Boerenblog

13 reactieslaatste update:5 dec 2014

Braziliaanse varkenshouderij investeert in toekomst

De Braziliaanse varkenshouderij past goed bij de beeldvorming van Nederlandse burgers, zoals de open stallen. Dierenwelzijn vanuit Europees perspectief staat er centraal. Want als Brazilië naar de Europese markt wil, moet het land investeren in de toekomst.

In het kader van mijn Nuffield-studie bezoek ik Brazilië, op zoek naar de mogelijkheden voor meer toegevoegde waarde in de varkensvleesketen. Ik bezocht de faculteit voor diergeneeskunde en zootechniek van de universiteit van Sao Paulo bezocht en een groep varkenshouders in Arapoti.

Seminar dierenwelzijn
Elke vrijdagmiddag is er een seminar op de campus. Professor Adroaldo Zanella van de veterinaire faculteit en zootechniek nodigt mensen uit om een presentatie te houden. Afgelopen vrijdag was het mijn beurt om iets te vertellen over dierenwelzijn in de varkenshouderij vanuit Europees perspectief. De luisteraars waren collega's van Adroaldo en een aantal studenten. De deelnemers aan het seminar nemen altijd iets mee voor een goed doel. Dit keer was dat voer voor honden van arme mensen.

Nieuwe kraamhokken
Op zaterdagmorgen had ik een gesprek met studenten die bezig zijn een nieuw kraamhok te ontwikkelen. Ze lieten me hun ontwerpen zien. Ze zijn van plan om een prototype te bouwen en te onderzoeken of het systeem werkt. Ze doen een proof of principle met weinig geld. Ze hoeven zich geen zorgen te maken over emissies en over ventilatie, want vrijwel alles gaat hier in Brazilië via natuurlijke ventilatie. Ik denk dat de houderij hier erg goed past bij de beeldvorming van Nederlandse burgers. De open stallen geven een vriendelijk beeld, meer dan onze gesloten houderij. Toch zijn er hier initiatieven om de stallen gesloten te maken. Het zou mooi zijn als studenten uit Nederland en Brazilië hun ervaringen konden uitwisselen. Eens kijken wat de mogelijkheden zijn.

Voorlopers in Brazilië
In Brazilië is er nauwelijks nog groepshuisvesting bij de dragende zeugen. Toch zijn er enkele varkenshouders met groepshuisvesting. Beate von Staa is een van de varkenshouders die gedeeltelijk zeugen in groepshokken heeft. Een andere varkenshouder heeft voerstations voor zijn 1.200 zeugen. Dit zijn de voorlopers.  Zo wordt er de komende dagen een conferentie georganiseerd over groepshuisvesting. De mensen die ik hier spreek, zeggen dat er steeds meer belangstelling is voor dit onderwerp.

Bilateraal overleg Europa en Brazilië
Zo was er vorige week een conferentie over de wijze van slachten van de dieren. Met name de training van de mensen staat centraal. Alle maatregelen zijn op vrijwillige basis. De dierenwelzijnsorganisatie traint de mensen en wordt hiervoor betaald. De Europese Unie heeft regelmatig een bilateraal overleg met de Brazilianen over dierenwelzijn. Het gaat dan vooral over de technische zaken met betrekking tot dierenwelzijn. Morgen spreekt ook Gavinelli, hoofd dierenwelzijn van EU – DG Sanco op de conferentie.

Ruimte voor uitbreiding
Ik gaf ook een lezing voor een groep varkenshouders, tweede generatie Nederlandse emigranten, uit de omgeving van Arapoti. Ook hier stond dierenwelzijn vanuit Europees perspectief centraal. In hun omgeving is net een nieuwe slachterij gebouwd. De verwachting is dat hier nog ruimte is om de productie uit te breiden. Dus is het belangrijk dat de varkenshouders investeren in hun toekomst en niet in systemen die er nu zijn. Je bouwt immers om er jarenlang mee vooruit te kunnen. En als Brazilië naar de Europese markt wil, moet het land investeren in de toekomst.  De klant bepaalt immers!

Handel
Rusland is een belangrijke afzetmarkt voor Brazilië. Opvallend is dat Rusland opeens minder principieel is ten aanzien van het gebruik van de groeibevorderaar ractopamine in Brazilië. In 2013 ging 30 procent van de exportwaarde naar Rusland. Meer dan 21 procent gaat naar China en Hongkong en 15 procent naar Oekraïne. De exportproblemen van de Europese Unie naar Rusland speelt de Brazilianen in de kaart. Ze kennen nu een periode van zeer goede prijzen. Op de spotmarkt was de top 5,08 real, omgerekend ruim €1,60. Braziliaanse varkenshouders zijn dan ook zeer goed te spreken.
Maar sinds vorige week zit de klad in de handel. Rusland vindt de prijs te hoog en neemt minder vlees af. Het schijnt zo te zijn dat ook de Brazilianen regelmatig problemen hebben met de goedkeuring van bedrijven voor export naar de Russische markt. Net als wij in Europa.

Foto

 • Een mooi koloniaal bouwwerk, het gebouw van zootechniek.

  Een mooi koloniaal bouwwerk, het gebouw van zootechniek.

 • De onderzoeksfaciliteit op de campus.

  De onderzoeksfaciliteit op de campus.

 • Professor Adroaldo Zanella (derde van rechts) met zijn medewerkers en assistenten.

  Professor Adroaldo Zanella (derde van rechts) met zijn medewerkers en assistenten.

