdienen. Hoeveel Boeren stoppen er? En hoeveel Boeren starten er? De gemiddelde leeftijd ligt al boven de 55 jr! De consument drijft tot dat het niet meer gaat! De consument vergelijkt Boeren productie met andere producten in hun houding maar in hun verhaal en aktie verwachtten ze een zorgzame bijna persoonlijke behandeling. Deze inconsequentie is het probleem bij de consument die een onmogelijke opdracht bij de Boer legt! Onmogelijk omdat geen consument het geld heeft of besteedt voor de aandacht voor dieren die men eist!

 • alco1

  @Joannes. En dat is nou net de doelstelling van de anti's.

 • mr X

  Mt Johannes: de boeren maken nieuwe stallen, zonder dat ze zich afdragen of hun producten wel een goede prijs opbrengen. Nederland produceert veel voor de export. En daar zit de grote zwakte. Bij het minste of geringste incident staat alles stil. Ik vind dit het meest complexe voor de Nederlandse veehouderij. Kijk nu bijvoorbeeld naar de melkprijs.

 • PetervanKempen

  Inderdaad, Nederland produceert veel voor de export. Toevallig is de agrarische export na al die linkse verbeteraars, en het daardoor verliezen van al onze maakindustrie, nog het enige primaire product wat rechtstreeks bijdraagt aan de betalingsbalans. Wat de nederlandse consument betreft: gooi de winkels maar vol met biologisch dynamische handel dan ben je nog niet eens 20 procent van je productie kwijt en die volle schappen met prima spullen kopen ze vervolgens maar voor 10 % leeg. De rest heeft er dus maling aan en kijkt alleen naar de prijs. Sommigen moeten een landing maken want komen zo hoog te vliegen van de werkelijkheid dat ze de realiteit van de markt niet meer zien. Wakker Dier vertegenwoordigt niet eens die 10 % biologisch vleeskopers, want die zijn vegetariers.! Negeren dus, Vooral met de kerst even niet aan die engerds denken dat verhoogt de kerstsfeer. De beste wensen aan iedereen en WD van harte beterschap.

 • joannes

  @mr X, Nederland produceert veel voor Export omdat dat in de historie al jaren is opgebouwd en gestimuleerd. Gestimuleerd door Cooperaties, Financiers, de banken. en niet te vergeten de Landbouw Universiteit WUR. Alle, soms zelfs tesamen in projecten, stimuleerden innovatie, schaalvergroting en export. Ieder voor eigen motieven of het abstracte ¨ de wereld behoefte¨. Leg het probleem niet bij de Boeren die al generaties zijn opgevoed in die trant. Men had goedkope grondstoffen nodig voor handel en die hebben boeren altijd geleverd. Wanneer er nu verandering moet komen zal de omgeving daar óók verantwoordeljkheid moeten nemen, en niet alleen met het stoppen van financiering en vergunningen. Er zal compensatie moeten komen in de vorm van beter betaalde productie of ander inkomsten, anders is het Familiebedrijf wat al jaren voor minimum prijzen produceert het zoveelste slachtoffer van strategische Politieke fouten.

 • Jan van het Zand

  wakker dier en de dierenbescherming zijn op 23 december 2014 niet in staat om een reactie te geven in verband met vakanties van de medewerkers, bestuursleden en wat daarmee samenhangt.
  Tja, ze hebben een dik inkomen én een leuk vermogen op de bank.
  Het betreft wellicht amper 5% van de consumenten.

  De gangbare landbouw produceert voor die andere 95% van de consumenten die elke maand moeite moet doen om niet met een roodlopende betaalrekening te zitten.

 • koestal

  Wakker Dier moet nodig naar Afrika ,daar worden de komende 10 jaar de laatste olifanten en neushoorns uitgeroeid door stropers voor de Chinese markt. Dat zou verstandiger zijn dan hier in Nederland te blijven muggenziften

Laad alle reacties (52)

Of registreer je om te kunnen reageren.