Commentaar

2007 x bekeken 4 reacties

Lucht, water en dan voer

Als het om klimaat gaat, worden anno 2014 nog veel fouten gemaakt. Veel problemen zijn te voorkomen.

Eerst lucht, dan water en dan voer, is het bekende rijtje dat in orde moet zijn om gezonde varkens te kunnen produceren. Eigenlijk is het dan ook heel vreemd dat anno 2014 nog altijd veel ventilatiefouten aan het licht komen. Het luchtsysteem heeft bij de bouw van een stal niet altijd prioriteit en is soms zelfs sluitpost. Terwijl het belang van dat het goed gaat enorm groot is. Het lijkt in die zin op de decennialange discussie rondom waterkwaliteit: iedereen weet dat die belangrijk is, maar het krijgt doorgaans niet de aandacht die het moet krijgen. Adviseurs blijken zich vaak vooral bezig te houden met het minst belangrijke aspect uit het rijtje: voer.
Dat er nog veel ventilatiefouten worden gemaakt, is de varkenshouder als eindverantwoordelijke aan te rekenen. Maar het blijkt dat architecten, bouwbedrijven en installateurs ook nogal eens steken laten vallen. Er zijn steeds meer systemen op het bedrijf, zoals een luchtwasser, warmtewisselaar en luchtconditioneringssysteem, die te weinig op elkaar en op de ventilatie zijn afgestemd. Vervolgens is het voor klimaatdeskundigen een kwestie van zaken aanpassen als het niet goed loopt in de stal. Dat is natuurlijk niet de beste manier. Op dat moment is de schade al aanzienlijk en is het vaak niet eenvoudig veranderingen door te voeren.
Om problemen te voorkomen is het belangrijk om vooral de basisprincipes van ventilatie niet te vergeten: respecteren van ventilatienormen, uitsluiten van windinvloeden, zorgen voor voldoende drukverschillen. En de verwarming niet te vergeten. Als aan deze voorwaarden wordt voldaan is het mogelijk om goed met elk ventilatiesysteem te werken. Daarbij is het natuurlijk ook van het grootste belang om voor de bouw van de stal deskundig advies in te winnen en goed na te denken over de wijze van ventileren. Andere stallen bekijken is in die zin ook erg nuttig. Hier wat extra tijd en geld voor uittrekken betaalt zich op de lange termijn zeker terug.

Laatste reacties

 • W Geverink

  Toen ik hier in Canada begon te werken had ik al snel door dat ontwikkelingshulp op het gebied van ventilatie en verwarming onnodig was. Ik zag veel simpele, goedkope en prima werkende ventilatie systemen die door boeren zelf bedacht waren. Het ventilatiesysteem in mijn eigen stal is ook ongelofelijk simpel, kost bijna niets en werkt al meer dan een kwart eeuw perfect. Lucht van soms wel -40C of meer komt gewoon rechtstreeks de stal in zonder dat het een negatief effect heeft op de varkens. Het systeem in mijn stal is bedacht door een duitse emigrant die zelf varkenshouder was. De reden dat de werking van veel systemen te wensen over laat is volgens mij omdat het te ingewikkeld is gemaakt en te moeilijk is om af te stellen. Mijn stal is hetzelfde als de welstandstal die in nederland een aantal jaren geleden uitgevonden is. In die stal is het heel belangrijk dat het ventilatiesysteem het varken stimuleerd om de juiste plaats te kiezen om te liggen en te mesten. Ik denk dat de bedenkers van nieuwe systemen vaak niet genoeg weten over het gedrag van varkens. Tja en aan zo'n systeem als wat ik in de stal heb kan een stalinrichter natuurlijk ook niks verdienen.

 • l coumans

  ja Geverink hier van het zelfde simpel . en de lucht is nog steeds gratis, al willen sommige adviseurs je laten geloven dat het niet zo is. mijn motto in deze de buiten lucht is perfect niks meer aan doen .

 • eenvoudige boer

  Inderdaad, niet te veel toeters en bellen maken. Gewoon simpel houden.

 • W Geverink

  Lucht is idd gratis en er is genoeg van voorhanden ook. Als er een afdeling biggen wordt opgelegd is het deze tijd van het jaar slim om dubbele aantallen op te leggen. Op die manier kun je makkelijker en beter ventileren en tevens besparen op verwarming. Na een maand of zo verhuis je de helft van ieder hok naar een andere afdeling. Heb je nog een betere bezetting van de stal ook. Het verwarmen met een rondpomp systeem heb ik nooit begrepen. In de zomer kan ik er een voordeel in zien maar in de winter? Verwarmen met voer heeft nog nooit uitgekund. Een heel jaar mestopslag onder de stal is in mijn ogen a big no no. Ik denk dat de varkens gezonder zijn en beter presteren als de mest buiten de stal opgeslagen wordt. Ik heb gewerkt in een stal met een mestschuif onder de roosters. Om de dag werd de mest uit de stal geschoven. Qua klimaat de beste stal waar ik ooit in heb gewerkt. In mijn eigen stal zit twee tot drie weken opslag en de ventilatoren zitten boven de roosters. Op het gebied van voer is er al vele jaren niks nieuws onder de zon. Komt er een voerverkoper over de vloer die zegt dat ie iets helemaal nieuws heeft dan weet je dat ie liegt. Toch kun je ook met kleine aanpassingen het voer op maat maken voor jouw bedrijfsomstandigheden of vervelende dingen zoals staart bijten voorkomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.