Boerenblog

4972 x bekeken 29 reacties

Hoezo, de Nederlandse varkensboer is de beste?

Waarom denkt de Nederlandse varkensboer dat varkensboeren in het buitenland niets kunnen?

De Nederlander is overal ter wereld de beste in alles, ook in het houden van varkens. Toch? Nee, echt niet. Degenen die dat schrijven moeten wellicht eens wat vaker over de grens kijken, en daar met open ogen en oren informatie verzamelen en zich verplaatsen in de (leef)omstandigheden van de mensen ter plekke. Zo is een gemiddelde werknemer in een Oost-Europese varkensstal niet met zijn of haar toekomst bezig. Hij of zij werkt puur en alleen om 's avonds iets te eten te hebben voor het gezin. Dat is iets anders dan de Nederlander gewend is en dat heeft invloed op de werk- en denkwijze van de mensen. Bovendien zitten de Oost-Europeanen in een systeem dat totaal anders is dan dat in West-Europa. Je kunt als Nederlands toppertje gaan schreeuwen dat het 'rotvolk' is daar, en dat ze 'dom zijn' en 'niet willen werken' Maar ik garandeer je dat degenen daar jou een zielig mannetje vinden. En gelijk hebben ze.

Russische integratie
In een vorige weblog schreef ik over mijn bezoek aan Rusland aan een grote integratie, die jaarlijks 20.000 ton varkensvlees produceert én tot vlees verwerkt, met een eigen voerfabriek. Op zich is dit al een dimensie die 'de Nederlander' niet kent. In enkele reacties op deze weblog werd een beetje luchtig, zelfs meelijwekkend over de Russische varkenshouderij gedaan. Niet nodig, niet doen. Poetin gaat er voor zorgen dat de EU geen varkensvlees naar Rusland hoeft te exporteren. Ik ben weliswaar geen profeet, maar mijn gevoel zegt dat hem dat linksom of rechtsom gaat lukken. Waarom zou het niet lukken? Het Russische Miratorg breidt zo enorm uit, die uitbreiding schijnt al gelijk te zijn aan 30 procent van de huidige import. En dat is zomaar een voorbeeld.

Zeer winstgevend
Het Russische bedrijf waar ik ben geweest had heel beste biggen, betere biggen dan het Nederlandse gemiddelde. Biggen behorend tot de top 25 varkensbedrijven in Nederland. Ik denk dat het een bedrijf zou zijn dat in Nederland de biggen voor WeserEms + €8 zou kunnen verkopen. En dat voor een Rus die er weinig van kan. Mooi man. Ook de vleesvarkens groeien er 850 gram per dag. Nee, de voerconversie weten ze niet. Wat ze wel weten is dat het zelf maken van voer, het zelf fokken en zelf mesten van biggen, het zelf slachten en zelf verwerken van varkens zéér winstgevend is.
Nee, ze halen geen 32 biggen per zeug. Die 32 biggen móeten we overigens in Nederland wel maken, anders hoor je er over vijf jaar niet meer bij. En zelfs met 32 biggen hebben de meeste Nederlandse varkenshouders niets in eigen hand, dus niets te vertellen in de keten. In Centraal- en Oost-Europa werkt men met verticale integraties en pakt men uit alle schakels iets winst! Wie is nu de slimmerik? De beste is inderdaad de Nederlander qua technische cijfers. De slimste is de Centraal- en Oost-Europeaan die geld verdient en verticaal integreert.

Laatste reacties

 • wartena23

  Nog nooit heb ik zo'n slecht stukje gelezen. Eerst veronderstel je dat wij van toeten nog blazen weten van wat er gebeurd met de varkensmesterij in het buitenland, totaal uit de lucht gegrepen. Vervolgens schets je een beeld dat wij op termijn wel kunnen stoppen. Er is hier wel degelijk besef van wat er in het buitenland speelt.
  Slecht geschreven, onsamenhangend ook.
  Overigens lijkt mij dit slecht voor het leden aantal van de boerderij. Je hangt zelf te veel in Hongarije om denk ik. Kijk eens over de grens.

 • wikkerink

  @wartena23 Wat auteur probeert te vertellen is dat op termijn export naar Rusland een aflopende zaak is. Daarnaast zijn deze bedrijven gefocust op geld verdienen en niet op het doorbreken van biologische grenzen ( 35 biggen of 1000 gram ).

 • massy

  Wat een onzin verhaal misschien ook iets mee gekregen van het antibiotica gebruik want dan denk je er wel anders over.

