Boerenblog

14 reacties

Beren

Er wordt weer volop gekort op berenvlees. Een rare ontwikkeling.

De afgelopen jaren is volop ingezet op het mesten van beren. De laatste maanden wordt in de vakbladen weer volop gediscussieerd over de berenkorting. Van Rooi meldt op 29 oktober een extra korting van €12 als in een kwartaal meer dan 55 procent beren worden geleverd. Deze €12 is bovenop de standaardkorting van €3.
Als ik me goed herinner heeft Van Rooi ooit al eens aangegeven dat de BV Nederland weer terug zou moeten naar het mesten van borgen. Dat zou de opbrengst voor de varkenshouder verhogen. Dit verdient mijns inziens toch aandacht. Immers, Van Rooi is niet gek, lijkt me.

Risico
Moeten we dan niet gewoon weer alle beerbiggen gaan castreren? Geen geouwehoer in de markt, maximale flexibiliteit qua afzet en een betere prijs voor de vleesvarkenshouder. Aan dat gekakel en geneuzel van Marianne Thieme en haar vriendinnetjes hebben we als varkenshouder (financieel) niks. We worden geconfronteerd met problemen in de afzet en dragen het risico zelf. De handel/slachterij wendt het risico immers af op de varkenshouder. Of wordt de varkenshouder een loer aangedraaid?

Gekort
Ik heb in 1993-'94 een groot onderzoek mogen doen naar de mogelijkheden van het mesten van vleesbeertjes, destijds nog bij het Proefbedrijf voor de Varkenshouderij in Rosmalen. In die tijd was de gulden er nog en werden beertjes gekort met 10 tot 15 gulden. Slachterijen en/of grossiers met afzet richting de vleesverwerkende industrie (lees: vleeswaren, bacon) verdienden 'goud geld' aan die varkens met ballen. Almelo, Rotterdam en Roosendaal waren destijds het mekka van de beren.

Uitsnijrendement
Berenvlees dat in de fabriek wordt verhit, geeft geen enkel probleem bij de consument. De eventuele penetrante pisgeur komt immers alleen vrij bij verhitting; dus al op het vleesverwerkende bedrijf. Gekookte/verhitte vleeswaren/bacon zijn dus prima voor berenvlees. Tevens heeft een beer een hoger uitsnijrendement qua vleesopbrengst. Dat brengt de verwerker dus meer geld op. Bovendien kan de industrie meer vet aan het magere berenvlees toevoegen om toch aan de minimale specificaties van de supermarktworst te voldoen. Dus waarom dan toch die kortingen van standaard €3 of in extremere gevallen €12 per beer? Ook Tönnies en Vion (hoewel het de vraag is of die laatste überhaupt een eigen beleid/mening heeft) hebben berenkortingen geïntroduceerd dan wel op stapel staan. Wat is er aan de hand? Waarom communiceren ze niet concreet hun afzetprobleem?

Berenneus
Maar ik ben te goeder trouw, er zal wel een afzetprobleem zijn. Daarom denk ik: castreren alle biggen. Zolang er geen chemische neus is die berengeur kan detecteren, moeten we er van afblijven. Overigens speelde in 1995 al het idee om een 'automatische berenneus' te ontwikkelen. Nu twintig jaar verder is de sector geen steek opgeschoten. Audi heeft al een auto die zonder bestuurder over het racecircuit scheurt en over vijf jaar zitten we zelf in een auto die we niet meer hoeven te besturen. Maar een technologisch berenneusje ontwikkelen kan de varkenssector niet. Onwil of onmacht?

Laatste reacties

 • joannes

  Was het maar zo Simpel?

 • w v gemert

  Uitstekende analyse ! Kwaliteitsverlies moet hier nog aan toegevoegd worden volgens een Nederlandse slachterij. Er moet m.i. een heroriëntatie komen op het castreren van beertjes met twee vragen. Is het welzijn van het varken verbeterd door het castratie verbod en is de kwaliteit van het vlees er op vooruitgegaan, indien beide negatief of een van de twee vragen negatief beantwoord worden , dan gewoon stoppen met castreren .

 • joannes

  Die hele Beren discussie is destijds achterbaks (via de ¨Dierenvrienden¨) in de markt gezet door een Multinational, Pfizer die dacht rijk te kunnen worden met 2x een dosis Improvac voor 50% van de varkens populatie! Dwars tegen overheids beleid ¨minder Medicatie¨ beleid in! Vele onderzoeken zijn partijdig en eenzijdig geweest! Dierenleed in het Hok is nooit goed belicht! Boeren zijn verleid met extra groei, en betere conversie! En het publiek is gemanipuleerd met een verhaal van ¨biggetjes doe je geen pijn¨! Ondertussen zijn we achteruit geboerd. De consumptie daalt! En de Beertjes hebben dagelijks mat en verkracht partijen!

