Commentaar

Pap voeren in kraamhok?

Brij bijvoeren in het kraamhok werkt positief voor de voeropname. Er zijn wel randvoorwaarden.

Biggen bijvoeren in de kraamstal is een actueel onderwerp. Op de beurs in Hardenberg, vorige week, waren tientallen aanbieders van voeders en papjes voor de kleinste biggen. Dat veel bedrijven hierop inspringen, is natuurlijk niet zonder reden. Brij voeren aan biggen in de kraamstal is positief voor de voeropname en dus voor de biggengezondheid na spenen. Dat past in de lijn van melkproducten op de markt, voor ondersteuning én vervanging van de zeug.

Het zijn allemaal goede producten, die voordelen kunnen bieden. Maar het is goed een eigen strategie te volgen op basis van wat nodig is in de stal. Want het risico van hoge voer- en arbeidskosten ligt op de loer. Melkproducten zijn duur. Deze inzetten moet dus wel zichtbaar resultaat opleveren. Daarom is het belangrijk inzicht te hebben in wat precies gebeurt in de kraamstal en de opfok. Wat zijn de toomgewichten bij geboorte en bij spenen, hoe hard groeien ze en waar blijft wat liggen? Hoe verloopt de voeropname?
Ook is het goed de omstandigheden te analyseren. Hoe zit het bijvoorbeeld met de biest, melkproductie en de watervoorziening?

Bedrijven die dit helder in beeld hebben, kunnen gericht werken aan verbeteringen. Een melkvervanger of brijvoer verstrekken in de kraamstal is dan zeker een optie die kan bijdragen aan een hogere groei en gezondere biggen.

Als een ondernemer hiervoor kiest, is het belangrijk de randvoorwaarden, zoals hygiënisch werken en kleine hoeveelheden tegelijkertijd, te respecteren. Dat kan overigens steeds makkelijker met het groeiende aanbod van systemen om papjes bij de biggen te krijgen. Maar ook dat heeft zijn (niet geringe) prijs. Ondernemers die het nut niet inzien van op deze wijze biggen bijvoeren of er de tijd en discipline niet voor hebben, kunnen beter blijven bij droogvoer. Want met alleen biest, droogvoer en water kunnen biggen ook een goede start maken, zo bewijzen veel varkenshouders.

Of registreer je om te kunnen reageren.