 • flyinghollander

  Zo de trappers staan al klaar. Massy wat wil je nu zeggen? Dat ze daar maar wat doen, ze gaan daar in Rap tempo omhoog, door bv kennis uit EU/VS te kopen. Putin zijn doel en gaat hem ook wel lukken ook is geen import meer van hoofdproducten.

 • Piet Piraat

  Je kunt natuurlijk je kop in de grond steken, maar je kunst natuurlijk ook wat oppikken wat iemand als de auteur van dit stuk schrijft. Iemand die wel verder kijkt dan de sloot voor zijn huis.

 • ohzo

  Inderdaad zou ik ook maar eens van de ' arrogante' gedachte weggaan dat Nederland nog steeds een voorgangsland is op agri-hebied. Oost-Europa en Asia zijn heel hard op weg om dat in te halen..

 • xw

  Waarom zou het slecht zijn voor het ledenaantal van de Boerderij als een blogger schrijft wat hij daarginds waarneemt?

 • geen boer

  ik vind het helemaal geen slecht stukje. Pluimvee en varkens loopt in landen Rusland maar ook China vrij goed, melkveehouderij blijkt daarentegen veel lastiger te zijn. De kolossale integratiemogelijkheden van grote hoeveelheden landbouwgrond dicht bij de eindgebruiker zijn hier te lande wellicht niet direct duidelijk. Het grootste probleem voor de Russen zijn volgens mij de Russen zelf. Net als elke BRICS economie is het politiek instabiel en kan de boel in korte tijd imploderen.

 • w v gemert

  In de top veertig van de wereld van varkenshouders staat Nederland bovenaan. Dit op basis van tiental meetpunten zoals o.a. dierwelzijn ,milieu, voedselveiligheid en prijs-kwaliteit verhouding enz. Ik heb nog nooit gelezen dat wij minachting hebben voor varkenshouders uit andere landen, met dit soort vergelijkingen probeert u de Nederlandse varkenshouders een bepaalt stempel op te drukken. Als ik eigenaar was van de Boerderij dan ontsloeg ik u op staande voet wegens onnodig schofferen van een groot aantal van zijn lezers.

 • Joseph,de man

  Verticale integraties,
  daar kunnen wij nog een hoop van leren, het is ons nog steeds niet gelukt om als varkenshouder een simpele totaal afrekening van een slachterij te krijgen, om vervolgens zelf met de transporteur in een van te voren bepaald tarief af te rekenen.
  Bovendien hebben wij als producent niets maar dan ook niets te vertellen over het hele gebeuren na de slachterij.
  Allen maar meer en meer produceren voor een eigenlijk niet bestaande markt.
  En waar blijft nou onze zogenaamde NVV, die had toch allang een proces moeten beginnen tegen onze eigen zogenaamde VVD er, die de Russische markt heeft laten sluiten door zijn hoogmoedswaanzin om tegen Poetin tegen zijn schenen te schoppen over een dramatisch vliegtuigongeluk, waarvan nog steeds niet duidelijk is dat hij er ook daadwerkelijk achter zat.
  En de boer hij ploeterde door en door 10 uur per dag voor een arrogante bank en 1 uurtje voor zijn gezin, zoals het een echte bankslaaf betaamt.

 • agratax2

  Ronald. Dat de Russen weten dat hun varkens van land (voer) tot bord winst opleveren. Dat ons varken van land (voer) tot bord winst gevend is weten ook wij in Nederland. Wij weten ook dat varkens maken niet of nauwelijks winstgevend is en dat weet de Rus niet. Ik heb verschillende bedrijven finacieel mogen uitrekenen en dan kwam er steeds uit dat de vleesverwerking het geld opbracht en dat vlees kopen zeker zo rendabel was dan zelf maken en minder risisco vol was. M.a.w. het fokken en mesten van varkens is in Rusland niet of nauwelijks goedkoper dan in de rest van Europa. Als wij in Nederland nu eens uitgaan van de hele vleesketen, maken de laatste schakels, verwerken en vermarkten de winst net als in Rusland en de daarvoor liggende schakels zijn blij als ze +NUL uitkomen. Uitzonderingen bevestigen de regel. @ohzo denk nu niet dat ik de Russen na trap. Ik heb respect voor de werkers in het veld, die met doorgaans beperkte middelen een top prestatie weten te genereren. Ik wil alleen aangeven dat de werkers in zowel het Oosterse als het Westerse veld zwaar ondergewaardeerd worden voor hun prestaties aangaande de voedsel productie.