 • silviabakel

  Idd of : 1 beren mesten in een concept
  2 gewoon castreren
  3 sprema selecteren op geltjes
  Onze honden en katten worden massaal gecastreerd om ongewenst gedrag te voorkomen en hierbij wordt er niet over dierenleed gesproken ( en terrecht ).
  En bij de biggen zou het dierenleed zijn, en is m.i. geen verschil met de hond of kat.
  En laten we idd eens kijken naar het leed later in de mest periode in het hok, dat is leed wat met een paar seconden voorkomen kan worden.
  Verder is door het leveren van beren aan de slachterij de markt voor het varkensvlees verkleind, welk exporterend land verzint dit, ons varkensvlees moet over de hele wereld verkocht kunnen worden.
  De vleeskwaliteit van beren is minder, dat kan toch niet blijven duren.
  En wie van ons doet er met een huisslachting een beer in de diepvries???

 • boerkebrabant

  silvia, we zullen het er bij de eerst komende leden vergadering in bakel eens over hebben, ik denk dat dit iets is voor de nvv om het grote publiek eens duidelijk te maken hoe het echt zit. en ik zal morgen mijn afnemer van mijn borgen/gelten eens bellen of ie de beren niet nog eens enkele euros meer wil korten, dan is het probleem vlugger opgelost als we denken

 • evanderpasch1

  Meer stinkers is minder consumptie is minder produktie dit is wat thieme wil

 • betsietijs1

  Mijn grootste punt van zorg is dat in 2015 de overheid af wil van castratie, de slachterijen zeggen dat we wel berenvlees kunnen leveren (weliswaar met steeds verder oplopende kortingen), maar dat de varkenshouder afgeschilderd wordt als dierenbeul door toch weer te gaat castreren. En dat zelfde staat ons op termijn ook te wachten met staartcouperen. Als de slachterijen nu eens openlijk stelling namen tegen het castratieverbod en wij als vleesvarkenshouders de nadelige dierenwelzijnsaspecten onder de aandacht brengen wordt het beleid van meerdere zijden bekritiseerd en zijn wij als varkenshouders niet alleen de kop van jut.

 • joannes

  @betsietijs1,Is de Dierenarts die honden en katten castreert een medicus of een dierenbeul? Is de Burger die zijn hond laat castreren een opdrachtgever voor dierenbeulen? Focus op het geheel en niet op die paar pijnpunten in een geheel! Die Beertjes hebben een veel beter leven als Borgen dan als opgejaagde Beertjes die in hun Natuur moeten vechten en verkrachten tot ze er bij neervallen! Precies zoals die Kater of Hond een veel betere huisgenoot is wanneer de Natuur hem niet dwingt!

 • Gerard Groot Koerkamp

  Helaas is de sector alleen bezig een markt te ontwikkelen voor vegetariers,maar volgens mij eten die geen vlees.Een kleine groep beslist welke eisen een grote groep vleesetende consumenten aan het product vlees moeten stellen.Het lijkt wel de omgekeerde wereld.De sector moet open zijn hoe er geproduceerd wordt,maar niet telkens de consument confronteren met het feit dat vlees afkomstig is van een levend dier,want dat wil die consument helemaal niet.We zijn bezig de markt te verkleinen.

 • John*

  juist gerard. we moeten duidelijk maken dat er voor iedere consument het stukje vlees in het schap ligt wat hij of zij als burger wenst. verplicht omschakelen is niet nodig om in de wet te verankeren dat wordt welbepaald et de portemonnee van de consument.

 • joannes

  Vleesverwerkers verplichten op het etiket aan te geven dat het vlees van een Mannenlijk varken is geweest,Een Beer! Dan is het gauw over en is de Russiche roulette de keuken uit!

 • vanerppork

  Waarom niet gaan enten met improvac. Voordeel van berenmesten en zeker geen stinkvlees.

  Ik denk beter te verkopen als castreren. Verder kan de berenkorting dan weg. De enting is goedkoper dan de berenkorting.

 • joannes

  @vanerppork, Het publiek, jouw klanten willen zo Natuurlijk als mogelijk, en jij wil voor de 15% stinkberen alle beren met een Middeltje spuiten waarmee hun hormoon huishouding vertraagt wordt? Wat denk dat het publiek daarvan denkt? Geen Kerel die dat vlees duft te eten wanneer dat uitvergroot in de publiciteit komt!

 • boerkebrabant

  vanerppork is zeker ook van de de partij van marrianne thieme, als de consument weet hoe improvac werkt eet die ook geen vlees meer, gewoon castereren, net zoals het bijna in de hele wereld gebeurd, het varken blij, de boer en de consument, behalve marrianne thieme, wat die ziet haar middel om de consumptie te verlagen weg vallen

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.