VarkensOpinie

Beren

Er wordt weer volop gekort op berenvlees. Een rare ontwikkeling.

De afgelopen jaren is volop ingezet op het mesten van beren. De laatste maanden wordt in de vakbladen weer volop gediscussieerd over de berenkorting. Van Rooi meldt op 29 oktober een extra korting van €12 als in een kwartaal meer dan 55 procent beren worden geleverd. Deze €12 is bovenop de standaardkorting van €3.

Als ik me goed herinner heeft Van Rooi ooit al eens aangegeven dat de BV Nederland weer terug zou moeten naar het mesten van borgen. Dat zou de opbrengst voor de varkenshouder verhogen. Dit verdient mijns inziens toch aandacht. Immers, Van Rooi is niet gek, lijkt me.

Risico

Moeten we dan niet gewoon weer alle beerbiggen gaan castreren? Geen geouwehoer in de markt, maximale flexibiliteit qua afzet en een betere prijs voor de vleesvarkenshouder. Aan dat gekakel en geneuzel van Marianne Thieme en haar vriendinnetjes hebben we als varkenshouder (financieel) niks. We worden geconfronteerd met problemen in de afzet en dragen het risico zelf. De handel/slachterij wendt het risico immers af op de varkenshouder. Of wordt de varkenshouder een loer aangedraaid?

Gekort

Ik heb in 1993-’94 een groot onderzoek mogen doen naar de mogelijkheden van het mesten van vleesbeertjes, destijds nog bij het Proefbedrijf voor de Varkenshouderij in Rosmalen. In die tijd was de gulden er nog en werden beertjes gekort met 10 tot 15 gulden. Slachterijen en/of grossiers met afzet richting de vleesverwerkende industrie (lees: vleeswaren, bacon) verdienden ‘goud geld’ aan die varkens met ballen. Almelo, Rotterdam en Roosendaal waren destijds het mekka van de beren.

Uitsnijrendement

Berenvlees dat in de fabriek wordt verhit, geeft geen enkel probleem bij de consument. De eventuele penetrante pisgeur komt immers alleen vrij bij verhitting; dus al op het vleesverwerkende bedrijf. Gekookte/verhitte vleeswaren/bacon zijn dus prima voor berenvlees. Tevens heeft een beer een hoger uitsnijrendement qua vleesopbrengst. Dat brengt de verwerker dus meer geld op. Bovendien kan de industrie meer vet aan het magere berenvlees toevoegen om toch aan de minimale specificaties van de supermarktworst te voldoen. Dus waarom dan toch die kortingen van standaard €3 of in extremere gevallen €12 per beer? Ook Tönnies en Vion (hoewel het de vraag is of die laatste überhaupt een eigen beleid/mening heeft) hebben berenkortingen geïntroduceerd dan wel op stapel staan. Wat is er aan de hand? Waarom communiceren ze niet concreet hun afzetprobleem?

Berenneus

Maar ik ben te goeder trouw, er zal wel een afzetprobleem zijn. Daarom denk ik: castreren alle biggen. Zolang er geen chemische neus is die berengeur kan detecteren, moeten we er van afblijven. Overigens speelde in 1995 al het idee om een ‘automatische berenneus’ te ontwikkelen. Nu twintig jaar verder is de sector geen steek opgeschoten. Audi heeft al een auto die zonder bestuurder over het racecircuit scheurt en over vijf jaar zitten we zelf in een auto die we niet meer hoeven te besturen. Maar een technologisch berenneusje ontwikkelen kan de varkenssector niet. Onwil of onmacht?

Beheer
WP Admin