Redactieblog

7 reacties

Gezocht: scorende spits

De varkenshouderij kan wel een paar nieuwe leiders met nieuwe inzichten, lef en durf gebruiken. Hun eerste klus: Vion weer op de kaart zetten.

Een nieuw jaar: een nieuwe ronde met nieuwe kansen. Die zijn hier en daar wel nodig. De varkenshouderij heeft in 2013 een paar wedstrijden verloren. We spelen nu alleen verdedigend; aanvallen zijn we compleet verleerd. Als dan ook nog gaten vallen in de verdediging omdat niet opgelet wordt, gaat het mis. In 2014 moeten we meer zien te winnen. We hebben coaches nodig met nieuwe inzichten, met honger naar snelle, slimme communicatie, zelfvertrouwen en durf.
Iemand zoals René Frijters lijkt me wel wat. Hij is de oprichter van Knab, een online bank. Banken hebben tegenwoordig veel stress, maar hij begint gewoon een nieuwe. Categorie: niet bang, duidelijke visie. Mooi! Ik zou hem willen vragen om met Martin van den Brink, bestuurder bij ASML, een aantal klussen te gaan doen in 2014. Van den Brink heeft met lef en leiderschap het destijds bijna failliete ASML wereldleider gemaakt in halfgeleiders. We gaan ze vragen de klus Vion op te pakken: een complexe klus om te klaren, zeker nu het onderdeel wat wel geld opleverde, is verkocht.
Als Vion niet terug op de kaart komt in 2014, dan vrees ik het ergste. Vion moet overeind blijven om de varkens geslacht en – belangrijker nog – betaald te krijgen. Wat zou ik graag bij de eerste gesprekken aanwezig zijn. Vooral naar het gesprek met oud-topman Daan van Doorn kijk ik enorm uit.
Hun tweede klusje: Deutsche Bank. Die klus hoeft niet lang te duren. Er moet alleen een fout van Neelie Kroes hersteld worden. Zij verplichtte ABN Amro een deel te verkopen aan Deutsche Bank. ABN zou te groot worden na de fusie met Fortis en er zou te weinig concurrentie op bancair gebied zijn. Kroes bepaalde dat een deel van de kantoren naar een andere bank moest. Bij die kantoren zaten veel agrarische klanten, die automatisch mee moesten en geen enkele keus hadden. Klanten die terug wilden naar ABN mochten dat niet. Een paar jaar later kondigde Deutsche Bank haar vertrek aan. Ze stoppen ermee. Je zou verwachten dat de Eurocommissaris dan ook geregeld had dat deze bank een serieus aantal jaren volwaardig op de Nederlandse markt actief moest blijven. Dit laatste blijkt dus niet het geval. Dat heeft serieuze gevolgen. Overstappen van bank is kostbaar en nog niet zo eenvoudig. Mij lijkt het probleem oplosbaar: loods de klanten weer terug naar ABN. Mooie, uitdagende klus voor René en Martin.
Hun derde uitdaging: Sjoerd van de Wouw, marketingstrateeg van Wakker Dier, overhalen om voor onze sector te komen werken. Hij is de bedenker van het woord 'plofkip'. Hij heeft succes en wint er prijzen mee. Het zou mooi zijn als hij een campagne opstart voor de veehouderij. Niet dat alleen een betere communicatie de problemen oplost. Er is meer aan de hand. Maar het helpt wel als onze sector zich verstaanbaar kan maken. Dan komen we bij Nieuwsuur een keer goed uit de verf.
Mijn lijstje met mooie klussen voor 2014 is nog veel langer. Gezocht: een paar goeie spitsen, die tegen de verwachting in durven te scoren!

Laatste reacties

 • Marco22

  Wat een naieveling 'Sjoerd van de Wouw, marketingstrateeg van Wakker Dier, overhalen om voor onze sector te komen werken' haha. Meneer Koeken zou eerst eens moeten verdiepen in WD en vooral Wouw. Tjonge dit haalt wel het hele collum naar beneden.

 • bankivahoen

  Even een rectificatie : het is niet Sjoerd vd Wouw die het woord plofkip heeft uitgevonden maar Wouter Klootwijk ! Dat zou Sjoerd wel willen, maar ga hem nu geen veren in zijn reet steken ! Laat hem lekker zitten waar ie zit en verder gaan met afbraakpolitiek , meer kan je er niet van verwachten !

 • alco1

  Als een blog schrijver van ons Agrarisch Dagblad al onder de indruk is van zo'n populist als Sjoerd, is het verstand ver te zoeken.

 • w v gemert

  Mijnheer Koeken, een marketing strateeg zoals Sjoerd van de Wouw die geen enkel probleem heeft om duizenden familie bedrijven te schofferen en een soort terroristische strategie daarvoor heeft bedacht zou de sector moeten helpen. Uw voorstel zegt meer over uw kennis en mentaliteit van uw adviesbureau dan dat het een bijdrage levert aan een geaccepteerde landbouw. Mijn advies aan u is : ga nog wat sociologie studeren alvorens u dit soort stukken gaat schrijven.

 • brabantsduitserke

  je blijft lachen als je het zo leest vooral de reactie van willy ,hij slaat de spijker wel op zn kop

 • Jan van het Zand

  Verliezen Is Ons Nummer, moet wel omgeturnd worden in Verwaarden Is Ons Nummer. Dat zal de pijnlijke verkoop van Ingrediënts verzachten.

 • Hans Brasil

  Waneer Gemert in de gaten krijgt, dat het de Chinese baby's zijn die bepalen welke stront er op het land komt, dan gaat ie ook begrijpen dat van der Wouw de overgebleven varkenshouderij overeind gaat houden.!!!

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.