Boerenblog

2604 x bekeken 18 reacties

Brrr, koud!

In de tweede week van januari was het hier min 26 graden. Met een halve meter sneeuw voelde het aan als min 37. Dat betekent voorzorgsmaatregelen nemen.

Op maandag reden er geen schoolbussen en op dinsdag waren de scholen zelfs gesloten. De kinderen bleven dus twee dagen thuis. Ikzelf ben die dagen ook niet de weg op geweest. Alles om veiligheidsredenen. Als je met deze kou strandt, heb je kans dat hulpdiensten je niet snel genoeg kunnen bereiken met alle gevolgen van dien. Ik hoorde een verhaal over een spermakoerier die twintig uur in zijn auto heeft gezeten voordat er hulp kwam. Gelukkig had hij zich goed voorbereid met een overlevingspakket en een volle tank benzine. Het sneeuwde zo hard, het zicht was slechts een meter, dat ze hem zelfs op snowmobiles niet konden bereiken. Ik heb dat gelukkig nog niet meegemaakt.

Verboden terrein
Als het te gek wordt sluiten ze hier de wegen af en halen ze de sneeuwschuivers van de weg. De weg is dan verboden terrein, zelfs voor veehouders die hun vee verderop moeten verzorgen. Medewerkers blijven dan in de stallen slapen omdat ze niet meer naar huis kunnen. Een uurtje naar het noorden was er veel meer sneeuw dan hier bij ons. Ik had een klant aan de telefoon die uiteindelijk toch naar zijn stal ging: achteruitrijdend over de weg met de trekker met snowblower op volle toeren. Niet voor te stellen als je het niet meegemaakt hebt.

Laatste reacties

 • ed12345

  Paul ik zit hier nu bijna 35 jaar en heb het echt nog gekker gezien .Zoveel sneeuw dat op de 401(snelweg van Montreal via Toronto naar USA grens) boeren met hun sneeuwblazers ingezet werden omdat de sneeuwploegen er niet door konden en er te veel werk was voor de grote snowblowers.Ook meegemaakt dat door harde wind de sneeuw zo hoog was op gewaaid dat bulldozers ingezet zijn om de weg vrij te krijgen dat altijd in de hoop dat er geen auto's in zitten Paul jij doelt zeker ook op de 8 ,als die dicht gaat probeer maar bij Stratfort in dat mannonite restaurantje te komen ,die zit dan helemaal vol maar best gezellig ,alleen als je er al een hele dag of langer zit worden de verhalen wel steeds sterker .Deze winter was de laagste temp hier -36 , maar we hebben hout zat dus geen probleem wij zitten west van Montreal richting Ottawa

 • W Geverink

  Over het algemeen vallen de winters hier in het westen wel mee. Ik heb mijn betere helft vaak proberen te vertellen dat de winter veel positiever over komt als je het ziet als een half jaar vakantie van het gazon maaien. Deze winter begint me echter aardig de strot uit te hangen. Elke week een of twee keer sneeuw schuiven om het erf begaanbaar te houden. Overal bergen sneeuw. Ook op de daken. In al de jaren dat ik in Canada ben heb ik nog nooit sneeuw van een dak hoeven te scheppen. Dit jaar wel. Scheppen met de graanschep en slepen vanaf de grond met een sneeuwhark. Vele tientallen tonnen sneeuw hebben we zo van de gebouwen verwijderd. Een aantal daken van stallen en maneges in de buurt zijn onder het gewicht van de sneeuw ingestort. Ze heeft gelijk... Rondjes rijden op de zitmaaier is zo gek nog niet.

 • Paul de Rond

  Hoi Ed, ik was twee geleden nog in de buurt van Ottawa. In Osgoode en Winchester. Mooie streek daar. Heb je daar ook een boerderij?

  Ja, ik kijk ook wel weer uit om met de grasmaaier rond te rijden. Ben nu eerst aan het zoeken naar een snowblower voor voorop!

 • Demeter Griend

  Wat ben ik blij dat ik hier woon. Ik moet er niet aan denken wat een werk.
  Lekker alles dichtbij, fantastisch land Nederland, goeie AOW, SNL en toeslagrechten. (en ook nog bijstand als je mislukt bent als Nederlander in het buitenland, dan betalen wij als je terugkomt, welkom)
  Heb net mijn SNL binnen, relaxt wezen winkelen met de vrouw, gegeten en naar theater, heerlijk.