 • joannes

  Je laatste opmerking toont dat je de markt en haar ontwikkeling niet goed begrepen hebt. Het Supermarkt/Hypermarkt concept heeft een snel groeiend maar nog steeds héél laag markt aandeel! Haar inkoop activiteit bestaat vooral uit het vinden van regelmatige, voldoende, kwalitatief gestandaardiseerde aanvoer. Prijs onderhandelingen zijn belangrijk maar volumes zijn veel belangrijker. En dat bij, op het ogenblik, een 5% marktaandeel voor Super/Hypermarkt concept. In WestEuropa ligt dit boven de 80% in een scherp onderling concurrerende markt op Prijs Volume en Kwaliteit. Het verschil maakt duidelijk waarom de volume exporten uit West europa zo interessant waren voor beide partijen. De Russische verticale projecten zijn nodig om het volume te realiseren en kosten efficiëntie is minder belangrijk. Niet tegenstaande; ze copiëren er daar lustig op los en kunnen grote stappen maken in hun ontwikkeling. Het knelpunt ligt in eerste instantie bij de retail die zich eerst zo moet consolideren als in West Europa voordat er echt op kosten, kwantiteit en kwaliteit geconcurreerd zal gaan worden in de Productie kolommen.

 • varkenshouder1

  Als je gaat denken dat je de beste bent moet je op gaan passen. Het buitenland loopt momenteel harder in dan wij hier met zijn allen denken. Ik denk dat er mogelijkheden zijn in het houden van de koppositie maar dan kom je uit in beter dierwelzijn en dergelijke. Kostprijs werken gaan wij altijd verliezen en daar moet je jezelf niet in blindstaren. Het is alleen een kunst om ook de kopers van ons vlees dit aan te leren en niet dat ze net als bij de kippen een grote mond hebben over batterijeieren en ze daarna vrolijk gaan kopen in landen waar deze batterijeireren wel geproduceerd worden. Daar kunnen wij inderdaad niet tegenop.!!!!

 • varkenshaasje

  wij moeten inderdaad niet denken dat we de beste zijn , maar er word hier tegen de stroom in wel een topprestatie geleverd.
  om de vergelijking te trekken met het oostblok slaat de plank helemaal mis want zonder subsidies in hongarije en rusland of het kunstmatig beinvloeden van de markt zoals nu gebeurt door poetin groeide de veehouderij in rusland echt niet als kool.
  het is een strategische keuze om daar te stimuleren en hier af te remmen maar dit moet je niet als een diskwalificatie van de nederlandse varkenshouder neerzetten.
  wel heeft hij gelijk in dat wij de winst niet goed verdelen en meer moeten integreren maar denkt hij dat daar de winst neerkomt bij de gene die de varkens verzorgt ??

 • J. Hogenkamp

  Klopt helemaal #varkenshaasje. Het Russische Miratorg gaf in een recente inleiding nog aan over een miljard (!) heel goedkoop geld van Poetin te kunnen beschikken. In Hongarije onlangs nog gezien dat er met enorme subsidies geïnvesteerd wordt. Vergelijk het maar met de jaren tachtig in Nederland, toen sommige regio's 50% WIR subsidie genoten. Appels met peren vergelijken, ben het overigens wel met Ronald eens dat we als Nederlanders meer buiten de eigen erfgrenzen moeten kijken, andere landen ontwikkelen hard. Dat het grotendeels op basis van goedkoop geld gebeurt en dat dit in Nederland geschiedenis is, daar moeten we het maar mee doen.

 • a.brosens

  Tja, wellicht oneerlijke concurrentie vanuit daar. Maar onze export zal er mee te maken krijgen.
  Nog zo'n voorbeeld: http://beefmagazine.com/beef-quality/montana-cowboy-goes-russia

 • W Geverink

  Dat de hollanders goeie varkensboeren zijn is een feit. Maar daar houdt het dan ook eigenlijk al heel vaak op. In het buitenland is de situatie vaak heel anders. In Noord Amerika kennen we bijvoorbeeld de zaai dip en de oogst dip. Omdat veel boeren ook een akkerbouwtak beheren en in de zeugenstal tijdens die piekperiodes wel eens wat terugkomers en andere zaken gemist worden. Ook maken heel veel boeren zelf hun voer, vangen zelf sperma en doen alle andere dingen die de Nederlandse boer vaak uitbesteedt. Daarnaast is de varkenshouder loodgieter, electricien, timmerman en onderhoudsmonteur. Om toch om vijf uur de deur achter zich dicht te kunnen trekken wordt overdag gewoon een extra zeug gedekt om de vleesvarkensstal vol te houden. Om te kijken wie de beste varkenshouder is moeten de economische cijvers vergelijkbaar gemaakt worden.

