VarkensOpinie

Braziliaanse varkenshouderij investeert in toekomst

De Braziliaanse varkenshouderij past goed bij de beeldvorming van Nederlandse burgers, zoals de open stallen. Dierenwelzijn vanuit Europees perspectief staat er centraal. Want als Brazilië naar de Europese markt wil, moet het land investeren in de toekomst.

In het kader van mijn Nuffield-studie bezoek ik Brazilië, op zoek naar de mogelijkheden voor meer toegevoegde waarde in de varkensvleesketen. Ik bezocht de faculteit voor diergeneeskunde en zootechniek van de universiteit van Sao Paulo bezocht en een groep varkenshouders in Arapoti.

Seminar dierenwelzijn

Elke vrijdagmiddag is er een seminar op de campus. Professor Adroaldo Zanella van de veterinaire faculteit en zootechniek nodigt mensen uit om een presentatie te houden. Afgelopen vrijdag was het mijn beurt om iets te vertellen over dierenwelzijn in de varkenshouderij vanuit Europees perspectief. De luisteraars waren collega’s van Adroaldo en een aantal studenten. De deelnemers aan het seminar nemen altijd iets mee voor een goed doel. Dit keer was dat voer voor honden van arme mensen.

Nieuwe kraamhokken

Op zaterdagmorgen had ik een gesprek met studenten die bezig zijn een nieuw kraamhok te ontwikkelen. Ze lieten me hun ontwerpen zien. Ze zijn van plan om een prototype te bouwen en te onderzoeken of het systeem werkt. Ze doen een proof of principle met weinig geld. Ze hoeven zich geen zorgen te maken over emissies en over ventilatie, want vrijwel alles gaat hier in Brazilië via natuurlijke ventilatie. Ik denk dat de houderij hier erg goed past bij de beeldvorming van Nederlandse burgers. De open stallen geven een vriendelijk beeld, meer dan onze gesloten houderij. Toch zijn er hier initiatieven om de stallen gesloten te maken. Het zou mooi zijn als studenten uit Nederland en Brazilië hun ervaringen konden uitwisselen. Eens kijken wat de mogelijkheden zijn.

Voorlopers in Brazilië

In Brazilië is er nauwelijks nog groepshuisvesting bij de dragende zeugen. Toch zijn er enkele varkenshouders met groepshuisvesting. Beate von Staa is een van de varkenshouders die gedeeltelijk zeugen in groepshokken heeft. Een andere varkenshouder heeft voerstations voor zijn 1.200 zeugen. Dit zijn de voorlopers.  Zo wordt er de komende dagen een conferentie georganiseerd over groepshuisvesting. De mensen die ik hier spreek, zeggen dat er steeds meer belangstelling is voor dit onderwerp.

Bilateraal overleg Europa en Brazilië

Zo was er vorige week een conferentie over de wijze van slachten van de dieren. Met name de training van de mensen staat centraal. Alle maatregelen zijn op vrijwillige basis. De dierenwelzijnsorganisatie traint de mensen en wordt hiervoor betaald. De Europese Unie heeft regelmatig een bilateraal overleg met de Brazilianen over dierenwelzijn. Het gaat dan vooral over de technische zaken met betrekking tot dierenwelzijn. Morgen spreekt ook Gavinelli, hoofd dierenwelzijn van EU – DG Sanco op de conferentie.

Ruimte voor uitbreiding

Ik gaf ook een lezing voor een groep varkenshouders, tweede generatie Nederlandse emigranten, uit de omgeving van Arapoti. Ook hier stond dierenwelzijn vanuit Europees perspectief centraal. In hun omgeving is net een nieuwe slachterij gebouwd. De verwachting is dat hier nog ruimte is om de productie uit te breiden. Dus is het belangrijk dat de varkenshouders investeren in hun toekomst en niet in systemen die er nu zijn. Je bouwt immers om er jarenlang mee vooruit te kunnen. En als Brazilië naar de Europese markt wil, moet het land investeren in de toekomst.  De klant bepaalt immers!

Handel

Rusland is een belangrijke afzetmarkt voor Brazilië. Opvallend is dat Rusland opeens minder principieel is ten aanzien van het gebruik van de groeibevorderaar ractopamine in Brazilië. In 2013 ging 30 procent van de exportwaarde naar Rusland. Meer dan 21 procent gaat naar China en Hongkong en 15 procent naar Oekraïne. De exportproblemen van de Europese Unie naar Rusland speelt de Brazilianen in de kaart. Ze kennen nu een periode van zeer goede prijzen. Op de spotmarkt was de top 5,08 real, omgerekend ruim €1,60. Braziliaanse varkenshouders zijn dan ook zeer goed te spreken.

Maar sinds vorige week zit de klad in de handel. Rusland vindt de prijs te hoog en neemt minder vlees af. Het schijnt zo te zijn dat ook de Brazilianen regelmatig problemen hebben met de goedkeuring van bedrijven voor export naar de Russische markt. Net als wij in Europa.

Beheer
WP Admin