 • W Geverink

  Hartstikke mooi Demeter. Alleen is het een beetje zuur dat je een tijd moet wachten op je aalmoes voordat je een keer iets leuks kunt doen.

 • veldzicht

  vergeet niet het vriest hier ook 2 graden hoor, BBrrrr koud.

 • ed12345

  Rond 123 als je even naar de top van de pagina gaat en bij zoeken tik je Ed Bakker in zie waar ik woon en wat voor bedrijf ik heb

 • Mels

  Voorgeenmetermijnvriend,Eet voorzichtig,straks stik je in je vreten wat wij met zijn allen betalen. Nep werkloze........

 • alco1

  Mels. Niet op reageren. Dit is een vorm van zelf mislukt zijn en afreageren op een ander.

 • Demeter Griend

  Ja jullie hebben gelijk volgende week op wintersport met vrouw en vrienden (die ook boer zijn !)

 • W Geverink

  Op zich kun je demeter niet kwalijk nemen dat hij het systeem melkt. De Roemenen, Bulgaren en een aantal anderen buiten het systeem immers ook uit... Intussen zitten de mensen die Nederland met hard werken opgebouwd hebben in hun poep luier en krijgen ze niks te eten als ze zelf hun aardappel niet kunnen stampen...

 • Demeter Griend

  Je kan het ook gewoon zelf betalen als je je best een beetje hebt gedaan. Gewoon in maatschap blijven of stille vennoot dan kan je de zorg kopen die je wilt hebben. Daarvoor heb je toch wat opgebouwd in het bedrijf, zo doen wij het ook met onze ouders.
  Maar wat is de praktijk dat het inkomen zo ver wordt gedrukt dat zelfs voor de peuterzaal het minimum wordt betaald door een boer die een bedrijf heeft van een paar miljoen.
  Wie melkt nu wie ?
  Ik melk die collega door mest te plaatsen en gras te verkopen zodat ik zelf de SNL kan innen en straks de bedrijfstoeslag.
  En wie melk jij ?

 • minasblunders1

  Demeter Griend, je hebt wel gelijk met je opmerking over het minimum betalen door boeren met een miljoenenbedrijf. Zo zijn er wel meer van die dingen waar je je vraagtekens bij kunt zetten. Maar het systeem werkt nu eenmaal zo en omdat het niveau van de beleidsmakers nu eenmaal niet bijzonder hoog is, kon dit jarenlang doorgaan. Ik zeg met nadruk 'kon', omdat dit niet zo lang meer gaat duren.

 • W Geverink

  We krijgen een beetje kinderbijslag. Wij krijgen verder niks geen bedrijfstoeslagen of andere subsidies. Dat heeft als voordeel dat de overheid zich niet met mijn bedrijf bemoeid en ik zelf de beslissingen maak. Wij gaan ook wel op vakantie hoor. We doen dat van geld dat we zelf verdiend hebben.

 • Demeter Griend

  Canada kan zijn markt nog beschermen. Door de globalisering kan dit in de toekomst snel veranderen. Dan veranderd alles snel. Als collega s mij niet tijdig betalen doe ik het jaar daarop ook geen zaken meer met hun. Dat kan best wrang zijn voor betrokken veehouders. Soms schrijven ze als betaling een stuk van een toeslagrechten naar mij toe, maar dat schijnt toch wel een belangrijke inkomstenbron te zijn om het hoofd boven water te houden.

 • ed12345

  Demeter HET export artikel van agrarisch Canada is GRAAN en nog eens GRAAN die markt is zo open als het maar kan zijn in tegenstelling van de EU waar de graan in de staats opslag kan of export susidies word niet ongerust we zijn niet jaloers Maar we gaan wel erg ver van het onderwerp winter in canada

 • Mels

  Valt mee hoor Ed,als je zo lekker bij de kachel zit heb je mooi tijd om hier te zwammen met zn allen. Jammer van die nepwerkloze die er tussendoor praat........

 • ed12345

  Mels zoals je weet hebben wij een hout kachel als hulp voor de central verwarming ,al probeer als ik thuis ben het juist andersom te doen ,Dat wordt ook wel nodig ,propaan voor huisgebruik is in 2 maanden van 70 cent naar $1.09 de diesel $1.49 de huisbrandolie (doodgewone rode zomerdiesel) $1.28
  alles onder het motto ;Door de aanhoudende kou is er niet genoeg :Dus we gooien nog maar een blokje op het vuur

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.