Boerenblog

7 reacties

Hoogst mogelijke waardering

Nederland is uitgeroepen tot het allerbeste voedselland! Aan de Nederlandse economie levert de agrarische handel de grootste economische bijdrage!

Oxfam Novib, een alom gerespecteerde organisatie, waardeert Nederland als beste voedselland ter wereld. Consumenten hebben de keus uit een enorm aanbod, dat bovendien zeer weinig kost. Slechts 10 procent van het besteedbare inkomen wordt in ons land uitgegeven aan eten en drinken. Daarbij komt nog het feit dat voedsel nooit veiliger is geweest dan vandaag. Kortom met lof de hoofdprijs voor Holland wanneer het om voedsel gaat!

59 procent handelsoverschot
Slechts twee dagen na de boodschap van Oxfam Novib doet onze staatssecretaris er tijdens de Grüne Woche in Berlijn nog een schepje bovenop. Terwijl Duitse kranten koppen met 'Weltmeister Holland' naar aanleiding van bovenstaand bericht publiceert Sharon Dijksma de agrarische bijdrage aan de Nederlandse economie. Maar liefst 59 procent van ons handelsoverschot wordt toegevoegd door de agrarische handel. Zonder agrarische sector stond ons land in het rijtje van Griekenland en Zimbabwe.

33 procent waardetoevoeging
Vaak wordt gesproken over exportcijfers, net als bij bedrijven over omzet. De agrarische handel doet dan met €79 miljard een kleine 20 procent van het totaal. Als ondernemers weten we dat omzet weinig zegt, het gaat om de marge, verkopen minus aankopen. Zo ook voor Nederland BV, export min import staat gelijk aan het handelsoverschot. Waar het overige bedrijfsleven voor elke €100 export eerst €95 importeert, heeft de agrarische handel slechts €67 import nodig.

Imago verwaarden
Kortom, de agrarische sector is uitermate belangrijk en vanwege de relatief grote toegevoegde waarde duurzaam bovendien. Het geproduceerde voedsel voldoet aan de allerhoogste eisen. Ons imago kan nauwelijks beter, nu dát nog zien te verwaarden. Dat doen we niet door een passieve rol in te nemen en te reageren op een klein clubje zielige dieractivisten, dat doen we door actief trots uit te dragen en samen te werken aan een reële bijdrage voor de voedselproducent.

Bron: FarmFocus

Laatste reacties

 • BW

  Kijk laten we daar de kranten eens van vol schrijven!!! En iedere keer als er weer eens zo'n clubje ons te kijk wil zetten, we verwijzen daar dit bericht!!! Hier is toch geen speld tussen te krijgen.

 • Jaap39

  Klopt BW. En dan de zin: zonder agrarische sector stond ons land in het rijtje Griekenland en Zimbabwe!

 • schoenmakers1

  is wel een positief bericht maar ik merk er niet veel van, voor mijn gevoel zijn ze, de overheid dus, ons liever kwijt als rijk. Dit baseer ik op hoe ze met ons omgaan

 • info460

  Helemaal eens met Johnny! Ga er voor nu het nog kan, agrarische sector. Overigens is de 59% van Dijksma al een lager percentage dan slechts 5 jaar geleden, toen het nog 65% was! Ieder jaar 1% minder.... Tja. Niemand van de Nederlandse burgers die daar van wakker ligt blijkbaar, maar langzaam worden we dan toch Zimbabwe. Het is 5 voor 12!

 • Hans Brasil

  Volgens mij zegt het stukje alleen maar hoe goed de 'nederlandse samenleving' haar eigen boeren heeft gebrainwasht. Parabens!

 • koestal

  en maar zeuren over de plofkip

 • politiek

  Beter is het als de agrarische sector eens nadenkt aan het laten verdwijnen van laboratorium-hormoonuitslagen in de veehouderij. Is dat ook economie. ? Zorgkosten die met miljarden euro,s gestegen zijn de laatste jaren , vooropgesteld dat het menselijk leed nog veel erger is..Denk dan aan de gevolgen van de jarenlange structurele hormoongebruiken in de veehouderij. Vooral kankersoorten zoals borstanker en prostaatkanker zijn gevolgen ervan. Daarnaast diabetes, hart en vaatziekten enz. tot en met misvormde kinderen. Jarenlange structurele hormoongebruiken met 17-beta-oestradiol op duizenden veehouderijbedrijven. Waarom worden die hormoongebruiken in de Nederlandse veehouderij niet gemeld (verplicht) in Brussel ?. Zwijgplichten bij kamer leden. ? Exportbescherming. ? Als je het agrarisch imago wil beschermen door dit soort praktijken wie kun je dan vertrouwen en is er dan wel een reden om trots te zijn ?

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.