 • tedagro

  Het is in ieder geval duidelijk dat je in Rusland goed renderend varkens kunt houden. Hoge opbrengstprijzen en genoeg (extern)geld beschikbaar om te investeren, zodat er een totaalconcept voerproduktie/vermeerderen/afmesten/slachten opgezet kan worden. Kennis kan haalt men indien nodig uit het buitenland. Veel voordelen dus t.o.v. van de Nederlandse situatie.
  Al hebben we in NL de beste varkenshouders ter wereld, daar hebben we niet veel aan, er is maar voor een gedeelte van deze ondernemers toekomst, de rest valt af. Maar ja, wie van ons wil in Rusland, Brazilie of China varkens gaan houden ? Veel mogelijkheden en rendement maar of je er gelukkig van word is de vraag !
  Onze concurrenten zitten dichterbij en zijn landen als Denemarken, Duitsland, Belgie, Frankrijk. Ook daar zullen we de handen vol aan hebben !

 • ed12345

  Tedagro Nederlanse (varkens)boeren vind je overall ter wereld
  in Brazilie zou je verbaast staan hoeveel NLers er (varkens)boer zijn in de oude soviet unie zitten ze en waarschijnlijk binnenkort ook in china Als ik zie dat Rusland de krim heeft ingepikt ,doel waarschijnlijk het behouden van een marine haven aan de Zwarte zee, bezig is de oost oekraiene te ver ruslandiseren ,er regelmatig russische militairen vliegtuigen boven NATO gebied worden waargenomen al dit heeft tot gevolg een sterke verkoeling tussen rusland en het westen.
  Poetin heeft weinig keus als hij deze weg wil blijven volgen ,moet Rusland, vooral voor voedsel, zoveel mogelijk onafhankelijk worden dan is ook een eventuele waarde verminderig van de roebel minder catastrofaal

 • LUCTOR

  Ronald met deze blog zet je de werkelijkheid goed neer.@joannes waar haal jij die 5% super hyper markt aandeel vandaan?

 • wgtroosendaal1

  Ik vind dat het daar in Rusland er wel eerlijker er aan toe gaat dan in Nederland.

 • koestal

  In Nederland en Duitsland bepalen de supermarkten en slachterijen de varkensprijs,de fokker en mester hebben daar weinig invloed meer op.

 • joannes

  @LUCTOR, ik heb me vergist tussen de grootste speler en de gehele groep grote retailers, maar het blijft laag!
  Interessant artikel
  http://www.agf.nl/artikel/92182/Rusland-Logistieke-sleutel-tot-uitbreiding-van-de-retailmarkt

  en in Bloomberg; The top five Russian food retailers account for just 21 percent of the market. In the U.K. and Germany, the comparable figure is 60 to 70 percent.
  http://www.bloomberg.com/news/2014-11-20/no-ally-of-putin-retail-billionaire-pinched-by-sanctions.html

  En Nederland ligt het voor vleesop ongeveer 80% http://www.hbd.nl/pages/14/Bestedingen-en-marktaandelen/Supermarkten.html?branche_id=30&hoofdonderwerp_id=14

 • vanroose

  ieder varken dat je hier produceert moet je graan in voeren meerkost 6 euro
  ieder varken moet je hier mest verwerk meerkost 6 euro
  ieder varken moet hier geslacht worden en versneden meerkost 5 euro
  investering stal meerkost 3 euro
  is een meerkost van 20 euro in nederland en belgie dan in de oostbloklanden

 • joannes

 • Jan Arthur

  Jaja, varken en baasje mochten toch niet mee! Reden: het zwijn kon zijn manieren niet houden.

 • Nieuwenhuizen,C

  Scherp geformuleerd , als varkensboer in Oost-Duitsland kijken we er ook zo tegenaan. Technisch draaien we misschien minder dan de gemiddelde Nederlandse boer, maar veel andere zaken (mestafzet, inkoop eigen grondstoffen) maken dat we hier ook niet gemiddeld 32 biggen hoeven te draaien...

 • agratax2

  @ # 21wgtroosendaal124 nov. Verklaar je nader m.b.t. Eerlijker toegaan in Rusland.

 • hongarije

  Het zelfde geld voor de pluimveehouderij. In Hongarije zijn er integraties die qua technische resultaten niet onderdoen voor Nederlandse resultaten. Totaal geintegreerd, en de verkoop aan de winkels nemen ze ook zelf in de hand. Wel weer mooi dat ze voor iedere schakel een Nederlandse specialist inhuren.

Laad alle reacties (25)

Of registreer je om te kunnen reageren.