 • In dit kraamhok blijven de biggen een week. Daarna gaan ze naar een kraamhok waarin de zeug los loopt.

  In dit kraamhok blijven de biggen een week. Daarna gaan ze naar een kraamhok waarin de zeug los loopt.

 • Een overzicht van de stallen voor kraamzeugen.

  Een overzicht van de stallen voor kraamzeugen.

 • In dit kraamhok komen de zeugen een week na het werpen. Voor de biggen is er een apart biggennest. Dit hok wordt regelmatig schoongespoten met water en er ligt wat strooisel op de vloer.

  In dit kraamhok komen de zeugen een week na het werpen. Voor de biggen is er een apart biggennest. Dit hok wordt regelmatig schoongespoten met water en er ligt wat strooisel op de vloer.

 • Dragende zeugen in de groep. Een nieuwe opzet voor een praktijkproef met welzijnsvoer.

  Dragende zeugen in de groep. Een nieuwe opzet voor een praktijkproef met welzijnsvoer.

 • Dragendezeugenhuisvesting met uitloop naar de wei.

  Dragendezeugenhuisvesting met uitloop naar de wei.

 • Een praktijkproef voor gespeende biggen. Een ouder varken te midden van de gespeende biggen. Leren ze van elkaar? Vertonen ze meer sociaal gedrag? Groeien ze sneller? De resultaten worden binnenkort verwacht.

  Een praktijkproef voor gespeende biggen. Een ouder varken te midden van de gespeende biggen. Leren ze van elkaar? Vertonen ze meer sociaal gedrag? Groeien ze sneller? De resultaten worden binnenkort verwacht.

 • De controlegroep.

  De controlegroep.

Laatste reacties

 • joannes

  Handel is en wordt steeds meer Politiek gedreven! Zo blijkt!

 • j.verstraten1

  Annechien, ik las altijd met met veel interesse je blogs in de tijd dat je landelijk vakgroepvoorzitter was en ook nu weer zijn je bijdragen prettig om te lezen en waardevol voor de beeldvorming.

 • Matthijs Verhagen

  Hamvraag; wat zou de Nederlandse consument kiezen als hij goed geïnformeerd is? Vlees met groeibevorderaars uit een leuk uitziend Braziliaans stalletje, of gegarandeerd veilig vlees uit een NL-stal met geborgd dierwelzijn en praktisch geen emissie? Ik denk dat het tijd is om dat eens te benadrukken.

 • somporn

  De Braziliaanse varkenshouderij past goed bij de beeldvorming van Nederlandse burgers, zoals de open stallen. Dierenwelzijn staat er centraal.
  Dus NL varkenhouders,maak uw borst maar nat want er wordt dus eigenlijk gezegd bedankt en rot maar op uit NL want Brasil is er klaar voor om de markt in NL over te nemen, bij deze een messteek in de rug van Annechien ten Have die een geweldige snoepreis maakt door Latijns Amerika op kosten van wie? Dus Mathijs Verhagen u hebt het bij het rechte eind,want wat van ver komt is veeeel beter!!!

 • miniplaat

  Dit ziet er natuurlijk allemaal heel leuk uit, alleen de Nederlandse burger wil absoluut geen open stallen vanwege de geurtjes die dan onverhoopt rondhangen. Afgezien van het klimaat kan dit dus uberhaupt niet in Nederland vanwege de emissie eisen. Ik denk als we niet zoveel kosten voor de emissie hadden hoeven maken, dat er ook wel meer van dit soort 'open stallen' in Nederland waren te vinden. Maargoed, het is het één of het ander..

 • joannes

  Schrijf een rapportage over met welke moeite en koste je aldaar een Varkenshouderij kan opzetten! Wie weet kunnen we zo het NL productie volume laten dalen voor een betere prijs! Zo het lijkt, heb je aldaar meer vrijheid en kansen, zeker met die prijzen!

 • fransderondhoeven

  kan in nederland ook maar dan wel met dezelfde personeelskosten als daar wie wil er voor dat geld hier werken?

 • Mtstermors1

  Hoe gaat het hier in de winter met de openstallen dan?

 • Mels

  Azijnpissers......

 • boerke brabant

  met de meeste woorden hebben het minste begrepen

 • somporn

  Boerke brabant,over een paar jaar spreken we elkaar weer en zien wie er gelijk heeft gekregen,ben bang dat menig bedrijf zwaar onder water komt te staan in NL , omdat men geen gelijk speelveld heeft met het buitenland.

 • W Geverink

  Beste Matthijs. Ik sta er iedere keer weer van te kijken hoe overtuigt jullie zijn dat alles in Nederland beter is dan in het buitenland. Nederland is zo veedicht dat dat je het vee echt overal ruikt. ( zelfs op de Efteling). De hoek van A12 en A18 vlak bij jouw kantoor spande op 17 Oktober jl de kroon. Wat was die lucht dik! Persoonlijk denk ik dat het gebruik van groeibevorderaars zoals Ractopamine aflopende zaak is. Het geeft (gelukkig) te grote problemen bij het vermarkten van het vlees. Verder zal ik je er aan herinneren dat het paardevlees van hier pas aan jullie kant van de oceaan veranderde in rundvlees.

 • joannes

  Dat idee van een behoorlijk ouder varken in de koppel om m.i. de hiërachie te controleren in de een na laatste foto; wordt daar in NL ook onderzoek naar gedaan? En zo ja wat zijn de resultaten? Bij trog neemt die wel veel ruimte, en die zal zelf wel groeien, maar of het de discipline bij die andere positief beïnvloed moet ik nog een keer zien!

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.